Decizia CEDO in cazul judecatoarei Birsan: Ridicarea imunitatii este necesara pentru ancheta, perchezitia DNA a violat imunitatea sotilor Birsan. Surse: Dosarul judecatoarei Birsan o ia de la capat, urmarirea penala va fi anulata

de Attila Biro     HotNews.ro
Miercuri, 30 noiembrie 2011, 18:17 Dosare Anticoruptie


Curtea Europeana pentru Drepturile Omului a publicat decizia de ridicare a imunitatii dobandite de Gabriela Birsan, in calitatate de sotie a judecatorului CEDO Corneliu Birsan. In motivare se mentioneaza ca a fost ridicata imunitatea in cazul judecatoarei Birsan deoarece “este strict necesara pentru ancheta DNA”. Instanta Europeana mai noteaza si ca perchezitia DNA la domiciliul sotilor Birsan a violat imunitatea conferita judecatorului Corneliu Birsan si sotiei sale. In timpul audierii sale la CEDO, Corneliu Birsan ar fi solicitat si el ridicarea imunitatii.
  • Efectul deciziei CEDO va fi anularea rezolutiei de incepere a urmaririi penale pronuntata de DNA si refacerea dosarului in cazul judecatoarei Birsan

DNA va trebui sa refaca dosarul judecatoarei Birsan, insa urmarirea penala in cazul celorlalti invinuiti in dosarul "mita la Inalta Curte" (avocata Gherbovan-Silinescu Claudia, judecatoarea Iuliana Pusoiu si omul de afaceri Gabriel Chiriac) nu va fi afectata, au declarat specialisti in drept pentru HotNews.ro. Potrivit acestora, toate probele obtinute in timpul perchezitiei sunt nule deoarece au fost obtinute ilegal, cu incalcarea imunitatii de care beneficia judecatoarea in calitate de sotie a judecatorului CEDO, Corneliu Birsan.

Potrivit unor surse, nu toate probele din dosarul Birsan vor fi inalturate, deoarece majoritatea ar fi fost obtinute prin cercetarea celorlalti invinuiti care nu sunt acoperiti de imunitate. In tot cazul insa, DNA ar urma sa infirme rezolutia inceperii urmarii penale si sa deschida practic un nou dosar.

In motivarea CEDO se mentioneaza ca solicitarea DNA de ridicare a imunitatii a fost dezbatuta in sesiunea plenara din 21 si 23 noiembrie. Decizia este semnata de presedintele CEDO, Sir Nicolas Bratza, si de grefierul Curtii, Erik Fribergh. In document se mai spune ca au fost luate in considerare cererea DNA de ridicare a imunitatii, scrisorile trimise autoritatilor romane de fostul presedinte al CEDO Jean Paul Costa, mai multe articole din Conventia Europeana si Conventia de la Viena.

In urma analizei a rezultat ca imunitatea conferita judecatorului Corneliu Birsan se aplica si sotiei sale si este valabila si pentru domiciliul sau din Romania.

“Perchezitia realizata in data de 6 octombrie 2011 la domiciliul sotilor Birsan a violat imunitatea conferita Judecatorului Corneliu Birsan si sotiei sale”, se mai mentioneaza in document.

Judecatorii CEDO mentioneaza ca in timpul audierilor “s-a consemnat cererea judecatorului Birsan de ridicare a imunitatii”. Nu este clar din exprimarea instantei daca judecatorul Birsan a cerut ridicarea imunitatii pentru sine sau doar pentru sotia sa.

Citeste mai jos documentul integral
Decision of the European Court of Human Rights - Décision de la Cour européenne des droits de l'homme


In decizia instantei se mentioneaza ca a fost incuviintata o ridicare partiala a imunitatii, adica doar pentru judecatoarea Gabriela Birsan. Instanta mentioneaza ca nu a ridicat imunitatea lui Corneliu Birsan, deoarece “nu este convinsa ca imunitatea ar impiedica bunul mers al justitiei sau ca imunitatea ar putea fi ridicata fara a fi prejudiciat scopul pentru care a fost acordata”.

Vezi mai jos decizia CEDO:

  • Privilegiile si imunitatile mentionate in Acordul General privind Privilegiile si Imunitatile al Consiliului Europei si cel de-al 6-lea Protocol, in special imunitatea in fata anchetelor penale si inviolabilitatea rezidentei private a Judecatorului si partenerului de viata al acestuia, se aplica atat in cazul Judecatorului Corneliu Birsan, cat si sotiei sale, in toate statele membre ale Consiliului Europei, inclusiv Romania.
  • Imunitatea atribuita Judecatorului Birsan poate fi ridicata in ceea ce o priveste pe sotia sa, Dna Gabriela Victoria Birsan, fara a prejudicia scopul pentru care a fost acordata. Imunitatea in ceea ce o priveste pe sotie este ridicata, in mod corespunzator, in masura in care este strict necesara pentru ancheta Nr. 82/P/2011 a Directiei Nationale Anticoruptie, asa cum a fost definita anume in cererea Guvernului Roman din 16 noiembrie 2011.
  • In masura in care solicitarea vizeaza si ridicarea imunitatii acordate Judecatorului Birsan, in ceea ce-l priveste Curtea respinge acest element, deoarece nu este convinsa ca imunitatea ar impiedica bunul mers al justitiei sau ca imunitatea ar putea fi ridicata fara a fi prejudiciat scopul pentru care a fost acordata.
  • Ridicarea imunitatii nu are efect retroactiv.
Reprezentantii DNA au mentionat ca au luat act de decizia CEDO si ca procurorul de caz este cel care va decide ce urmeaza sa se intample in continuare cu ancheta.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























4511 vizualizari

  • +23 (23 voturi)    
    oare cum se simte sotul jecmanitoarei ... (Miercuri, 30 noiembrie 2011, 18:22)

    popcorn monta [utilizator]

    cand da ochii cu colegii care iau ridicat imunitatea...cum e sa ai o nevasta corupta is sa stie toata lumea...
    • +8 (8 voturi)    
      D-aia scapa mereu....O mana spala pe alta (Joi, 1 decembrie 2011, 3:10)

      marinica [anonim] i-a raspuns lui popcorn monta

      Atunci cand sunt prinsi cu matza in sac se sterge cu buretele infractiunea si se (re)porneste ancheta cu judecatoarea proaspat spalata. Justitia e o clica plina de mafioti . N-o sa vedem in veci un magistrat condamnat pentru ca legile sunt slabe si facute special sa scape toti.
    • +8 (8 voturi)    
      Nesimtirea nu are leac (Joi, 1 decembrie 2011, 5:23)

      spartan [anonim] i-a raspuns lui popcorn monta

      Au obrazul gros, nu iti face iluzii ca o ii scada "selfesteem"-ul dupa asta. Si daca vrei sa stii cat de groasa e pielea unor astfel de indivizi gandeste-te la un animal care o duce bine pana in preajama Craciunului!
  • +6 (8 voturi)    
    he (Miercuri, 30 noiembrie 2011, 18:34)

    gaga [anonim]

    Cel mai tare e finalul, reprezentantii DNA au luat act si sa se descurce procurorul de caz.
    haha ce simpatic!
  • +8 (8 voturi)    
    titlul este gresi! (Miercuri, 30 noiembrie 2011, 19:07)

    Vlad Ionescu [anonim]

    Decizia CEDO spune ca se ridica imunitatea doar atat cat este nevoie - strictly necessary - pentru ancheta. Practic procurorii sunt avertizati sa nu depaseasca limitele acestei ridicari a imunitatii, care nu este totata, adica doamna Barsan, in urma deciziei CEDO, beneficiaza in continuare de imunitate pentru orice alta situatie, mai putin cele strict legate de anchet DNA in cauza. Acesta este sensul pasajului "strictly necessary for the conduct of the investigation", iar nu ca ridicarea imunitatii "este strict necesara pentru ancheta'. Se poate interpreta ca actele efectuate de procurori in cadrul anchetei care nu sunt strict necesare acesteia, incalca imunitatea doamnei Barsan si decizia CEDO. Sa speram ca DNA-ul a invatat ceva din aceasta lectie.
    • +12 (12 voturi)    
      Familia Barsan sa facut de ras. (Miercuri, 30 noiembrie 2011, 19:52)

      mircea [anonim] i-a raspuns lui Vlad Ionescu

      Indiferent cum este decizia,madam Barsan a reusit sa-si compromita si sotul.La o urmatoare cerere de extinderea ridicarii imunitatii ,va fi numai o formalitate.Daca madam Barsan nu era prea orgolioasa,totul se rezolva in Romania si sotul dumneaei nu era tarat in aceasta mocirla.Ce tie si cu orgoliile la unele femei!
      • -12 (14 voturi)    
        clarificari (Miercuri, 30 noiembrie 2011, 23:09)

        Vlad Ionescu [anonim] i-a raspuns lui mircea

        As dori sa va clarificati pozitia. Daca doamna Barsan se va dovedi a fi nevinovata, sau daca nici macar nu va mai fi trimisa in judecata, va mentineti parerea? De ce considerati, a priori, ca procurorii au intotdeauna dreptate. Nu zic ca in acest caz nu ar putea sa aiba, dar deocamdata nu stiu, fiindca ancheta nu este finalizata si probele nu au fost inca facute publice, deci nu am nici un element care sa imi permita sa judec cu mintea proprie vinovatia doamnei judecator. Explicati-mi, va rog, motivul principial pentru care ar trebui sa-i credem pe procurori pe cuvant!
        • +4 (4 voturi)    
          logic (Joi, 1 decembrie 2011, 9:17)

          gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui Vlad Ionescu

          de ce nu i-am crede? de am crede pe cuvant pe doamna barsan? ai uitat cum doamna barsan a inceput sa spuna ce a facut pt x si pt y si cum batea obrazul diversilor colegi din justitie cu lucruri prin care practic se autoacuza de trafic de influenta? hai sa ne uitam la nivelul de trai al familiei barsan. eu stiu ca se castiga bine ca judecator dar nu atat de bine. in concluzie, am sa va spun mai putin protocolar: plimba ursul.
      • -4 (6 voturi)    
        Si tu te-ai facut de ras (Joi, 1 decembrie 2011, 2:33)

        mcjail [anonim] i-a raspuns lui mircea

        Ma irita titlul agramat la comentariu. Iti lipseste o cratima care anuleaza toata opinarea.
  • +19 (19 voturi)    
    Corb la corb nu scoate ochii (Miercuri, 30 noiembrie 2011, 19:46)

    elp [anonim]

    A furat, a mintit dar e ok pentru ca este "imuna", ba chiar saraca are si imunitatea violata.
    Oare o sa-si duca bogatiile obtinute ilicit in pamint?
  • +12 (12 voturi)    
    Caut Judecator la CEDO (Miercuri, 30 noiembrie 2011, 19:48)

    discutabil.indiscutabil [anonim]

    casatorie penala
    dupa CEDO, daca te casatoresti cu un judecator la CEDO, poti sa fi oricat de infractor incape in tine.

    Cate amenzi de circulatie au platit copii, sotiile, parintii si toti afinii judecatorilor la CEDO?
  • +14 (16 voturi)    
    Alo, Olanda,Franta,Norvegia s.a.... (Miercuri, 30 noiembrie 2011, 22:03)

    Nicu [anonim]

    ... se aude? Ne tot acuzati ca nu starpim coruptia dar iata ce face CEDO in cazul Barsan !!!!
    Puneti-va pe treaba si starpiti voi coruptia de la noi, atunci cand casta magistratilor face ce vrea
    • +7 (7 voturi)    
      noi nu avem magistrati (Miercuri, 30 noiembrie 2011, 23:45)

      noname [anonim] i-a raspuns lui Nicu

      mda, ai si tu dreptate, aia zic sa fie unu doi, nu toata gasca. dar la noi toata gasca justitiei e corupta, infractoare, mafiota, spagara, boschetara, interlopa, pedofila si tot tacamul penal. daca gainarii astia de magistrati si-ar fi facut treaba, am fi ajuns departe in ziua de azi... meritul saraciei de azi nu e doar al lui basescu, ci si a magistratilor, timp de 20 de ani. i-au lasat sa fure si au furat cot la cot cu hotii.
  • +9 (9 voturi)    
    Buuuu??????? (Miercuri, 30 noiembrie 2011, 23:56)

    DanielO [anonim]

    Sunt si aia la fel de ridicoli ca si ai nostri! Adica.....madam barsan nu mai are imunitate dar daca procurorii vor sa faca alta perchezitie nu pot pentru ca mosul inca o are....deci ii violeaza astia imunitatea pesedistului daca vor sa caute ceva acasa la pesedistà!....:) Si iarasi ,presupusele,probe sunt nule.Nu stiu daca sa mor de ras sau de plans.Cred ca nici macar incompetentii nostri de la ICCJ nu puteau sa vina cu o decizie mai idioata ca asta! Ptuuu..!Arza-i flacarile iadului si pe aia!!!!!!!
  • +6 (6 voturi)    
    Discutii... (Joi, 1 decembrie 2011, 5:29)

    spartan [anonim]

    Imi aduca aminte de o discutie care a fost purtata in timpul unei calatorii cu trenul intre un popa si un judecator pensionar (inainte de '89, ca sa nu intelegeti gresit contextul). din vorba in vorba s-a ajuns la o discutie de genul "care este cea mai mare crima, cel mai mare pacat". Popa a argumentat ca ar fi vorba de omucidere, deoarece iei viata cuiva. Insa fostul judecator a spus: Un ucigas poate avea o victima, de cele mai multe ori. Dar un judecator / procuror / politist corupt, prin atitudinea sa poate ajunge sa faca sute de victime, datorita faptului ca anuleaza legea.
    Concluzia logica: un judacator corupt dauneaza societatii mai mult decat un borfas sau chiar si un ucigas!
  • 0 (0 voturi)    
    intrebare (Joi, 1 decembrie 2011, 8:29)

    alip [utilizator]

    Cine este vinovat de faptul ca trebuie sa o ia de la capat cazul, ocazie cu care are sa fie si achitata cum ne-am obisnuit? O sa plateasca cu postul? O sa ni se spuna vreodata cum se numeste si ce interes a avut, asta daca nu cumva a fost doar prostie crasa?
  • +1 (1 vot)    
    ne meritam soarta (Joi, 1 decembrie 2011, 8:34)

    prostu [anonim]

    Ne meritam soarta.
    Marea majoritate dintre noi suntem corupti si coruptibili.
    Pacat de oameni cinstiti si onesti din acesta tara -speranta este in EI.
    Cine poate sa distruga acesta casta de corupti??????????DIN PACATE NIMENI ;DIN CONTRA SI CEDO ESTE DE PARTEA LOR.
  • +3 (3 voturi)    
    aoleu (Joi, 1 decembrie 2011, 9:35)

    pipi [anonim]

    "perchezitia DNA a violat imunitatea sotilor Birsan". AOLEU! Repede sa se intereseze cineva de niste sedinte de terapie pe banii contribuabililor pt cei doi soti, nu care cumva sa ramana cu traume/sechele dupa faradelegea asta!
  • +2 (2 voturi)    
    Corb la corb nu scoate ochii (Joi, 1 decembrie 2011, 10:21)

    dorin bretan [anonim]

    De obicei proverbele au corespondenta in mai multe limbi . Iar ma simt nu stiu de ce in situatia Noi si EI.
  • +1 (1 vot)    
    procurorilor (Joi, 1 decembrie 2011, 10:30)

    zoe [anonim]

    BRAVO PROCURORILOR , asta era calea , pe viitor cereti ridicarea imunitatii si incuviintarea perchezitiei "la pachet" cand sunteti la poarta daca vreti sa aveti o misiune reusita .
    Nu cred ca daca reinitiaza actiunea probele de la perchezitie -daca exista -pot fi negate.
  • +1 (1 vot)    
    promt cedo (Joi, 1 decembrie 2011, 11:19)

    andone dan [anonim]

    este f,promt acest cedo ce repede a dat solutia
    ca de altfel daca ajungi sa te judeci la ei dureaza ani.este bun si cedo asta pt oamenii lui, vad ca si aici se poarta cu neamul adica imunitate sotului mai inteleg dar si sotiei, pai si fiilor si tot asa , pai sa tot facem infractiuni.pai astia de la cedo ne fac ei morala, eu zic sa se uite si in gradina lor, degeaba munceste dna daca altii arunca munca lor la gunoi, pai sa nu se mai ceara o justitie curata atata timp cat si ei sunt la fel ca toti ceilalti....oricum noi asteptam sa se faca dreptate si suntem curiosi ce o sa toarne madam barsan, ca are multe de spus, asta daca nu se musamakizeaza acest caz, cu ajutorul curtii europene, super tare.
  • +1 (1 vot)    
    Ce timpenie! (Joi, 1 decembrie 2011, 22:54)

    anonim [anonim]

    Imunitatea judecatorilor e doar pentru actele comise ein exercitarea functiei. Daca furi din magazin nu esti iertat de pedeapsa.
  • 0 (0 voturi)    
    si mai mare tampenie (Sâmbătă, 3 decembrie 2011, 16:23)

    dany dan [anonim]

    daca cumva crezi ca cedo prin hotararea lui te iarta de pedeapsa , te inseli, indiferent ce infractiune faci,de furt, inselaciune,mita, cedo
    se pronunta doar stict,la incalcarea vreunui drept,
    cedo nu are voie sa schimbe hotararea niciunei instante, cand am zis promt cedo m-am referit la cat de repede a dat solutia, ar trebui sa fie egalitate pt toti
    petentii ei, indiferent de calitatea lui, deci daca esti magistrat la cedo ai prioritate, dar .....si multe alte avantgaje, oricum este pt ultima data cand m,a explic, nu are rost,sa ne raspundem unuia sau altuia, pana la urma pe toti ne intereseaza solutia finala, cel putin pe mine fmult.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by