CAB: Fostul presedinte al ANOFM, Silviu Bian, va fi judecat in stare de libertate

de Corina Ionel     HotNews.ro
Marţi, 7 februarie 2012, 19:32 Dosare Anticoruptie


Silviu Bian
Foto: Hotnews
Curtea de Apel Bucuresti a decis, marti, eliberarea din arest a fostului presedinte al Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM), Silviu Bian, astfel ca acesta va fi judecat in stare de libertate in procesul de coruptie, informeaza Mediafax. Silviu Bian este acuzat de luare de mita, in forma continuata. Decizia Curtii de Apel este definitiva.

Silviu Bian a fost trimis in judecata, in 9 noiembrie 2011, in stare de arest preventiv. Bian si alti doi directori din institutie au fost deferiti justitiei de procurorii anticoruptie pentru luare de mita si complicitate la aceasta fapta, dupa ce fostul presedinte al ANOFM a primit in total peste 270.000 de euro de la opt angajati din cadrul unor proiecte.

Alaturi de acesta mai este judecata si Alexandra Maria Tichindelean, director al Organismului Intermediar pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane din cadrul ANOFM (OIPOSDRU), pe care procurorii o acuza de luare de mita, precum si directorul executiv al Centrului National de Formare Profesionala a Personalului Propriu Rasnov, Cristache Ristea, pentru complicitate la luare de mita in forma continuata.

Rechizitoriul DNA trimis instantei de judecata:
  • Incepand cu data de 1 iulie 2010, la Centrul National de Formare Profesionala a Personalului Propriu Rasnov se afla in derulare doua proiecte destinate dezvoltarii resurselor umane, finantate din fonduri europene respectiv "Pregatirea aprofundata, continua in serviciul public de ocupare - PACSPO" si "Invatamant continuu aprofundat pentru Romania - ICAR" pentru care a fost alocata finantarea maxim admisa in cuantum de cinci milioane de euro pentru fiecare proiect.
  • In perioada decembrie 2010 - octombrie 2011, Silviu Bian, in calitate de presedinte al Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca si al Consiliului de administratie din cadrul ANOFM, a primit suma totala de 1.058.500 de lei, echivalentul a aproximativ 250.574 de euro, si 22.000 de euro de la opt angajati in cadrul proiectelor PACSPO si ICAR pentru a vira 25 la suta din costul proiectelor reprezentand cofinantarea acestora din fonduri proprii, alocate din bugetul asigurarilor pentru somaj.
  • Functionarii respectivi faceau parte din echipa de implementare a proiectelor si erau angajati pe baza de contracte civile la o societate comerciala partenera in cadrul acestor proiecte iar refuzul lui Bian de a aloca contributia din fonduri publice ar fi avut drept consecinta intreruperea proiectelor si, implicit, privarea respectivilor functionari de retributiile primite pentru activitati in cadrul proiectelor.
  • Banii i-au fost dati lui Bian de directorul executiv al Centrului National de Formare Profesionala a Personalului Propriu Rasnov, Cristache Ristea, care s-a ocupat si de colectarea sumelor de la functionarii care dadeau lunar, in acest scop, o parte din retributiile primite in cadrul proiectelor.
  • Din suma totala pretinsa, in 15 octombrie, Bian a primit de la aceiasi functionari, prin intermediul lui Ristea, 82.000 de lei, reprezentand o parte din retributiile aferente lunii septembrie. Cu aceasta ocazie, procurorii anticoruptie au organizat o actiune in urma careia l-au prins pe Bian in flagrant delict primind banii.
  • Alexandra Maria Tichindelean, in calitate de director al OIPOSDRU din ANOFM, in cursul lunii august, a primit de la un angajat al aceleiasi firme partenere in cadrul proiectelor PACSPO si ICAR zece mii de lei cu titlu de mita.
  • Banii au fost primiti dupa efectuarea unui control la societatea respectiva pentru a favoriza societatea comerciala in situatia unor controale ulterioare.
Procurorii au pus sechestru asigurator asupra unor bunuri mobile si imobile apartinand fostului presedinte al ANOFM in vederea despagubirii persoanelor prejudiciate.

Directorul Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), Silviu Bian, a fost retinut pe 15 octombrie 2011 de procurorii DNA, in urma unui flagrant. Bian ar fost arestat in timp ce primea 80.000 de lei de la angajatii agentiei din Brasov.

In 16 octombrie 2010, Tribunalul Bucuresti a emis un mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile pe numele lui Bian, confirmat ulterior si de Curtea de Apel Bucuresti.

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalul Bucuresti, unde Bian a cerut eliberarea provizorie sub control judiciar, solicitare ce a fost respinsa.

Bian a facut recurs, iar Curtea de Apel Bucuresti a admis contestatia acestuia si a dispus eliberarea.

Citeste si:







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1271 vizualizari

  • +2 (2 voturi)    
    Reinegrarea și după aceea reevaluarea! (Marţi, 7 februarie 2012, 19:43)

    Alin [anonim]

    În mod normal, acum dl Silviu Bian ar trebui reintegrat pe postul de secretar de stat, ca să-și mai scoată din paguba pricinuită de atâtea zile de arest! După aceea, ar putea spera într-o reevaluare făcută de Președintele Traian Băsescu, Conducătorul nostru Înțelept. Numai așa poate scăpa de pușcărie!
  • +2 (2 voturi)    
    Asa sa fie. (Marţi, 7 februarie 2012, 19:45)

    Cataleya [utilizator]

    daca probele sunt clare si dosarul este incheiat, nu are niciun rost sa-l mai tina in arest preventiv.
    Conteaza doar decizia finala!
    Acolo vom vedea daca judecatorii isi fac intr-adevar datoria sau daca sunt inca la comanda lui Vantu, Voicu sau a USL in general!
    Numai ca, Justitia din Romania si CSM-ul fac tot posibilul ca sa arate lumii intregi ca "ei sunt bastanii...ei sunt sefii" si fac ceva pe rapoartele UE.
    Auzi acolo...dar cine se cred acesti europeni incat isi permit sa ne traga pe noi, judecatori ai USL, la raspundere?
    Hai siktir!
    Inca nu s-a nascut persoana sau organizatia care sa ne arate noua ce e drept si ce e stramb!
    Nu-i asa domnilor si doamnelor corupti si si corupte care conduceti justitia din Romania?????
  • +2 (2 voturi)    
    O observatie subiectiva (Marţi, 7 februarie 2012, 21:14)

    cristi [anonim]

    CE FATA DE SPAGAR ARE!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by