​VIDEO Recursul arestarii lui Mihail Boldea. Deputatul a acuzat presa ca l-a rastignit si a cerut sa nu fie trimis inapoi in celula mica pe care o imparte cu un asasin, un proxenet si un traficant de droguri

de Attila Biro     HotNews.ro
Luni, 2 aprilie 2012, 23:06 Dosare Anticoruptie


Un complet de cinci judecatori ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie a respins, luni 2 aprilie, recursul arestarii preventive a deputatului Mihail Boldea. Parlamentarul a implorat judecatorii sa nu il trimita in celula unde este coleg cu un asasin, cu un proxenet si cu un traficant de droguri. Boldea a declarat ca este victima presei, care l-a rastignit, si ca nu a fugit din tara ci a plecat in Kenya sa se relaxeze. Intr-o declaratie de 33 de pagini deputatul s-a aparat de cele 12 capete de acuzare formulate de procurorii DIICOT.


Deputatul este acuzat ca este liderul unui grup infractional care se ocupa cu inselaciuni imobiliare, prejudiciul fiind de peste 1,5 milioane euro. Pe 17 martie, el a parasit teritoriul Romaniei cu o masina si in ziua urmatoare a ajuns in Turcia, de unde a luat un avion spre Kenya.

 
Ora 13:00 In sala intra completul de judecata. Instanta constata ca procurorul de sedinta nu este prezent in sala si solicita grefierului sa-l caute. Procurorul intra in sala dupa cateva minute. Magistratul face apelul. Boldea este prezent in sala, in boxa acuzatilor.

Ora 13:20 Un avocat solicita ca sedinta sa fie secreta. "Prin publicitatea sedintei s-ar aduce atingere grava a vietii private. Domnul Boldea doreste sa faca declaratii. Este o presiune mediatica si un anumit mod in care este prezentat subiectul. Astfel, s-ar putea aduce atingere vietii private. Suntem in faza de urmarire penala si acesta ar fi un argument pentru a declara sedinta nepublica. Noi nu dorim sa obstructionam activitatea presei."

Instanta solicita procurorului sa se pronunte pe cererea de secretizare a  sedintei. "Pledoaria aparatorilor nu a demonstrat ca s-ar aduce atingere vietii private", spune procurorul. Completul de cinci judecatori decide ca cererea este nefondata. "Exista garantii procesuale care sa asigure un proces transparent. Exista si norme europene care garanteaza publicitate procesului” anunta presedinta completului de judecata.



Ora 13:30
Instanta il invita pe Mihail Boldea sa isi prezinte apararea. "In primul rand, as vrea sa va spun ca sunt nevinovat”, spune deputatul. Instanta ii aduce la cunostinta ca are nu mai putin de 12 capete de acuzare. Boldea continua declaratia:

"Vineri mi s-au adus la cunostinta invinuirile. Eu am fost terfelit din punct de vedere al vietii sociale. Politic sunt zero. Sunt victima telejustitiei. Presa a dorit rastignirea mea. Si a reusit. Sunt victima presiunilor presei."

In continuare, deputatul spune ca se va referi la fiecare cap de acuzare. Boldea declara ca procurorul Carare de la DIICOT, cel care instrumenteza dosarul sau, a fost chemat la DNA impreuna cu sotia sa, care este avocat in Galati.

Ora 13:55 Mihail Boldea vorbeste pe larg despre fiecare dintre cele 9 imobile invocate in referatul de arestare. Explica cum au ajuns diversi clienti la el. Neaga fiecare acuzatie a procurorilor. Instanta ii cere sa fie mai concis. Deputatul face paranteze si se poticneste in declaratie. Boldea se scuza pentru incoerenta mentionand ca nu a dormit de sapte zile. Deputatul continua povestea imobilelor si actelor.

Dupa ce se opreste din expunere, Boldea explica instantei ca nu a mancat de sapte zile. Instanta ii spune ca poate sa ia loc. Boldea refuza: "Nu am mancat de 7 zile dar inculpatul sta mereu in picioare. In celula suntem patru si mai mereu stam jos." Dupa cateva minute, Boldea decide sa ia loc si sa vorbeaca instantei de pe scaun.

Ora 14:12  Boldea incearca sa convinga instanta ca a actionat in afacerile imobiliare ca avocat si ca nu a comis nicio infractiune. "Referitor la infractiunea instigare la fals in inscrisuri, va rog sa constatati ca s-a prescris raspunderea penala. Este vorba de un antecontract din ‘98. Termenul de prescriptie a expirat in 2010. Fata de aceasta acuzatie nu se arata cine a comis falsul si nici in ce consta falsul", arata invinuitul instantei. Boldea continua sustinand ca si pentru o alta infractiune de care este acuzat a intervenit prescriere.

Ora 14:40 "Avem apoi o acuzatie miseleasca. Mi se imputa ca as fi dobandit 9 imobile in mod fraudulos. Eu nu am dobandit nici un imobil”, se apara deputatul. Acum vorbeste despre un martor din dosar; sustine ca acesta a incheiat o intelegere cu procurorii si din acesta cauza a dat declaratii impotriva sa.

Ajunge si la un episod in care sunt implicati interlopii din Galati. Sutine ca a fost agresat de un camatar.
  • "Radu Gheorghe este cel mai mare camatar din Galati. Dupa o discutie de jumatate de minut cu Radu Gheorghe, m-a chemat la clubul lui. Bulete Georgica si inca unul erau deja batuti de oamenii lui Radu Gheorghe. Eu am fost agresat. Radu Gheorghe dorea sa stie daca eu am fost implicat in vreo activitate de inducere a sa in eroare", spune Bodea. Revine la acuzatiile ca procurorul de caz le-a cerut martorilor sa faca declaratii impotriva sa.

Ora 15:19 Mihail Boldea ajunge cu expunerea la imobilul de pe strada Domneasca nr. 55 din Galati. Detaliaza acuzatiile procurorilor. Spune din nou ca este nevinovat. Deputatul face referire la un alt imobil. Spune ca presa a scris despre acest imobil sub titlul Porno-deputatul Boldea.

Ora 15:45 "Despre infractiunea de spalare de bani pe care as fi realizat-o cu Lazar Stefan declar ca nu este reala. Nu am comis o astfel de infractiune. Nu exista nici o proba ca banii folositi la achzitionarea imobilului in cauza ar proveni din traficul de fiinte. Daca banii proveneau din traficul de persoane atunci el trebuia sa fie sechestrat. Eu nu am stat de vorba cu Lazar Stefan. Aspectele legate de vanzarea succesiva a imobilului le-am cunoscut in 2012", se apara Mihail Boldea.

Ora 15:59 Continua declaratia fluviu a parlamentarului. Explica instantei ca nu a avut o relatie de concubinaj cu Bolboceanu Mihaela, avocata cercetata si ea de DIICOT. In continuare, Boldea explica instantei ca o alta invinuire a DIICOT s-a prescris.




In timpul declaratiei, Boldea se opreste si isi pune picaturi de ochi fara a cere permisiunea judecatorilor. Presedinta completului de judecata il admonesteaza si ii atrage atentia ca i s-au acordat toate conditiile pentru a fi audiat si pentru un proces echitabil. Boldea isi cere scuze.

Parlamentarul vorbeste despre Bogdan Borza, fost pedelist si el arestat preventiv in dosarul DIICOT, si afacerea Arcada.
  • “Referitor la Arcada. In 2007 am fost contactat de Borza Bogdan care mi-a spus ca ne cunoastem de la o sedinta de partid. Initial a venit cu o cauza legata de un bilet de ordin. Am depus un recurs si am castigat. Pe 10 iunie mi-a trimis contracul cu Arcada. Mi-a cerut parerea despre acel contract. In momentul cand mi-a trimis hartia, l-am contactat pe Mantu Adrian.
  • I-am spus ca Borza, clientul meu, are de luat 40 de miliarde de la Arcada, firma la care tatal sau, Spiru Manta, era adminstrator. I-am spus sa ia legatura cu tatal sau pentru a lamuri cazul. Spiru Manta m-a contactat si mi-a spus ca nu stie de acea conventie pentru care Borza spunea ca trebuie sa primeasca 40 de miliarde. Eu i-am spus sa formuleze o plangere penala daca crede ca este un fals. Spiru Mantu nu a facut plangere penala.
  • Borza a depus plangeri la DNA si CSM dupa ce s-a constituit dosarul de la DIICOT. La DNA Galati Borza Bogdan s-a prezentat cu soferul domnului Frunzaverde, care a sustinut ca a vazut acea fila de cec”, spune Boldea.

Mihail Boldea povesteste judecatorilor ca, la un moment dat, a fost ajutat de senatorul Marius Necula sa obtina niste documente de la Arhivele Nationale. Boldea sustine ca senatorul i-ar fi cerut pentru acele documente suma de 15.000 euro.

Ora 16:15 Instanta il opreste si il intreba de plecarea in Kenya si daca s-a sustras sau nu de la urmarirea penala. Boldea raspunde:

  • "Nu am incercat sa ma sustrag urmaririi penale. Pe 23 decembrie i-am spus procurorului Carare ca vreau sa plec in Austria; acesta mi-a spus sa plec. Pe 16 martie l-am intrebat daca e nevoie de prezenta mea si daca se dispune o masura preventiva. Exista un martor care poate certifica faptul ca l-am intrebat pe procuror daca pot sa plec din tara. Mi-a spus ca pot sa plec.
  • L-am sunat pe Joita Adrian si i-am spus sa ma duca pana in Istanbul. Am parasit tara cu buletinul iar in Turcia am intrat cu pasaportul. Nu am folosit pasaportul diplomatic. Este nereal ca am discutat despre plecarea mea in Kenya sau Somalia pentru ca aceste tari nu ar avea tratate de extradare cu Romania.
  • Scopul plecarii mele a fost  sa ma relaxez. M-am deplasat in Kenya la niste prieteni. De acolo am plecat in Congo. Am fost in Congo la safari. Nu am avut semnal si la intoarcerea din Congo am constatat ca sunt urmarit international. Nu stiam ca mi s-a ridicat imunitatea si ca aveam termen pentru mandatul de arestare la ICCJ. Nu am incercat sa ma sustrag.
  • Legat de influentarea martorilor. Martorul Gurau m-a contactat mi-a spus ca a fost chemat la DIICOT si i-am spus ca eu nu pot sa vin ca avocat pentru ca sunt incompatibil. L-a insotit altcineva. Dupa doua zile l-am intalnit si  mi-a spus ca procurorii DIICOT au tras de el sa dea declratii impotriva mea. I-am spus sa mearga la DNA sa povestesca asta. Mentionez ca sunt prieten cu Gurau Marian de 10 ani dar nu i-am spus sa minta sau sa ingreuneze ancheta. Gafton Gina mi-a fost clienta in 2003. A fost chemata la DIICOT; i-am spus ca eu nu pot sa o reprezint dar i-am spus sa merga cu colega mea. Nu am incercat sa o influentez.
  • Este uimitor ce mi se intampla. Nu este nimic real din acuzatii. Eram, la momentul arestarii, unul din cei mai buni avocati din Galati. Eram asistent si doctorand la drept. Peste doua saptamani trebuia sa imi sustin teza de doctorat in drept penal. Acuzatiile care mi se aduc in actele de ancheta sunt facute sa ma puna intr-o lumina negativa. Provin dintr-o familie organizata, de intelectuali; fratii mei sunt medici. Dupa plecarea mea s-au facut acuzatii legat de sechestrarea imobilelor si a conturilor.
  • Este razboiul procurorului Carare cu mine. Inca din anul 2011 am luat la cunostinta de modul defectuos in care se face ancheta. Am cerut procurorului general ca dosarul sa fie luat la structura centrala. Am cerut, in ianuarie, recuzarea procurorului Carare, fara rezultat insa.
Ora 17:05 Completul anunta ca va suspenda sedinta pentru 30 de minute. Boldea incearca sa intre in contact cu cateva persoane aflate in sala. Nu este lasat de politistii care il pazesc. Sala este evacuata.

Ora 17:20 Sedinta este reluata. Avocatii isi prezinta pledoaria. Aparatorii lui Boldea sustin ca arestarea deputatului a fost ilegala pentru ca Parlamentul a avizat ridicarea imunitatii fara ca invinuitul sa fie ascultat. Avocatii mai mentioneaza ca telefoanele lui Boldea au fost monitorizate 48 de ore, inclusiv monitorizare gps, in perioada in care a parasit tara si ca procurorii stiau ca va pleca. Un avocat incearca sa acrediteze ideea ca este vorba de un dosar politic.

“Faptele se presupune ca le-a comis in 2006 si vedem ca abia in 2011 lucrurile s-au accelerat, exact in momentul in care el a plecat din PDL. Dosarul a fost accelerat din ratiuni politice. Nu stiu de ce acest prieten al nostru trebuie sa stea in boxa acuzatilor. Este un om activ, face sport, nu bea, nu fumeaza. Ce pericol public este daca faptele au fost comis in 2006?”, spune avocatul. Un alt aparator al lui Boldea mentioneaza instantei ca parlamentarul imparte o celula mizera cu un condamnat pentru crima, cu un traficant de droguri si cu un proxenet.

Ora 17:30 Bodea are o confruntare verbala continua cu politistii. Incearca sa ia legatura cu un barbat aflat in sala de judecata.

Ora 18:05 Instanta da cuvantul procurorului de sedinta. Acesta prezinta argumentele sale pentru respingerea recursului. Sustine in fata judecatorilor ca procurorii nu au impus interdictia de parasi tara pentru Boldea pentru ca o astfel de masura ar fi fost prea blanda pentru acuzatiile care ii sunt aduse. “A fost si o chestiune de oportunitate; ce mesaj se dadea daca luam o masura atat de blanda fata de acuzatiile grave care ii sunt aduse inculpatului”, spune procurorul.

Un avocat incearca sa intervina dar este oprit de presedinta completului. Mihail Boldea este invitat sa sustina ultimul cuvant, pledoaria finala inainte ca judecatorii sa pronunte solutia:
  • “Nu am cunoscut caracterul exceptional al arestarii pana nu am fost dus intr-o celula de trei metri, unde curge apa incontinuu, unde nu am mai dormit de trei zile şi unde sunt inchis cu un criminal, cu un traficant de droguri şi cu un proxenet.
  • Va implor, nu ma trimiteti inapoi in celula aia! Ma distrugeti fizic, ca om, eu eram un om foarte activ, ma duceam la karate, predam copiilor karate, ma duceam la facultate, lucram câte 16 ore pe zi. Va rog lasati-ma sa ma duc acasa şi va promit ca nu voi parasi locuinta.
  • Nu pot sa revin in Parlament, toti or sa rada de mine. Presa m-a facut terci. Va implor, vreau doar sa pot sa dorm intr-un pat normal. Va rog sa luati orice masura doar sa ma eliberati. Ma duc si stau tot timpul in casa. Oricum pe strada nu pot sa mai ies.”  

Ora 19:00 Boldea cere admiterea recursului. Instanta incheie sedinta de judecata si anunta ca va pronunta decizia.

Ora 19:45 Instanta anunta ca a respins recursul. Mihail Boldea se intoarce in celula pe care o imparte cu un asasin, cu un proxenet si cu un traficant de droguri.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























3693 vizualizari

  • +13 (13 voturi)    
    Poor boy! (Luni, 2 aprilie 2012, 23:22)

    Clop [utilizator]

    Tipul asta a fost un harnic ursulet spalator o vreme, iar astazi, iata, incearca sa ne spuna poezia catelusului cu parul cret.

    Confortul conteaza! Dar cum se spune in popor, intinde-te atat cat iti este plapuma si somnul o sa-ti fie lin.
  • +8 (12 voturi)    
    Iisus (Luni, 2 aprilie 2012, 23:43)

    qwerty [anonim]

    asta se crede Iisus.... :) rastignit, intre 3 "talhari", ii mai lipsea o coroana de spini si un nimb deasupra capului si te pomenesti ca mai si invia :))
    • +2 (4 voturi)    
      Va invia ... (Marţi, 3 aprilie 2012, 8:58)

      Dragos [anonim] i-a raspuns lui qwerty

      Stai linistit ca va invia ... il tine putin la mititica sa nu mai scrie astia de el ... apoi ii da cu suspendare si apoi ii vezi inapoi pe listele de alegatori. Poate peste 4 ani.
  • +11 (11 voturi)    
    cum nu a dormit de 7 zile (Marţi, 3 aprilie 2012, 0:17)

    gopo111 [utilizator]

    era mort deja si cred ca era bine pt toti , nu mai cheltuiam bani pe proces cu el, de ce nu il inchideti si aruncati cheia, jegul asta penal nu merita nimic altceva decit inchisoarea si confiscatii totul, sa ramina cu ce are pe el
    • 0 (0 voturi)    
      domnul Boldea (Marţi, 3 aprilie 2012, 11:33)

      Johnson BABY [anonim] i-a raspuns lui gopo111

      Domnul Boldea este de fapt INCULPATUL BOLDEA care se regaseste exact in acea celula de 4/4 unde -i este locul alaturi de cei de teapa LUI ! El ."infractorul Boldea" este si criminal ,si traficant de suflerete si proxenet international care face totul pe "DOS "! Se apara spunand ca nu el a vandut iluzii la muribunzi si ca totul a fost din grija fata de semeni si fata de societatea de care a avut "el" grija sa nu sufere in perioada cand a fost DEPUTAT ! Mai Sarlatanule, ma rog la Dumnezeu sa putrezesti in puscarie ,alaturi de Basescu, Costin ,Maries ,Pora ,Turcescu ,Cartianu ,Boc si tot PDL-ul lui care au avut grija sa-mi bage parintii in mormant si pe noi sa ne aduca la sapa de lemn ! JUSTITIA ARE UN CUVANT DE SPUS ! Si anume : Boldea =VINOVAT ! " GUILTY de la GHILOTINA !"
  • +12 (12 voturi)    
    saracul... (Marţi, 3 aprilie 2012, 0:29)

    exilatul [anonim]

    mai aveam putin si plingeam....justitia din rom e de condamnat in acest caz...a avut nerusinarea sa intrerupa, unui ales al poporului , relaxarea in kenya si si congo...de asemenea sa tina inchis intr o celula cu niste criminali de RIND un om activ care nu bea si nici nu fumeaza....bine ca am plecat de acolo unde nu sunt respectate drepturile omului ( adica deputatului).. ...
  • +11 (11 voturi)    
    avocatii sunt aberanti (Marţi, 3 aprilie 2012, 2:39)

    Demigod [utilizator]

    Ei afirma ca inculpatul vine dintr-o oarecare situatie sociala superioara, de aceea e intimidant sa fie bagat in arest alaturi de oameni din conditii sociale mai proaste.

    Pai da, doar si legea se aplica altfel pentru gainari, si altfel pentru oamenii "seriosi". De ce nu fac un arest, o puscarie si o lege speciala pentru ei?
  • +6 (6 voturi)    
    Ciudat (Marţi, 3 aprilie 2012, 9:16)

    Lucian [anonim]

    Nu vrea sa stea in celula cu un proxenet si un traficant de droguri! Pai nu astia erau prietenii lui cei ma buni?
  • +4 (4 voturi)    
    sa vedem.. (Marţi, 3 aprilie 2012, 9:44)

    lokkos [anonim]

    Asasinul a distrus viata unui om, proxenetul a catorva fete, traficantul catorva zeci de oameni. tu ai sidtrus viata a 22 milioane de romani. tu si altii. Eu zic ca inca ai nimerit usor, sa zici mersi. eu te bagam in cusca cu lei.
  • -1 (1 vot)    
    de ce ii rastigneste pe altii? (Marţi, 3 aprilie 2012, 10:48)

    theli [utilizator]

    pai se poate sa zici ca oamenii sunt proxeneti sau traficanti cand ei sunt doar acuzati de asta si fara doar si poate nevinovati, la fel ca el?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by