Motivarea deciziei instantei in cazul Marius Petcu: Este lipsit de scrupule si lacom de bani, desi are o avere impresionanta

de Catalina Ciociltan     HotNews.ro
Vineri, 6 ianuarie 2012, 0:09 Dosare Anticoruptie


Marius Petcu
Foto: Agerpres
Fostul lider de sindicat Marius Petcu, condamnat de magistratii Tribunalului Bucuresti la sapte ani de inchisoare cu executare, pentru savarsirea infractiunii de luare de mita este lacom de bani, desi are o avere impresionanta, este lipsit de scupule si a avut o atitudine nesincera, se arata in motivarea deciziei instantei, potrivit Mediafax.

In motivarea deciziei de condamnare, judecatorul arata ca modalitatea de savarsire a infractiunii de luare de mita imprima faptei un grad de pericol social concret deosebit de ridicat si consemneaza faptul ca fostul lider sindical era dispus sa comita fapte similare.

Marius Petcu "a compromis grav miscarea sindicala, a stirbit credibilitatea si a ruinat orice prestigiu al acesteia", sustin magistratii, care adauga ca Petcu nu are nici scuza unei situatii materiale precare care sa-l fi impins sa ia mita, dimpotriva.

"Toate aceste aspecte, coroborate si cu atitudinea total nesincera a inculpatului, reclama stabilirea unei pedepse exemplare, superioare minimului special prevazut de lege", scrie judecatorul in motivare.

Fostul lider de sindicat Marius Petcu a fost condamnat, la 8 decembrie 2011, de magistratii Tribunalului Bucuresti la sapte ani de inchisoare cu executare, pentru savarsirea infractiunii de luare de mita. Marius Petcu trebuie sa ii plateasca denuntatorului suma de 1.400.000 lei si sa achite statului cheltuieli de judecata de 15.000 lei.

In plus, instanta i-a interzis sindicalistului exercitarea unor drepturi civile pe o perioada de 10 ani, dupa executarea pedepsei.Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.

Marius Petcu: Sunt dezamagit, puterea a folosit tot arsenalul pentru ca miscarea sindicala sa fie decapitata

Marius Petcu a declarat, pentru agentia Mediafax, ca este dezamagit, derutat si consternat de decizia instantei, sustinand ca, astfel, este evident ca puterea actuala, deranjata de actiunile de protest si preocupata de anul electoral, a folosit intregul arsenal pentru ca miscarea sindicala sa fie decapitata si trimisa la colt.

Pe 21 aprilie 2011, Marius Petcu a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, in stare de arest preventiv, pentru luare de mita, in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca, in perioada septembrie 2009-martie 2011, in calitate de presedinte al Federatiei Sanitas Romania, inculpatul Petcu a primit de la administratorul unei societati comerciale, denuntator in cauza, sume de bani totalizand aproximativ 1.400.000 lei, in schimbul atribuirii catre acea societate a unui contract de executie lucrari.

"Banii au fost primiti in mod repetat, cate 87.400 lei lunar, o rata reprezentand aproximativ 20% din valoarea fiecarei situatii de lucrari decontate in cadrul contractului care avea ca obiect construirea 'Centrului de educatie, perfectionare si recreere - Snagov'. Pretul negociat al contractului era de 9.234.570 lei, fara TVA, suplimentat ulterior cu suma de 1.875.915 lei, fara TVA", arata DNA.

De asemenea, in 1 februarie 2011, Marius Petcu a primit, prin intermediar, de la aceeasi persoana denuntatoare, posesia unui imobil situat in statiunea Predeal, in valoare de circa 535.000 lei.

"Scopul primirii acestui imobil a fost acela de a compensa unele transe din mita neplatite inca, cele aferente lunilor urmatoare, sau de a facilita obtinerea de catre aceeasi firma a unei lucrari viitoare", sustin procurorii.

Potrivit procurorilor, in 24 martie, Marius Petcu a fost prins in flagrant de procurorii anticoruptie dupa ce a primit cu titlu de mita de la reprezentantul firmei beneficiare a contractului suma de 40.000 de euro reprezentand transele aferente lunilor ianuarie si februarie, insa o zi mai tarziu Curtea de Apel Bucuresti a respins propunerea procurorilor de luare a masurii arestarii preventive pentru 29 de zile a inculpatului.

Ulterior, la 31 martie 2011, Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis recursul DNA si a dispus arestarea preventiva pentru 29 de zile a inculpatului Petcu.

Pe 20 iunie, el a fost eliberat din arest, in urma deciziei Curtii de Apel Bucuresti.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























3817 vizualizari

  • -6 (8 voturi)    
    intoarcerea la origini (Vineri, 6 ianuarie 2012, 0:57)

    monica L [anonim]

    Incredibil!!! Vicile capitale ale epocii veterotestamentare sint acum articole in codul penal!!! Lacomia, nesinceritatea si lipsa de scupule devin captele de acuzare, infractuni. Daca acest domn are si pofte carnale, este invidios si trufas, si inalta instanta nu le-a observat?
    • +6 (6 voturi)    
      nu chiar (Vineri, 6 ianuarie 2012, 11:01)

      xyz [anonim] i-a raspuns lui monica L

      Daca minti(=nesinceritatea,lipsa de scrupule) intr-un tribunal din US, Germania sau Franta cred ca se considera la fel, un factor agravant pentru calcularea pedeapsei. Lacomia la fel, daca un cersetor fura ca sa manance, primeste o alta pedeapsa decat cineva care fura ca sa-si cumpere iaht.
  • +9 (9 voturi)    
    uf (Vineri, 6 ianuarie 2012, 1:05)

    uf [anonim]

    uf, uf, mai ca nu-mi vine sa cred! condamnare!

    in plus, sentinta este data de... tribunalul bucuresti! (cel mai "milos" cu infractorii)

    parca nu-mi vine a crede ca e Romania!

    dar... bine ca e!
  • +9 (9 voturi)    
    Incredibil... (Vineri, 6 ianuarie 2012, 1:39)

    Costin [anonim]

    Este absolut incredibil cata nesimtire... Sa dai vina "prigoana politica" dupa ce comiti infractiuni de drept comun... inadmisibil ...
    Varanule petcu, exista multi lideri sindicali acum, in anul electoral, care isi vad de treaba lor, nu au averi si vorbesc nestinghriti la tv, unii chiar cu inversunare impotriva puterii...
  • +6 (6 voturi)    
    surprinzatoare este viteza cu care s-a desfasurat (Vineri, 6 ianuarie 2012, 2:05)

    warchild [anonim]

    procesul - acuzat in aprilie 2011 condamant in decembrie 2011 - in tara asta ma scuzati dar pare ciudat! ce altceva o mai fi facut omul asta?
    • +6 (6 voturi)    
      poate... (Vineri, 6 ianuarie 2012, 9:59)

      unul [anonim] i-a raspuns lui warchild

      Cred ca n-a impartit cu nimeni sau n-a impartit cu cine trebuia. Poate de aia l-au "certat" ca e lacom.
      Domnilor judecatori, nici Nastase nu e mai putin hulpav :)))))
    • +6 (6 voturi)    
      acuma na (Vineri, 6 ianuarie 2012, 10:29)

      a [anonim] i-a raspuns lui warchild

      acuma na, nu ii condamni, nu e bine, ii condamni in 8 luni e prea repede. cum o dai, nu e bine cu romanii.
      cine sa ne mai inteleaga?
      da, e repede fata de alte procese, dar probabil nici nu a avut "spate" ca altii si pesemne a fost si prost, astfel ca dovezile au fost indubitabile. Nu e neaparat nevoie sa mai fi facut si altceva, desi probabil ca a suparat pe cineva undeva.

      Oricum, spagarii ca asta sunt de-a dreptul cronici, si un ac daca le dai il iau. orice si oricat iau.
  • 0 (0 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 6 ianuarie 2012, 16:47)

    [anonim]

    • 0 (0 voturi)    
      Liderul de sindicat (Marţi, 12 februarie 2013, 17:11)

      proletara [utilizator] i-a raspuns lui

      a fost judecat mai repede pentru ca a fost prins luand mita .In Turcia l-ar fi bagat direct la inchisoare si i-ar fi taiat si o mana .Lacomia este o boala incurabila, a sufletului si a spiritului ,de care sufera cam multi ( vezi Nastase si altii )..Pedeapsa este mica fata de nerusinarea astora care nu se mai satura de averi. Domnilor procurori , pe linie de sindicat, mai aveti un client gras de tot, cu aceiasi boala , lacomia. Averi si castele, conturi off-shore , stiti dvs. cine-i .
      Mai bine ii tineti in carantina ani de zile sa nu mai contamineze si pe altii cu aceasta cumplita boala . Va multumim.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by