Motivarea instantei. De ce a respins Tribunalul Bucuresti arestarea preventiva a lui Sorin Dimitriu, seful Camerei de Comert Bucuresti acuzat de DNA de santaj in forma continuata

de Attila Biro     HotNews.ro
Joi, 5 aprilie 2012, 17:00 Dosare Anticoruptie


Tribunalul Bucuresti, care a respins cererea DNA de arestare preventiva a sefului Camerei de Comert Bucuresti Sorin Dimitriu, sustine in motivare ca procurorii nu au probat suficient acuzatiile de santaj in forma continuata, abuz in serviciu si constituire de grup infractional. In motivare se retine ca procurorii au determinat ca Sorin Dimitriu si ceilalti doi invinuiti au reusit sa stranga 800.000 euro de la angajatii pe care ii santajau sa isi doneze pe baza unor contracte de sponsorizare o mare parte din drepturile banesti. Vezi in text motivarea instantei.

Pe 3 aprilie Seful Camerei de Comert Bucuresti si Industrie din Bucuresti, Sorin Petre Dimitriu, a fost retinut, marti, de procurorii DNA pentru constituire a unui grup infractional organizat, opt infractiuni de santaj in forma continuata si trei infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor. 

Procurorii DNA il acuza pe Sorin Dimitriu ca, impreuna cu alti conducatori ai Camerei de Comert Bucuresti, a constrans opt angajati ai institutiei, sub amenintarea cu incetarea contractului de munca, sa dea lunar o suma de bani cuprinsa intre 30% - 70% din valoarea drepturilor salariale cuvenite, precum si sa semneze, lunar, un inscris intitulat "contract de sponsorizare" cu institutia, avand ca obiect aceste sume de bani. Procurorii sustin ca sumele obtinute in acest mod ar ajunge la 3.000.000 lei.

Alaturi de Sorin Dimitriu, in acest caz mai sunt urmariti penal Gabriel-Dan Mihut, director general al Camerei de Comert si Industrie Bucuresti, si Gabriela Dumitriu, consiliera lui Sorin Dimitriu, carora li se aduc aceleasi acuzatii.

Tot pe 3 aprilie Tribunalul Bucuresti a judecat cererea DNA de arestare preventiva a lui Sorin Petre Dimitriu si a celorlalti doi invinuiti. In motivarea instantei se retine ca procurorul DNA a declarat ca Sorin Dimitriu si ceilalti doi invinuiti au reusit sa stranga 800.000 euro de la angajatii pe care ii obligau sa isi doneze pe baza unor contracte de sponsorizare o mare parte din drepturile banesti. Iata ce se mentioneaza in motivarea instantei fata de sustinerile procurorilor DNA: 

  • Totodata mai arata ca pericolul social concret mai rezulta si din  faptul ca inculpatii s-au  folosit in scop de santaj de atributiile lor de serviciu, facand din exercitarea lor o sursa constanta de venituri ilicite, iar lasarea lor in libertate si, implicit, in functiile pe care le detin, ar aduce o grava atingere drepturilor partilor vatamate, precum si desfasurarii activitatii in cadrul C.C.I.B.
  • De asemenea, din probele administrate rezulta ca infractiunile savarsite sunt de o gravitate deosebita, faptele s-au derulat pe o perioada lunga de timp (iunie 2010 - prezent), cu ritmicitate (constrangerea angajatilor in vederea realizarii sponsorizarii a avut caracter continuat, respectiv lunar), iar valoarea totala a prejudiciului este ridicata in jurul a 3.000.000 RON (aproximativ 800.000 de euro), motiv pentru care masura arestarii preventive se impune ca o necesitate, fiind intrunite conditiile prevazute de art. 148 lit. f) C.proc.pen. (Sursa: Motivarea Tribunalului Bucuresti)
10757 3 2012



Pe de alta parte, judecatorul Sandu Gheorghita sustine ca procurorii nu au dovedit fara urma de indoiala ca angajatii Camerei de Comert Bucuresti au fost santajati de Sorin Dimitriu sa-si doneze drepturile salariale. Judecatorul sustine ca salariatii, daca aveau o problema legata de salarizare, ar fi putut sa se adreseze unei instante civile. Iata ce retine instanta:
  • Astfel in ceea ce priveste acuzatia privind infractiunile de santaj, presupuse a fi comise de cei 3 inculpati, Tribunalul retine, ca singurele aspecte confirmate pana la acest moment procesual sunt cele privitoare la existenta contractelor de sponsorizare, incheiate intre unii dintre angajatii CCIB, si aceasta din urma institutie.
  • Nu au fost relevate insa date suficiente din care sa rezulte exercitarea vreuneia dintre actiunile de presiune enumerate in art.194 alin.1 C.p, de catre vreunul din inculpati in scopul incheierii acelor contracte sau derularii in continuare a acestora.
  • In lipsa decelarii oricaror date care sa confirme in mod rezonabil ca incheierea contractelor de sponsorizare si derulare a acestora s-a facut ca urmare a interventiilor celor trei inculpati, a amenintarii sau a constrangerii, instanta apreciaza ca in fapt situatia creata intre CCIB si angajati poate fi rezolvata mai degraba de o instanta specializata in litigii de munca si nu de instanta penala.
  • Potrivit art.246 C.p., reprezinta infractiunea de abuz in serviciu fapta functionarului public, care in exercitiul atributiilor sale de serviciu, cu stiinta nu indeplineste un act ori il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o vatamare a intereselor legale a unei persoane. 
  • In opinia instantei nu se confirma nici existenta grupului infractional organizat fapta prev.de art.7 alin.1 din Legea 39/2003, cel putin pana la acest moment procesual, neexistand dovezi ale coniventei infractionale ale celor trei inculpati, a unei activitati infractionale coordonate, iar existenta scopului acestui grup aceea de a obtine direct sau indirect de beneficii materiale este pusa sub semnul indoielii de imprejurarea ca inclusiv cei trei inculpati sponsorizau CCIB, cu sume de bani lunar.
  • In raport de cele mai sus retinute instanta apreciaza ca in cauza, cel putin pana la acest moment procesual, nu exista date care sa justifice presupunerea rezonabila ca inculpatii se fac vinovati de savarsirea infractiunilor puse in sarcina lor de catre organul de urmarire penala, astfel incat propunerea de arestare preventiva urmeaza a fi respinsa ca nefondata.
  • Pentru aceste considerente, in temeiul disp. art. 1491 alin. 9 C.proc.pen., se va respinge propunerea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism Directia Nationala Anticoruptie.

(Sursa: Motivarea Tribunalului Bucuresti)

Decizia Tribunalului Bucuresti urmeaza sa fie analizata de Curtea de Apel Bucuresti care va confirma sau va infirma solutia. 







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























3335 vizualizari

  • +9 (9 voturi)    
    Nu are rost citit articolul (Joi, 5 aprilie 2012, 17:03)

    domu [anonim]

    Îți răspunzi singur la întrebarea din titlul: fiindcă Tribunalul București e corupt și el
    • +2 (2 voturi)    
      corect (Vineri, 6 aprilie 2012, 12:27)

      draq [utilizator] i-a raspuns lui domu

      au demonstrat asta in nenumarate randuri
  • +2 (4 voturi)    
    leafa de bugetar (Joi, 5 aprilie 2012, 17:16)

    je [anonim]

    deci, rezumand, 8 insi doneaza timp de 21 de luni , in medie, 50% din salariu si astfel se ajunge la suma de 3.000.000 ron. un calcul sumar arata ca salariul lunar brut al fiecaruia depaseste binisor suma de 35.000 lei/lunar. acu', sa-mi fie cu iertare, dar si eu i-as obliga lunar sa doneze jumatate de leafa lor de bugetari. sau, daca ma gandesc mai bine, nici 80% nu mi se pare o donatie atat de mare!
    • +2 (2 voturi)    
      ţară de hoţi! (Vineri, 6 aprilie 2012, 11:28)

      brod [anonim] i-a raspuns lui je

      mai grav este că cei jumuliţi de bani prin ordinul ţărănoiului cretin şi de-mocrat trebuiau să-şi scoată paguba din şpăgi şi altele asemenea.
      iar dl. judecător, confrate cu alde jud. costiniu şi bîrsan, ar trebui luat puţin la puricat: cât... de unde... cu cine...?!
  • +7 (9 voturi)    
    Arestare preventiva (Joi, 5 aprilie 2012, 17:24)

    LEC [anonim]

    In opinia mea, pentru ca invinuitii sa fi fost arestati , ar fi trebuit ca prejudiciul( suma/sumele) in discutie,
    sa fie de max 10-1200 lei.
    La sume mai mari , , de genul celor din articol , nu se pune problema.
    Asta-i justitia din Romania !
    • +2 (2 voturi)    
      Scop (Joi, 5 aprilie 2012, 18:24)

      tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui LEC

      Scopul instantei este sa strabileasca daca procuratura are suficiente dovezi pentru a-si sustine cazul.

      Cuantumul prejudiciului nu are relevanta aici.

      Nu inteleg de nu au organizat un flagrant: inregistrare audio si bani marcati. Atunci cazul era "beton".

      Sa vedem ce zice instanta de apel
  • +3 (7 voturi)    
    La prima vedere totul pare clar (Joi, 5 aprilie 2012, 17:31)

    rc [anonim]

    dar citind motivele judecatorului iti poti da seama ca legal este corect asa. Practic nu s-au adus dovezi ca cei trei i-au fortat in vreun fel pe angajati sa plateasca acei bani si nu si-au insusit ei banii respectivi. In aceste conditii mi se pare corecta decizia tribunalului.

    Cei 3 mascarici sigur au intrebat dinainte ce e de facut ca sa fie in siguranta daca ii prinde cineva. Prosti au fost angajatii care nu si-au cerut drepturile mai demult si au acceptat aceste sponsorizari fara sa vada daca e legal sau nu.
    • -1 (1 vot)    
      Stie el ce spune ....... (Vineri, 6 aprilie 2012, 8:59)

      MAGISTERSAID [anonim] i-a raspuns lui rc

      Moshu' , se pare ca uneori are dreptate si ala Mar(e) !
      Cand se leaga de rechizitorii " facute pe genunchi " , stie el la ce se refera !
      Judecatorii au inceput, pe bune , sa se teama de efectele perverse, uneori(!), ale hotararilor date de catre ei si atunci, motivarile in cauza nu mai pot fi nici "subtirele" si nici "transparente" !

      IPSI !
    • +1 (1 vot)    
      luati urma banilor, (Vineri, 6 aprilie 2012, 9:15)

      yellowdog [utilizator] i-a raspuns lui rc

      dara lasata nu minte.

      Au intrat in bugetul institutiei sau in alta parte, ce este asa de greu. Daca inculpatii sau atins de un singur leu din acele sponsorizari, sunt automat vinovati,
  • +5 (7 voturi)    
    Sponsorizare angajatorului de catre angajat :) (Joi, 5 aprilie 2012, 17:32)

    Idealistu [utilizator]

    Adica d-l judecator Sandu Gheorghita considera normal ca angajatul sa sponsorizeze din salariu, institutia care-l plateste ! Macar pentru tampenie si tot ar trebui suspendat d-l judecator !
    • +5 (5 voturi)    
      Idealistule (Joi, 5 aprilie 2012, 18:34)

      traian [anonim] i-a raspuns lui Idealistu

      Am auzit eu un caz si mai grav,unu care era bulibasa de partid si avea masina la scara a luat bani de la o matusa care traia la bloc din pensie...da nu crez sa fie adevarat,vorbeste lumea mai ales ca ala care a fost bulibasa zice ca tanti care tine cantarul in mana pe cladirea in care se judeca este handicapata,chioara...
      Mai mult decat atat,idealistule,sti cui i se plang de lipsa de bani si de greutatile vietii in Romania oamenii de mari afaceri? Angajatilor nene,ca ospatarilor din cluburi de fitze si amantelor nu au cum se plange!
  • +6 (6 voturi)    
    Nu exista judecatori prosti, ci judecatori rau-int (Joi, 5 aprilie 2012, 17:58)

    Ned [anonim]

    Mistocaru' ala de judecator care i-ar fi indrumat pe vatamati sa se fi adresat instantei civile - Trib. Buc. ar trebui UN PIC exclus din magistratura, intrucat el nu are voie sa comenteze comportamentul vatamatilor in raport cu agresorul si institutia agresoare, ci ca UN ADEVARAT JUDECATOR trebuia sa constate ca faptuitorii aveau atat mijloacele cat si scopul de a acapara prin santaj, inselaciune si fals si uz de fals in dauna angajatilor CCIB, generand un pericol social concret atat la nivelul mediului social al Camerei cat si la nivel de opinie publica generala.
    Dar, mai tarziu vom vedea cum se mai schimba si judecatorii (uneori mai merg si la arest cu mita !!!) ori se mai albesc raufacatorii, prin retragerea plangerii si INEXISTENTA PREJUDECIULUI prin acoperirea lui.
    Nu-i asa, Romania este tara tuturor posibilitatilor ... RAULUI !
    • -4 (4 voturi)    
      Răspuns pentru un atotștiutor (Joi, 5 aprilie 2012, 19:06)

      Dorian [anonim] i-a raspuns lui Ned

      Teribil vă mai pricepeți domnule Ned . Aproape ca un judecător. și grozav mai considerați că judecătorul a fost miștocar. Poate tipul ăsta de mișto e treaba lui. Ati fi grozav pe scaunul unui jurat, dar mai grozav pe scaunul unui acuzat.
      • +2 (2 voturi)    
        de Raspuns (Joi, 5 aprilie 2012, 23:47)

        NedelcuMihail [utilizator] i-a raspuns lui Dorian

        Poate in viata activa te vei lovi de un caz de extorcare care sa te stranga cu surubu la banii munciti. Sa vezi ce albastra este viata atunci.
        N-am sa accept niciodata ca unul de are puterea in mana (judecator) sa faca misto de niste victime ale extorcarii, santajului si a taxei de smecher.
        judecatorul putea sa aprecieze ca nu prezinta pericol social un Pres de CCIB si ca procurorii au facut o treaba "cam" de mantuiala. Si atat.
        Nu sa se lege de persoanele vatamate si traumatizate psihic, care au dat niste declaratii ... cred dictate tot de procurori. Iar Dimitriu ... ani de vechime in sistemul de extorcare, si cu sanatatea subreda ... acum cand e luat de vlajgani, nu ??? Imi vine sa rad, ca sa nu plang !
  • +4 (4 voturi)    
    la trebunalu` (Joi, 5 aprilie 2012, 19:27)

    capatu` satului [anonim]

    capitalei si probabil cab isi va respecta obiceiurile sale recente in materie penala; acesta se pare ca este mersu`, trasat de ceva timp de madam costiniu, absolut intamplator soata lui don costiuniu fost sef de sectie civila la iccj si bun tovarash cu don senator voicu` fost candidat la scaunu de sef al MI,

    cine mai da o cautare prin trecutu` recent o sa afle ca madam costiniu a descoperit ca fapta lui vantu` de favorizare a infractorului popa nu este ACTUALA - pt. madam costiniu la fel ca pt. sefu cab actual sunt doar sporurile nesimtite autoacordate in doru` lelii tuturor majistratilor prin propriile hotarari;

    pai daca scafandru` are spor de adancime si mineru` spor de subteran si majistratu are dreptu la fel;

    tot cautand prin jurisprudenta recenta penala a cab putem afla ca vantu` in alta cauza decat cea de favorizare a lui popa are dreptu` la taraganarea procesului si la prescrierea raspunderii penale - un proces judecat cu o prea mare celeritate aduce atingere smenului judecatoresc;

    csmu` si inspectia judiciara trebe musai sa sara in ajutoru` colejilor majistrati de la trebunalu` capitalei, cei care de ceva timp au descoperit ca furtu` direct din bujetu` de stat efectuat de faimosii intreprinzatori din fotbalu` autohton este de fapt o treaba absolut legala;

    acvila non capit musca.
  • +3 (3 voturi)    
    hai ca fasaie (Joi, 5 aprilie 2012, 20:09)

    Dr.A [anonim]

    Deci CCIB care traieste din cotizatiile membrilor nu mai are bani de platit salarii si cere salariatilor care castigau peste 2000 euro pe luna sa-si doneze voluntar o parte din salariu institutiei.

    Eu nu inteleg de ce nu au decis pur si simplu reducerea salariilor de incadrare.
  • +1 (1 vot)    
    corb la corb nu scoate ochii... (Joi, 5 aprilie 2012, 21:13)

    noname [anonim]

    santaj si masluire cu acte in regula.. in motivatie judecatorul evita plangerile si declaratiile salariatilor ce erau pusi sa aleaga intre a avea de munca si a imparti salariul sau a nu avea de munca... e ca la patroni.. lucrezi cu salariul minim sau somezi.. lucrezi la negru sau idem... asa e si aci.. au semnat contractele de sponsorizare, deci totul e ok, legal.. moral e alta treaba, si au luat in considerare doar elementele ce-l favorizeaza pe amicul lor inculpat sau care nu-i aduc atingere.. i-a trimsi la jude civil. oricum, judecatorii stiu ca sefu ala e din gasca lor, asa ca vor da pedeapsa doar daca vor fi stransi de coaie.. politic. altfel, nu! ala e hot cinstit, ca si justitiabilii romani, delatfel.
    • -1 (3 voturi)    
      susti prosti (Joi, 5 aprilie 2012, 23:10)

      CristianTurturescu [utilizator] i-a raspuns lui noname

      necunoasterea legii nu te exonereaza de raspundere! Neni astia castigau multi bani ! In momentul in care institutia trece printr-o criza financiara este normal sa renunti la venitul suplimentar tu ca angajat( atentie nu vb de salariul de baza) . Daca nu vroiau puteau sa isi dea demisia! Din ce vad in motivarea instantei nu rezulta faptul ca ar fi fost amenintati cu conciedierea!
      • +3 (3 voturi)    
        Nimeni nu se poate simti amenintat ... :-)) (Joi, 5 aprilie 2012, 23:29)

        NedelcuMihail [utilizator] i-a raspuns lui CristianTurturescu

        Asta, pana cand Boss iti cere sa-i faci pantofii si sa-i mai dai si ciubuc de tigari si coniac .
        Abia de atunci incepe sa te stranga lumea, sa iti iaasa venele la gat si sa te intrebi daca mai exista ceva normal pe lume.
        Cine nu s-a lovit de asemenea ciunteli ale traiului nu prea are cum sa opineze in cunostinta de cauza .
  • 0 (0 voturi)    
    Narav vechi... (Vineri, 6 aprilie 2012, 12:45)

    Axel [anonim]

    ...intrucat cam asa ceva a facut dl.S.D. si la FPS.
    Am o intrebare - ce masuri va lua Marea Loja din Romania fata de un individ cu astfel de apucaturi?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by