Detalii din dosarul finantarilor de campanie. Procurorii sustin ca presedintele CJ Braila discuta despre cooptarea oamenilor de afaceri Ion Niculae, Sebastian Ghita si recompensarea lor cu pozitii ministeriale

de Attila Biro     HotNews.ro
Vineri, 13 ianuarie 2012, 18:48 Dosare Anticoruptie


Oameni de afaceri precum Ion Niculae, Cristian Burci si Sebastin Ghita ar fi urmat sa beneficieze de functii importante, de ministri, pentru contributiile lor banesti la PSD, sustin procurorii care ancheteaza dosarul finantarii campaniei lui Mircea Geoana. Procuroii DNA sustin ca au determinat un mod de operare al presedintelui CJ Braila Gheorghe Bunea Stancu. Anchetatorii afirma ca oamenii de afaceri mentionati urmau sa cotizeze cu diverse sume pentru achitarea datoriilor partidului urmand, in schimb, sa fie recompensati cu functii guvernamentale.
  • Procurorii DNA precizeaza ca Gheorghe Bunea Stancu discuta despre acest mod de operare atat cu Victor Ponta cat si cu Adrian Nastase
  • Citeste in text si ce spun oamenii de afaceri mentionati

In dosar, procurorii argumenteaza ca Gheorghe Bunea Stancu discuta cu omul de afaceri Cristian Burci despre cooptarea unor alti oameni de afaceri precum Ioan Niculae sau Sebastian Ghita care, in schimbul unor contributii financiare, urmau sa fie rasplatiti cu diverse functii guvernamentale. Iata ce se mentioneaza in dosar:
  • Tot in cursul lunii iulie 2010, in urma punerii in executare a autorizatiilor dispuse de ICCJ, au fost evidentiate si mai multe convorbiri telefonice purtate de persoanele suspecte a fi implicate in activitati infractionale si care confirma intru totul aspectele avute in vedere la sesizarea din oficiu, mai ales cu privire la folosirea aceluiasi modus operandi de catre numitul Gheroghe Bunea Stancu.
  • Astfel, la data de 8.07.2010, Gheorghe Bunea Stancu, de la postul telefonic [...] Poarta doua discutii telefonice cu Burci Cristian iar din continutul acestor convorbiri rezulta ca, in aceeasi modalitate, folosind influenta pe care o are in formatiunea politica din care face parte, acesta ii promite lui Burci Cristian ca, la momentul in care formatiunea politica va ajunge la guvernare, il va nominaliza pentru un post important, la o "agentie sau autoritate", ca rasplata pentru contributia sa baneasca, necesara acoperirii datoriilor partidului, activitate de care numitul Gheorghe Bunea Stancu se ocupa direct, sens in care contacteaza diferiti oameni de afaceri.
  • Tot in cuprinsul acestor discutii, Gheorghe Bunea Stancu afirma ca asemenea lui Burci Cristian mai sunt si alti oameni de afaceri, care vor beneficia de functii importante, de ministri, pentru contributiile lor banesti, nominalizand in acest sens pe Ioan Niculae si pe un anume Ghita, care, in urma verificarilor a rezultat ca este Ghita Sebastian Aurelian, patron SC Asesoft SA.
  • Faptul ca se discuta despre sumele de bani pe care acesti oameni de afaceri le "cotizeaza" sub diferite forme, mai mult sau mai putin "oculte", evitand dispozitiile legale privitoare la finantarea formatiunilor politice, este intarita si de discutiile repetate purtate de Gheorghe Bunea Stancu cu diferite persoane - oameni de afaceri (Burci Cristian si altii) sau oameni politici (ex Adrian Nastase si altii) (sursa: dosar DNA)
Pentru a sustine afirmatiile de mai sus, procurorii insereaza in dosar si o interceptare a unei convorbiri telefonice dintre Gheorghe Bunea Stancu si Cristian Burci in care discutau despre numirea oamenilor de afaceri in functii guvernamentale. Citeste mai jos stenograma:



Gheorghe Bunea Stancu: Nu eu ti-am spus. Am vorbit si cu Victor dupa aia si i-am zis in masina: "bai noi trebuie sa ne apropiem trei patru oameni tu, Ghita si inca doi, probabil Niculae si inca unul.

Cristian Burci: Normal

Gheorghe Bunea Stancu: mai multi, nu ma bag. Nici nu poti sa ii ajuti pe toti, ca nu ai cum.

Cristian Burci: Normal, normal.

Gheorghe Bunea Stancu: Chiar daca ai vrea. Iar dupa aia, lasa, ca din aia doi o sa il punem pe
 Nicu si pe Cristi la o autoritate, e foarte bine. Nu o sa pun eu si cu tine sapte ministri. Ai inteles?

Cristian Burci: Da. Noi trebuie sa fim si niste oameni intelegatori ca pana la urma conteaza contextul mare. Acuma, daca se poate, da, ca, vorba aia, sunt apropiati de noi. Dar daca nu se poate, trebuie sa si..
(sursa: dosar DNA)

Ce spun Gheorghe Bunea Stancu, Ion Niculae si Sebastian Ghita despre constatarile DNA

Presedintele CJ Braiala Gheorghe Bunea Stancu a declarat ca in opinia sa stenogramele sunt contrafacute si ca el nu si-a folosit autoritatea pentru a influenta numirea de ministrii sau alte pozitii.

“Parerea mea este ca stenogramele sunt contrafacute. Nu pot sa imi aduc aminte ce am discutat in 2009. Eu chiar am treaba la consiliu. Din toti martorii care au fost, niciunul nu confirma o astfel de discutie. Dar nu am legatura cu fapta. Cum as putea eu sa pun ministri? Nici macar aici, la Braila, nu pot sa pun pe deconcentrate pe cineva, pana cand nu avem acordul in structurile noastre”, a declarat Gheorghe Bunea Stancu citat de Agerpress. Vezi aici declaratiile lui Gheorghe Bunea Stancu.

Omul de afaceri Ion Niculae sustine ca nu i s-a propus nici o functie de ministru si ca acuzatiile din dosar sunt “o prostie”. “Nu mi s-a propus nici o functie la nici un minister. Tot acest dosar este o prostie. Bunea Stancu e membru de partid, presedinte de CJ ce treaba avea el la nivel central sa puna pe cineva. Ce, a pus el pe cineva vreodata? Bunea Stancu mi-e prieten de ani de zile, de tenis, de fotbal, de pahar. Sotia mea cu sotia lui sunt verisoare de-a treia. Ce legatura au discutiile dintre prieteni cu ce spun ei”, a declarat Ion Niculae.

Intrebat de referirile procurorilor DNA din dosar Sebastian Ghita a declarat urmatoarele: “Daca vreti sa stiti ce a facut domnul Bunea va rog sa il intrebati pe domnul Bunea. Domnul Bunea nu vorbea cu mine. El vorbea cu altcineva. Raspunsul e simplu, luati legatura cu domnul Bunea”.

Omul de afaceri Cristian Burci nu a raspuns solicitarilor HotNews.ro de a-si prezenta un punct de vedere. In dosar este consemnata si declaratia omului de afaceri Cristian Burci care, referindu-se la stenograma de mai sus, a declarat urmatoarele: "Cred ca domnul Gheorghe Bunea Stancu, cand s-a referit la "3-4 pe care o sa-i ia pe langa el" a dorit sa afirme ca intentioneaza sa fie cooptati in jurul PSD-ului trei patru oameni de afaceri cu care sa conlucreze in viitor si impreuna cu care sa identifice si nevoile mediului de afaceri". Declaratia a fost data de Cristian Burci pe 19 oct 2011.

In dosar, procurorii DNA mai noteaza si ca Gheorghe Bunea Stancu i-a solicitat lui Ioan Niculae sa intervina la Adriean Videanu in perioada in care acesta asigura interimatul la Ministerul Sanatatii pentru a desemna o anumita persoana intr-o functie de conducere la Spitalul Judetean Braila. Procurorii noteaza ca omul de afaceri s-a declarat de acord cu acest demers.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1135 vizualizari

  • +2 (2 voturi)    
    Sistemul mafiot PSD (Vineri, 13 ianuarie 2012, 19:11)

    roman [anonim]

    trece neobservat zilele astea..dar este sinsitru ce pregatea PSD in Romania..
  • +1 (1 vot)    
    Mafia braileana (Vineri, 13 ianuarie 2012, 20:32)

    ellis [anonim]

    braila??? oras PSD ist cu bani grei varsati la partid..atit de grei au fost banii varsati ca acum nu mai ai de unde stoarce un leu....


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by