VIDEO Al 44-lea termen in dosarul Trofeul Calitatii. Martorii au povestit cum au fost inscriptionate si tampografiate materialele electorale din campania lui Adrian Nastase

de Attila Biro     HotNews.ro
Miercuri, 7 decembrie 2011, 20:14 Dosare Anticoruptie


Adrian Nastase
Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au judecat miercuri, 7 decembrie, un nou termen in dosarul Trofeul Calitatii, in care este inculpat fostul prim-ministru al Romaniei Adrian Nastase. Instanta a audiat pana in prezent aproximativ 700 din cei 974 de martori citati in dosar. In sala de judecata martorii au povestit cum au fost ralizate brichetele, sacii menajeri, tricuorile, pixurile si afisele utilizate in campania elctorala a lui Adrian Nastase in 2004. Procurorii sustin ca materiale de campanie au fost platite din taxele percepute pentru simpozionul Trofeul Calitatii organizat de Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC).
  • O adresa a ISC transmisa instantei arata ca banii cheltuiti cu organizarea Trofeului Caliatii nu au fost prevazut in bugetul institutiei din 2004.
  • Inventarul materialelor de campanie: 500.000 de pixuri, 200.000 de rigle de carton,  2 milioane de caiete electorale,  10.000 de fulare si 10.000 de tricouri
Citeste aici detalii despre procesul de tampografiere

Potrivit avocatilor pana in prezent completul de judecata a audiat aproximativ 700 de martori din cei 974 citati in dosar de catre DNA. La termenul din 7 decembrie au fost audiati 48 martori, majoritatea reprezentanti ai companiilor care au realizat materialele electorale folosite in campania lui Adrian Nastase din 2004. Potrivit procurorilor aceste materiale au fost platite din taxele colectate in cadrul simpozionului Trofeul Calitatii organizat de Inspectoratul de Stat in Constructii condus la acea vreme de Irina Jianu.

Citeste mai jos cum a decurs sedinta de judecata


Ora 9:00 Incepe procesul in sala de judecata este prezent Adrian Nastase si Irina Jianu, si Bogdan Popoviciu. Completul de judecata este format din judecatorii Ionut Matei (presedinte), Cristina Rotaru si Ioana Bogdan. Este audiat un martor care relateaza cum a distribuit materialele de campanie. "Erau brichete, afise inscriptionate cu Adrian Nastase, presedinte. Cred ca pe afise aparea domnul Nastase cu niste copii".

Adrian Nastase solicita instantei permisiunea de a parasi sala de sedinta. In holul Curtii Supreme sustine o miniconferinata de presa despre un alt dosar in care este judecata: Matusa Tamara. In acest dosar instanta urmeaza sa pronunte sentinta pe 15 decembrie. Spune ca este optimist fata de deciza instantei in dosarul "Matusa Tamara". Vorbeste putin si despre dosarul Trofeul Calitatii: “Nu cred ca meritam sa fiu hartuit 7 ani de zile. Si astazi sunt aici in alt dosar. In dosarul cu afisele elctorale unde sunt audiati 48 de martori. Nu cred ca ati mai auzit sa fie audiati intr-o singrua zi 48 de martori”.

Termina alocutiunea deplangand cazul judecatoarei Birsan, acuzata si ea de trafic de influenta de DNA si de judecatorii Curtii Supreme care s-au pensionat, printre ei si fostul presedinte al sectiei penala Anton Pandrea. 



In sala de judecata continua audierea martorilor.

Ora 10:30 Sedinta este suspendata pentru ora 13 cand vor fi audiati restul martorilor.   

Ora 13:12 In sala de judecata s-au prezentat martorii citati pentru audieri. Un martor intreba grefierul de ce nu a inceput sedinta de judecata. " Nu stiu de ce intarzie completul de judecata poate s-a intamplat ceva", raspune grefiera. " Mie mi-a trimis sefu' mesaj ca ma da afara. Imi pierd slujba din cauza procesului. Nici nu stiu de ce sunt eu aici ca nu am nici o treaba. O sa cer explicatii de la judecatori", spune martorul. Un avocat il avertizeaza ca ar putea fi amendat de instanta.

Ora 13:28 Este reluata sedinta de judecata. Mai multi martori solicita sa fie audiati primii pentru ca sunt in timpul serviciului. Este audiata Ferariu Mihaela, director la comapaniile TPP Grup si Multyprint. Povesteste ca in 2004 s-a ocupat de inscriptionarea brichetelor electorale. "Am primit o comanda de la Silver Trading pentru inscriptionarea unor brichete cu sigla PSD si mesajul:<<Adrian Nastase presedinte>>. Cred ca a fost cea mai mare comanda de cand lucrez in domeniu. Pentru noi e o binecuvantare cand e an electoral", spune martorul.

In continuare este audiata reprezentanta Cerhartdonaris, companie care comercializeza hartie. Este intrebata de un aviz de insotire pentru o cantitate de hartie transmisa companiei Eurografica. Urmatorul martor este gestionara companiei Cerhartdonaris. Povesteste si ea despre hartia livrata companiei Eurografica. Un reprezentant al companiei Dappacom Impex explica instantei ca in 2004 a inscriptionat 500.000 de pixuri inscriptionate Adrian Nastase. "Eu ma ocupam de tampografierea pixurilor care au fost livrate catre Eurografica", sustine martorul. Instanta il audieaza pe Bucur Constantin, sofer la Proreclama Production, o tipografie. "Imi aminesc ca am transportat materiale electorale, niste liniute, rigle de carton pe care scria Adrian Nastase presedinte. Erau cam 200.000 de rigle", povesteste martorul.

Ora 14:05 In sala este introdus Truica Valentin, administrator VFM SRL din Valcea spune ca nu stie cine sunt partile in dosar. "In 2004 am primit o comanda pentru realizarea unor saci menajeri si pungi inscriptionate cu Adrian Nastase presedinte. Un alt martor povesteste ca in 2004 compania la care lucra a realizat coperti de caiete care erau inscriptionate cu acelasi masaje: "Adrian Nastase, presedinte".

Este audiat Cirnu Carlo presedinte al CA Boxestop Prahova, o tipografie. " Am primit o comanda de la o alta tipografie de la Eurografica pentru realizarea unor coperti de caiete. Erau coperti cu Adrian Nastase si niste copii. Cred ca este vorba de cateva zeci de mii de coli de tipar "

Urmatorul martor este Perta Viorel, directpr la Mucart Cluj. "Am fost contactat de directorul Cehartdonaris sa execut 400.000 format A4 si A5 cu hartia furnizata de si copertile de Eurografica. Am semnat un contract antedatat cu luna iunie, contractul a fost semnat insa in noiembrie", spune martorul.

Ora 14:30 Judecatorul intervine si atrage atentia unuia din inculpati, Vasile Mihail Cristian. "Va strambati? Va plictisiti? Stati asa intr-o rana. Poate aveti o atitudine mai respectuoasa. Va rog sa va strambati in sinea dumneavoastra", spune judecatorul. Inculpatul incearca sa explice ca facea notite pe telefon.

Judecatorul revine la martor care spune ca nu isi mai aduce aminte detaliile contracului cu Eurografica. In fata procurorilor a declarat ca desi nu a facut decat sa lege niste caiete a semnat un contract de publicitate cu Eurografica. Martorul arata ca nu l-a interesat cine a platit hartia utilizata el fiind angajat doar sa proceseze caietele. "Caietele aveau pe coperta o poza cu Adrian Nastase si niste copii", spune martorul.

Ora 15:06 Un alt martor, Cristea Sorin director Perprint, producator de caiete scolare povesteste cum a realizat 2 milioane de caiete electorale pentru Adrian Nastase. "Am avut un contract cu Eurografica pentru realizarea de caiete care erau imprimate cu portretul lui Adrian Nastase". Compania sa a produs 2 milioane de caiete pentru camapania lui Adrian Nastase. Judecatorul insista cu mai multe intrebari legat de modul in care au fost realizate caitele.

Este audiat Stroe Dan, administrator la Psp Advertising, companie de publicitate. Vorbeste dspre tricouri si fulare electorale. "Am primit o comanda de la Turcitul Florin de la Pricemedia care mi-a solicitat sa inscriptionez niste tricouri si fulare. Nu mai retin prea multe despre contract, stiu doar ca la facturare mi-au cerut sa mentionez echipamente de protectie. Am fost de acord  Am inscriptionat 10 mii fulare si 10 mii de tricouri. Au fost inscriptionate cu Adrian Nastase, presedinte." spune martorul.

Ora 15:10 Constantin Florian, gestionar Silvertarading, o librarie din Pitesti este chestionat despre niste avize de insotire a marfii. Spune ca nu isi aminteste despre ce marfa este vorba. "Cred ca era vorba de brichete, se vindeau si in librarie", spune martorul. In fata instantei sustine ca nu a comercializat brichete cu Adrian Nastase.

Se incheie audierea martorilor. Presedintele completului solicita magistratului asistent o adresa primita de la Inspectoratul de Stat in Constructii. “ISC ne-a transmis o adresa in care se mentioneaza ca banii cheltuiti pe organizarea Trofeului Calitatii nu au fost prevazut in bugetul institutiei din 2004”, spune presedintele completului. In final anunta ca procesul va fi reluat pe 9 decembrie.

Dosarul "Trofeul calitatii" – Adrian Nastase

Fostul premier Adrian Nastase este acuzat de DNA ca, in 2004, a camuflat strangerea de fonduri pentru campania sa electorala prin initierea unui simpozion. Manifestarea "Trofeul calitatii in constructii" a fost organizata de catre Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), iar taxele de participare incasate (peste 1,6 milioane de euro) au ajuns la patru companii controlate de doi dintre apropiatii familiei Nastase. De aici, banii au plecat, mai departe, spre o firma care a prestat diverse servicii in campania prezidentiala a liderului social-democrat.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























2014 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    Nu toti suntem prosti (Miercuri, 7 decembrie 2011, 21:51)

    Ignorant [anonim]

    Un ordonator de credite organizeaza un eveniment fara sa fie prevazut in bugetul institutiei de stat?
    Cu alte cuvinte: ne mobilizam la munca patriotica, strangem banul la negru, il spalam prin tipografii si alte srl-uri...si avem tupeu cu carul sa tot guitam ca este un dosar politizat?
    Astia au auzit de legea 500?
    Curtea de Conturi doarme?
    O institutie de stat este privata???
  • +2 (2 voturi)    
    dosar politic (Miercuri, 7 decembrie 2011, 21:52)

    Li You Ming [anonim]

    e o facatura ,e dosar politic,Adrian Nastase nu avea nevoie de bani pentru campania electorala in acest fel,deoarece matusa Tamara i-a finantat campania ea dispunand de sume mari de bani,i-a dat si sotiei lui 4oo.ooo euro sa-i depuna la banca ca nu mai avea loc pentru ei in garsoniera
  • +1 (1 vot)    
    Rusine domnule Nastase! (Joi, 8 decembrie 2011, 7:30)

    valahul [anonim]

    Rusine sa-ti fie domnule Nastase. Da dovada de bun simt si retage-te definitiv din viata publica sa nu mai auzim de dvs. de aici incolo mult timp!
  • +1 (1 vot)    
    oare... (Joi, 8 decembrie 2011, 9:17)

    egroeg [anonim]

    daca arfi condamnat si in acest dosar,sentinta cu suspendare din dosarul Tamara ar deveni efectiva?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by