UPDATE Curtea de Apel Cluj a respins cererea de eliberare pe cautiune a lui Calin Stoia, dupa ce avocatii omului de afaceri au platit o cautiune-record de 1 milion de lei. Decizia este atacata cu recurs

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 29 noiembrie 2011, 15:54 Dosare Anticoruptie


Omul de afaceri Calin Stoia, aflat in arest preventiv pentru dare de mita in acelasi dosar in care a fost arestat si primarul Clujului, Sorin Apostu, ar fi platit o cautiune-record in valoare de un milion de lei fixata de judecatori pentru a fi eliberat din arest, sustin surse citate de CityNews.ro. Potrivit sursei citate, Curtea de Apel Cluj judeca la aceasta ora cererea de eliberare pe cautiune a lui Calin Stoia.
UPDATE: Mediafax anunta ca avocatii lui Calin Stoia, directorul general al Brantner Romania, arestat pentru dare de mita, au inregistrat, marti, la Curtea de Apel Cluj, dovada platii cautiunii de un milion de lei fixata de instanta, la ora transmiterii acestei stiri fiind judecata cererea de eliberare.

UPDATE (19:07) Avocatii omului de afaceri Calin Stoia, directorul general al Brantner Romania, arestat pentru dare de mita, au atacat cu recurs sentinta prin care Curtea de Apel Cluj a respins cererea acestuia de eliberare pe cautiune. Recursul va fi judecat de Inalta Curte de Casatie si Justitie, potrivit Mediafax.

UPDATE (ora 16:50)
Curtea de Apel Cluj a respins cererea omului de afaceri, iar cautiunea in valoare de un milion de lei va fi restituita. "A fost foarte greu pentru familia mea sa faca rost de acesti bani, Decizia instantei nu mi se pare corecta", a declarat Calin Stoia, citat de CityNews.ro.

"Cu toate ca este o procedura mai putin obisnuita in Romania, cererea de eliberare pe cautiune este un lucru obisnuit in alte state. Cererea se depune, de obicei, cand cel arestat prezinta destule garantii, iar statul, contra unei sume de bani stabilita de instanta, dispune eliberarea respectivului", a aratat avocatul lui Calin Stoia, Sergiu Bogdan.

 ¬Cautiunea stabilita la un milion de lei e o garantie clara pentru clientul meu, care arata ca nu se va sustrage. A incercat sa ofere maximul de garantii. Daca mergea doar cu cerere de eliberare sub control judiciar se spunea ca nu sunt garantii suficiente. Ce motiv am avea sa platim aceasta suma, stiindu-ne vinovati? A vrut sa-si arate buna credinta. Au contribuit mai multi oameni la strangerea sumei si ei toti au incredere in el¬, mai spune avocatul Sergiu Bogdan.

Potrivit CityNews, Curtea de Apel Cluj a constatat ca cererea de eliberare pe cautiune este admisibila si a trecut la judecarea cererii. Referitor la cererea de eliberare pe cautiune, avocatul Sergiu Bogdan a spus ca "Nu discutam despre temeiul de arestare si despre daca ar putea sau nu sa comita noi infractiuni. Este un drept constitutional. Evident ca temeiuri exista, dar nu inseamna ca nu poate sa ceara eliberarea pe cautiune¬.

In plus, Sergiu Bogdan, avocatul lui Calin Stoia, a sustinut, in fata magistratilor, ca licitatia pentru contractul de salubritate cu Primaria din Cluj castigat de omul de afaceri s-ar fi organizat inainte de incheierea contractului de asistenta juridica cu Monica Apostu. ¬Comisia de licitatie a verificat toate aspectele. Cum ar fi putut da cineva mita in 2010 pentru o licitatie care a avut loc in 2009? In plus, primarul nu avea nici o legatura cu comisia. Monica Apostu a fost audiata si a declarat ca pe calculatorul ei personal exista acte care arata ca au avut loc prestatii juridice¬, sustine avocatul apararii.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2447 vizualizari

  • +1 (3 voturi)    
    Ce motiv am avea [...], ştiindu-ne vinovati? (Marţi, 29 noiembrie 2011, 16:38)

    justin [utilizator]

    Ce legatura are vinovatia cu plata cautiunii?? Asta e alta prostie de adormit copii? Motivul este ca iesi temporar din inchisoare, acolo unde iti este de fapt locul, nicidecum ca nu esti vinovat.
    Mai mult, daca vei fi gasit vinovat, nu inseamna ca pierzi banii astia (daca nu ai de platit niste despagubiri eventual, moment in care oricum ii pierdeai). Deci nu inteleg, cum se demonstreaza nevinovatia cu banii de cautiune?
    • +1 (3 voturi)    
      Nu mai conteaza nici partidul, nici milionul (Marţi, 29 noiembrie 2011, 17:23)

      Romania, pe drumul cel bun [anonim] i-a raspuns lui justin

      Uite ca dupa ce a demonstrat ca n-are importanta ca esti primar de Cluj, membru al partidului la Putere si prieten cu premierul, acum avem alta demonstratie ca ceva s-a schimbat in justitia din Romania: nu mai conteaza ca ai tu bani si dai cu caramida de 1 milion in masa ca sa-ti dea tie drumul din arest !

      Felicitari judecatorilor de la Curtea de Apel Cluj, ar fi bine sa avem ca ei peste tot in Romania, sa nu se lase impresionati de partide sau milioane !
      • +2 (2 voturi)    
        :) (Marţi, 29 noiembrie 2011, 17:46)

        justin [utilizator] i-a raspuns lui Romania, pe drumul cel bun

        E prea tarziu acum pentru prietenii. Cand toata lumea sta cu ochii pe ei ar fi fost culmea sa se dea o decizie oarecum imorala. Ar fi fost o lovitura fatala. Mai vorbim peste cateva luni, vedem ce si cum se intampla.

        Cat despre datul cu caramida in masa, pana acum, dupa cum spune si in text, nu prea s-a intamplat asa ceva. tot in text se mai spune ca este un lucru normal si obisnuit in alte tari. Ceea ce este neobisnuit este ca acum se da cu el de masa, in fata lumii, cu chitanta. Inainte se dadea cu el de masa in biroul din spate. Si daca faceai asa ti se si accepta cererea.

        Concluzia: daca vrei sa scoti ceva bun din toata povestea asta de rahat, este ca domnului stoia si speram ca multi altora, le este frica sa mearga in camera din spate sa dea cu caramida.
      • 0 (0 voturi)    
        Revino-ti! (Marţi, 29 noiembrie 2011, 23:30)

        Alex [anonim] i-a raspuns lui Romania, pe drumul cel bun

        Nu cred a ai fost in sala de judecata sa asculti pledoariile si sa vezi ce judecatoare puscata a judecat cauza. Concluziile procuroarei au fost slabe, atat calitativ, cat si cantitativ. Intr-o tara normala la cap, inculpatul ar fi stat acum la masa cu familia.
  • +4 (6 voturi)    
    cautiune de 1mil lei (Marţi, 29 noiembrie 2011, 16:44)

    roman [anonim]

    DNA sa verifice de urgenta de unde a scos atat de repede Stoia un milion de lei.
    O solutie ptr bugetul statului :arestarea de urgenta a tuturor afaceristilor ce au contracte cu statul si eliberarea lor pe cautiune.
    Banii depusi de Stoia sunt de la bugetul mun CJ din salubritate.
  • +1 (3 voturi)    
    ???? (Marţi, 29 noiembrie 2011, 17:17)

    Falciparium [utilizator]

    Nu discut vinovatia/nevinovatia lui Stoia... Are cine sa o faca. Dar intreb altceva... Cine a stabilit suma de 1 milion drept cautiune? Daca a fost stabilita de catre justitie, de ce nu este eliberat de vreme ce a platit suma ceruta? Daca nu voiau sa fie eliberat, de ce nu au stabilit cautiunea la 5-10-15 milioane????
    • 0 (0 voturi)    
      asta e o mare enigma... (Marţi, 29 noiembrie 2011, 17:42)

      DanDa [utilizator] i-a raspuns lui Falciparium

      daca justitia nu dorea se putea specifica "fara posibilitatea eliberarii pe cautiune". Dar justitia a stabilit (probabil, ca nu ni se spune) cautiune o suma. Infractorul vine si plateste suma. Atunci tot justitia spuna "pardon, tot nu te eliberam, poftim banii inapoi". Chestia asta e foarte ciudata. Adica aceiasi justitie zice si alba si neagra.

      PS: doar de curiozitate poate publica hotnews si motivarea deciziei de respingere a cautiunii si ne lamureste si cine a stabilit cautiunea.

      PPS: subiectul foarte important acesta este: "justitia NU respecta hotararile judecatoresti"
    • +2 (2 voturi)    
      Intrebarea e legitima (Marţi, 29 noiembrie 2011, 17:46)

      nano2k [utilizator] i-a raspuns lui Falciparium

      Si eu m-am intrebat. Singurul raspuns la care am ajuns e ca nu si-au dat seama ce caracatita e in spatele "distinsului" si cat de repede scot aia 1M de lei.

      Cred ca fiecare din cotizanti ar trebui purecati un pic la averi pentru ca sigur au prins si ei o felie din beneficiile contractelor primite, iar inculpatul e numai omul din fata, ceilalti avand o datorie morala cel putin fata de el.

      De obicei astfel de lucruri nu se fac doar intre 2 oameni: mituitul si mituitorul. Poate manevra a fost inteligenta si i-a scos la suprafata si pe ceilalti beneficiari...
  • +2 (2 voturi)    
    Halal aparare (Marţi, 29 noiembrie 2011, 17:24)

    cicci [anonim]

    Avocatii astia cred ca resul oamneilor sunt retarzi, doar ei detin adevarul absolut. Lui i se pare iesit din comun sa castigi o licitatie in 2009 si sa dai mita in 2010! Pai contractul licitat in 2009 e pe durata a cativa ani, normal ca nu dai toti banii in 2009, ca poate fi contestata licitatia, pierzi contractul si esti si cu spaga data. Asa, cand incasezi banii in 2010, dai spaga pentru bani incasati. Asta da aparare!!
    • 0 (0 voturi)    
      da, asa o fii (Marţi, 29 noiembrie 2011, 17:44)

      DanDa [utilizator] i-a raspuns lui cicci

      Tu asa dai shpaga? Mai intai incasezi banu si apoi (eventual din mila) dai shpaga?
      • 0 (0 voturi)    
        E mai complicat cand lucrezi cu statul (Marţi, 29 noiembrie 2011, 18:23)

        cicci [anonim] i-a raspuns lui DanDa

        Faptul ca ai castigat o licitatie pentru servicii publice( chiar si contestatia in instanta daca ai castigat-o), nu te face lipsit de griji. Gandeste-te ca tu lucrezi, in cazul de fata cu primaria, pe baza unor deconturi lunare. Daca la beneficiar nu ii convine, te poate trimite sa refaci decontul. Si daca nu ti se face "mila", ca sa te citez, poate nici nu iti incasezi banii pentru ceea ce ai prestat. Sa asiguri salubritatea la jumate clujul, si sa nu incasezi banii vreo 4-5 luni, eu zic ca te cam baga in insolventa. Si atunci, "din mila", dai spaga la care te-ai inteles inainte de licitatie.
        • 0 (0 voturi)    
          :) (Marţi, 29 noiembrie 2011, 19:13)

          PamPam [anonim] i-a raspuns lui cicci

          Nicio legatura intre ce zici tu si realitate. Stoia e acuzat ca a dat o suma de bani mita pentru a castiga licitatia si nu pentru "taxa de protectie" in cadrul contractului.
          Respectiva mita o dai ori inainte ori imediat dupa, nu dupa un an.
          Cazul mi se pare extrem de subred din punct de vedere juridic. Moral sunt toti vinovati pana-n oase si sunt sigur ca s-au dat spagi acolo dar din punct de vedere juridic e o copilarie ce se intampla.
          • 0 (0 voturi)    
            Ba este o legatura mare! (Marţi, 29 noiembrie 2011, 22:52)

            Cicci [anonim] i-a raspuns lui PamPam

            Intre ceea ce spun eu si realitate. In primul rand, daca urmareai cazul stiai ca ce-i 45.000 nu s-au platit o singura data. De exemplu, una dintre plati era de 19.000 ron. In al doilea rand, discutile intre monica apostu si acest calin s. erau de genul " ce mai faci, dragutule? Cand mai treci pe la mine, ca luna trecuta nu ai fost", tocmai ceea ce spuneam: ca sa mearga lucrurile bine, trebuie sa ne respectam intelegerea initiala.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by