Data recursului in dosarul Trofeul Calitatii - Adrian Nastase, mutata din 21 mai in 23 aprilie

de Attila Biro     HotNews.ro
Vineri, 6 aprilie 2012, 10:46 Dosare Anticoruptie


Inalta Curte de Casatie si Justitie a mutat recursul in dosarul Trofeul Calitatii - Adrian Nastase din 21 mai in 23 aprilie. Avocatii apararii au declarat vineri dimineata ca motivul ar tine de faptul ca se apropie termenul pentru prescrierea faptelor. In acest dosar, Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare.
  • Adrian Nastase despre schimbarea termenului de judecata: Sa recunoasteti, nu mai e vorba de celeritate, ci de TURBOceleritate…

Potrivit reprezentantilor ICCJ completul de care judeca recursul a dispus preschimbarea termenului din oficiu pe baza articolului 291 din Codul de Procedura penala care spune urmatoarele:
  • Completul învestit cu judecarea unei cauze penale poate, din oficiu sau la cererea părţilor, să preschimbe primul termen sau termenul luat în cunoştinţă cu respectarea principiului continuităţii completului în situaţia în care din motive obiective instanţa nu îşi poate desfăşura activitatea de judecată la termenul fixat ori în vederea soluţionării cu celeritate a cauzei. Preschimbarea termenului se dispune prin rezoluţia judecătorului, în camera de consiliu şi fără citarea părţilor. Părţile vor fi citate de îndată pentru noul termen fixat. De asemenea reprezentantii ICCJ au mai mentionat si ca in cauza ar exista unele infractiuni, nu toate , care ar putea atinge termenul de prescriptie.
Recursul va fi judecat de un complet de cinci judecatori ai Inaltei Curti. In cazul in care recursul formulat de avocatii lui Adrian Nastase va fi respins, fostul premier va fi obligat sa isi ispaseasca pedeapsa de doi ani de inchisoare. Vezi cazul deputatului PNL Virgil Pop. De asemenea completul de cinci judecatori poate sa admita recursul si sa dispuna o alta solutie.

In motivarea deciziei, magistratii ICCJ Ionut Matei si Ioana Bogdan sustin ca procurorii au dovedit ca fostul premier si-a folosit influenta pentru a obtine finantarea ilegala a campaniei electorale prezidentiale din 2004. Cei doi judecatori sustin ca pedepsirea cu inchisoare a lui Nastase trebuie sa reprezinte un puternic semnal de alarma pentru politicieni care trebuie sa constientizeze ca nu sunt mai presus de lege.

In motivare este consemnata si opinia separata a judecatoarei Cristina Rotaru, care a fost de parere ca Nastase trebuie achitat pentru ca procurorii nu au demonstrat suficient vinovatia acestuia. Din motivarea instantei: in acest context, pedepsele aplicate trebuie sa inhibe pe toti cei care ar fi tentati sa intre in relatii dincolo de limitele legii cu reprezentantii clasei politice.

Adrian Nastase a comentat pe blogul personala decizia ICCJ de a schimba termenul recursului:
  • "Am fost si eu surprins sa aflu ca dupa ce se stabilise ca data pentru recurs ziua de 21 mai (Sf Constantin si Elena), completul de judecata a revenit si a stabilit data recursului  cu o luna mai devreme, adica peste 12 zile lucratoare (!), in 23 APRILIE (sf Gheorghe), interval in care ar trebui sa-mi pregatesc apararile in recurs.  Sa recunoasteti, nu mai e vorba de celeritate, ci de TURBOceleritate. Care or fi motivele acestei grabe? Eu nu sunt sigur ca am inteles. Voi aveti cumva explicatii?", a scris Nastase pe blogul personal.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























3178 vizualizari

  • -1 (7 voturi)    
    achitat (Vineri, 6 aprilie 2012, 10:55)

    oare [anonim]

    cred ca-l vor achita, pentru a incerca posibil sa participe la anumite actiuni de alegeri. de aia se grabesc
    • +3 (3 voturi)    
      De ce nu pe 23 martie ? (Vineri, 6 aprilie 2012, 13:01)

      Porumbelul Păcii [anonim] i-a raspuns lui oare

      Bine ca nu se prescriu ieri !
      *
      In cel mai bun caz
      tot se cheama ca cineva A GREȘIT cand a stabilit
      termenul de la 21 mai cand , cică,
      ”unele infractiuni....ar putea atinge
      termenul de prescriptie”
      Ăla care a greșit raspunde cumva ?
      *
      Oare am inteles eu eronat sau vorbim despre INALTA CURTE....o inalta curte care greseste
      termenele ....?
      *
      Bunul simt cerea ca procedura la Inalta Curte sa
      se faca fara sughituri.
      In mod special astfel de ”derapaje” era bine
      sa fie evitate in dosarele lui Nastase , care
      tot aduna motive pentru a se da victima.
      Rusine sa-i fie - dar adevarul este ca
      AZI i s-a mai oferit un astfel de motiv ...

      PS. Tot de Curte Inalta e si aproximarea:
      ”ar putea” atinge termenul de prescriptie ?

      21 mai e o data fixa - se prescriu sau nu ,
      domnilor judecatori inalti ?
  • +19 (21 voturi)    
    Parerea mea (Vineri, 6 aprilie 2012, 10:59)

    AdrianCinta [anonim]

    Daca Bombo nu va fi condamnat, Doamnei Justitia ii vor trebui ani grei de temnita pentru a deveni credibila !
    • +15 (15 voturi)    
      Oricum (Vineri, 6 aprilie 2012, 11:35)

      , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui AdrianCinta

      cu ceea ce face justitia acum, ii vor fi necesare secole pentru a mai fi credibila vreodata!
      Daca intra, si sigur vor intra useleii la guvernare, cu siguranta nu vom mai avea nici o sansa!
      NICIODATA!
    • -5 (7 voturi)    
      Adrian Nastase si trofeul calitatii (Vineri, 6 aprilie 2012, 11:57)

      giulesteanu [anonim] i-a raspuns lui AdrianCinta

      Este clar ca procurorii cauta cu orice oret sa il condamne pe Nastase fiindca altfel, daca se va roti puterea (ceea ce este destul de evident) o sa aiba careva ideea sa ii puna la plata daunelor aduse bugetului public prin ''frectia '' facuta ani de zile pe coperta unui dossar care nu are nici o proba cat de cat plauzibila. De altfel, din completul de judecata care l-a condamnat, unul dintre judecatori este doamna care provine din DNA si care a participat la alcatuirea rechizitorului. Este limpede ca aceasa judecatoare nu putea sa respinga dosarul, si-ar fi dat singura suturi asa cum facea lupul din renumitele desene animate rusesti cu iepurele
      si un lup tantalau.
      Ar fi de remercat ''marile realizari'' ale fruntasilor procuraturii romanesti - vezi dosarele ''matusa tamara, cu termopane, cu bosii din fotbol, cu vamesii si politistii de frontiera, cu spionul fost ministru pe la economie, cu teroristul cu slapi care plimba o butelie goala - pentru a le intelege frustrarea si dorinta de a face pe zmeii.
      Cinste si respect pentru judecatorii care chiar judeca si nu executa comenzi politice !
      • +12 (12 voturi)    
        Da, marile realizari DNA. Fara ghinimele (Vineri, 6 aprilie 2012, 12:47)

        ion [anonim] i-a raspuns lui giulesteanu

        Nu zau, vad ca au inceput sa se vada gratiile de le ferestri si unii sunt cam disperati. Ati iesit cu texte privind "marile nerealizari" ale DNA.

        Ia uite aici cifrele, ca sa stim despre ce discutam:
        "Peste 200 de persoane trimise în judecată de procurorii anticorupţie au fost condamnate definitiv în 2011, faţă de aproximativ 130 în 2010"

        Deci 200 de condamnari definitive in 2011, printre ei 4 demnitari (2 deputati, 1 fost deputat si un subprefect), 5 primari, 3 viceprimari, 4 magistrati, 5 avocati, 26 de politisti, 7 comisari de garda, etc

        Iaca si premiera:
        27 martie 2012 - a fost condamnat DEFINITIV, cinci ani cu EXECUTARE pentru trafic de influență, primul parlamentar român. Este vorba de Virgil Pop, deputat PNL

        Isi imagina cineva ca se va putea face asa ceva in Romania?

        Da, stim liniile de atac preluata de la Antena3: DNA face politie politica
        DNA face dosare slabe

        Ei, nu stiu cati o sa mai convingeti cand un greu de genul Nastase o sa intre la mititica cu texte de genul asta. Cum ca dosarul a fost politic. Cum ca e multimilionar saracul, dar e cinstit: tot ce a adunat e numai din salariul de bugetar si de la matusa Tamara. A, sa nu uitam nici ferma de oua...

        Justitia in Romania chiar a inceput sa miste. Pentru prima oara in ultimii 20 de ani. S-au devalizat MILIARDE de euro in tara asta in ultimii 20 de ani, dar corputi nu avem. Iar unii dintre noi am prefera un PNA cumsecade gen Amariei, care sa nu se ocupe decat de medici si de nasii de tren. "Sa fim sa lasati sa furam, tovarasi. E inuman sa ne fie frica sa vorbim la telefon.."
  • +10 (10 voturi)    
    patetic (Vineri, 6 aprilie 2012, 11:34)

    Ionescu [anonim]

    Daca Adi Nastase era maghiar, isi dadea demisia din toate functiile publice. Acesta nu poate fi numit demnitar. Decat un roman care "se descurca", un Hopa-Mitica.
    • 0 (0 voturi)    
      Nimic nou. (Vineri, 6 aprilie 2012, 16:38)

      Anonimul [anonim] i-a raspuns lui Ionescu

      Nimic nou. Mare minune daca maine, poimaine nu-l vom vedea pe Bombo presedintele camerei deputatilor sau chiar al senatului. Romania tara tuturor posibilitatilor. PSDul si PNLul au mai guvernat impreuna ( adica PSDul din opozitie ) asa ca nu ne mai mira nimic. Veti vedea ce mirati vor fi cant toata europa, si nu numai vor intoarce spatele romaniei, cand bancile straine le vor arata usa si trimite sa o inchida pe dinafara. Tara va fi la un pas de colaps, pentruca USListii au demonstrat ca sunt specialisti in a distruge o tara. Nu uitati ca sunt urmasdii comunistilor ( chiar si asa zisii PNListi vopsiti din comunisti)
      Vai de batranetile noastre ce ne asteapta.
  • +14 (14 voturi)    
    e nevinovat (Vineri, 6 aprilie 2012, 11:51)

    ned [anonim]

    nu-l mai amanati sa mai pierdeti timpu, omu e nevinovat, imaculat si impecabil. Habar nu are ce-i aia coruptie, trafic de influenta, etc..numa bina sa reintre in parlament!
  • +12 (12 voturi)    
    nastase (Vineri, 6 aprilie 2012, 11:59)

    Bun [utilizator]

    si justitia este ca si nastase - seamana ca doua picaturi de cianura.
  • +12 (12 voturi)    
    Mama, ce mai turboceleritate.. (Vineri, 6 aprilie 2012, 12:31)

    ion [anonim]

    16 IANUARIE 2009 - Data trimiterii in judecata a lui Adrian Nastase in acest dosar. Au trecut 3 ani si 3 luni si inca nu am ajuns la sentinta finala.

    Asta da turboceleritate. Nu a avut timp saracutul sa isi pregateasca apararea...
  • -5 (7 voturi)    
    Verdict: nevinovat (Vineri, 6 aprilie 2012, 12:35)

    gigi [anonim]

    Prieteni, i-au achitat pe toti aia 8 din fotbal si credeti ca-l baga p-asta in temnita?

    Asta este justitia lui Basescu pe care l-ati votat :)) Reformatorul si modernizatorul. Nu exact asta ati vrut de la el, sa-i bage in puscarie pe ,,raii si maleficii" de comunisti, mineri si moguli? Vad ca de 8 ani se chinuie saracul. A stai, 8 ani e putin ... putem emite pretentii de-abia dupa 500 de ani de reforma continua.

    Sa traiti bine !
  • +5 (5 voturi)    
    Mai e putin si se prescrie fapta si el vb de graba (Vineri, 6 aprilie 2012, 13:33)

    Adrian [anonim]

    Oare de ce atata graba un dosar aflat in judecata de peste trei 3 ani, si el spune ca de ce atata graba. Cat de penibil.
  • +1 (1 vot)    
    hotii (Vineri, 6 aprilie 2012, 14:06)

    suntzmeu [anonim]

    Nu-i mai strange Dumnezeu...
  • +1 (1 vot)    
    Nastase nu are simtul umorului (Vineri, 6 aprilie 2012, 14:54)

    Vizitiul [utilizator]

    Pai judecatorii s-au gandit sa ii mute data recursului mai aproape de Pasti, sarbatoare cu oua :)))))

    Bai nene!
  • 0 (0 voturi)    
    firmea radiate (Marţi, 17 aprilie 2012, 21:48)

    nassta [anonim]

    uitati ce s-a intamplat cu firmele care au spalat bani: http://www.spete.info/237-dosar-proces-1037432010-bucuresti-3492888/
    uite firma, nu e. in realitate mai raspunde cineva daca s-au papat banii? sunt multi flamanzi...


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by