Motivarea instantei: Cum dovedesc procurorii ca mita a ajuns in posesia lui Apostu si cum s-a ferit primarul de interceptari ascunzandu-se in parcari

Inventarul presupusei spagi pentru Sorin Apostu: 125.000 euro, bilete de avion, excursii in Dubai, cumparaturi si carduri de benzina

de Attila Biro     HotNews.ro
Miercuri, 16 noiembrie 2011, 20:30 Dosare Anticoruptie


Sorin Apostu
Foto: AGERPRES
In motivarea arestarii preventive a primarului Sorin Apostu, magistratii au relatat si sustinerile procurorilor care au facut inventarul banilor ajunsi in conturile familiei Apostu de la mai multe companii care au castigat contracte cu Primaria Cluj-Napoca. Procurorii sustin ca banii care ar reprezenta mita pentru contractele publice erau transmisi cabinetului de avocatura al sotiei lui Sorin Apostu. Procurorii sustin ca prin aceasta procedura Sorin Apostu ar fi intrat in posesia sumei de 50.000 euro din partea Aspaziei Droniuc, proprietarea companiei care a castigat contractul prin care a asigurat flota Regiei de Transport in Comun.  45.000 euro ar fi platit Calin Mihai Stoia, reprezentantul Total Trading Company, companie care administreaza Bratner Veres, adica societatea care a castigat concesionarea serviciului de salubritate.
  • Procurorii sustin ca Sorin Apostu ar fi incasat si 50.000 euro de la comerciantii de pepene pentru ca acestia sa primeasca autorizatiile de comert stradal
  • Compania Kiat Group Construct, care a castigat un contract de 140 milioane euro, ar fi achitat primarului bilete de avion si contravaloarea unor nopti de cazare la hotel.
In motivarea instantei procurorii mentioneaza ca dupa ce au primit extrasele de cont ale lui Sorin Apostu au determinat ca acesta ar fi primit mita suma de 125.000 euro din partea Aspaziei Droniuc si din partea lui Calin Stoia.

Presupusa mita in bilete de avion si nopti de cazare. Procurorii sustin ca societatea Kiat Group Construct, cea care in decembrie 2010 a semnat cu primaria Cluj Napoca un contract de 140 milioane euro, i-ar fi platit lui Sorin Apostu bilete de avion, contravaloarea unor nopti de cazare la un hotel din Bucuresti si cumparaturi.

Procurori mai spun ca in timp ce Kiat Group Construct concura pentru licitatia de 140 milioane de la Primaria Cluj-Napoca, Monica Apostu - sotia primarului, era angajata de aceeasi companie ca sa “reprezinte interesele firmei in ce priveste relatia cu tertii, inclusiv cu Primaria municipiului Cluj Napoca.”

Mustafa Bekar, actionar Kiat Group Construct si nominalizat in acest dosar, este si actionar la compania King Industrial Enterprises la care, pana in septembrie 2007, a fost asociata si Liliana Calin, despre care ziarul Cancan a relatat, in mai 2007, ca ar fi avut o relatie cu actualul premier Emil Boc. Potrivit procurorilor, Mustafa Bekar este si el invinuit in acest dosar.

Vezi mai jos pasajul relevant din Motivarea Curtii de Apel Cluj:


  • La debutul lunii martie 2010, Primaria municipiului Cluj Napoca a derulat licitatia pentru realizarea proiectului ,,Reparatie, intretinere, construire a drumurilor si proiectare pentru acestea, de pe raza municipiului Cluj Napoca”. Printre societatile inscrise la licitatie (14 in total), s-a aflat si S.C. K. G. C. S.R.L. Bucuresti, reprezentata de B. M. si C. L., societate care finalmente a fost declarata câstigatoare.
  • Exact in aceeasi perioada, potrivit listingului telefonic al numitei A. M.U., aceasta a avut numeroase contacte cu reprezentanti ai societatii K. G. C. S.R.L. (01.04–23.07.2010), cabinetul de avocatura A. M.U. fiind chiar „angajat” sa reprezinte interesele firmei in ce priveste relatia cu tertii, inclusiv cu Primaria municipiului Cluj Napoca.
  • La data de 14.05.2010, comisia de licitatie a dispus atribuirea contractului catre S.C. K. G. C. S.R.L. (asociata cu S.C. Diferit S.R.L.), iar la data de 13.12.2010, contractul a fost semnat de ambele parti.
  • Intre foloasele primite de A. S. din partea reprezentantilor societatii K. G. C. SRL, a fost stabilita si achitarea contravalorii unui bilet de avion pe ruta Bucuresti – Târgu Mures, la data de 15.05.2011, precum si doua nopti de cazare in Bucuresti, la Hotel M. (13/14 si 14/15 mai 2011), toate in valoare de aproximativ 350 euro.
  • De asemenea, la data de 9 octombrie 2011, reprezentantii SC K., prin persoana numitei C.L., au achitat contravaloarea cumparaturilor realizate de faptuitoarea A. M.U. din magazine de imbracaminte/incaltaminte din I.M. Cluj Napoca, a caror valoare nu este inca stabilita. (sursa: Motivarea Curtii de Apel Cluj)
50.000 euro presupusa mita pentru contractul de asigurari al parcului auto RATUC. Procurorii sustin ca Sorin Apostu ar fi primit prin intermediul cabinetului de avocatura al sotiei sale suma de 50.000 euro de la Aspazia Droniuc proprietara companiei Groupe Frarom Agent-broker de asigurari. Procurorii mentioneaza ca Aspazia Droniuc a declarat ca i-a remis aceste sume pentru ca primarul sa ii asigure contractul cu Regia de Transport din Cluj-Napoca. Anchetatorii mentioneaza ca Aspazia Droniuc a relatat ca pretul asigurarilor platite catre firma ei din banii publici era dublat fata de pretul pietei. Vezi mai jos pasajele relevante din motivarea instantei:

  • In mod  concret, s-a  retinut in cauza ca, pentru incheierea si derularea in bune conditii a contractului de asigurare al parcului auto al unei regii aflate in  subordinea Primariei, RATUC Cluj Napoca, contract anual incheiat cu SC G. F. A. de A. S.R.L. Cluj Napoca reprezentat de invinuita D.A., inculpatul A. S. a pretins acesteia remiterea unor sume de bani, disimulate prin incheierea unui contract de consultanta cu Cabinetul avocatial al sotiei sale, invinuita A. M.U..
  • In perioada imediat urmatoare de la incheierea primului contract (survenit in anul 2009), societatea G.e F. a inceput sa plateasca, lunar, sume de bani in contul Cabinetului de avocatura A. M.U.. Astfel, in perioada aprilie 2009–noiembrie 2011, societatea a efectuat plati in valoare totala de 208.936 lei, echivalent a cca. 50.000 euro, aceasta prestatie având la baza supraevaluarea  politelor de asigurare RCA si CASCO.
  • Spre exemplu, prima de asigurare RCA a unui autoturism Dacia 1310 pentru anul 2011, se ridica, in medie, pe piata asigurarilor, la suma de 550 lei. In cazul unui autoturism identic, asigurat de Primaria municipiului Cluj Napoca, pentru anul 2011, prin societatea G. F., prima de asigurare se ridica la suma de 1.008 lei (desi plata este efectuata integral si in avans).
  • Conform declaratiei invinuitei D.A. (f.77-81 vol I dosar urmarire penala) aceasta a aratat ca, in anul 2008 sau la inceputul anului 2009 a purtat o discutie cu inculpatul A. S. la biroul acestuia din primarie si l-a rugat sa o ajute sa asigure masinile de la RATUC deoarece aceasta era administrator la SC G.E F. SRL - o societate de asigurare .
  • Dupa ce invinuita a reusit sa obtina primul contract cu RATUC CLUJ, aceasta a purtat discutii cu A. M. si cu A. S. despre modul in care s-ar putea revansa si toti au convenit ca este o varianta foarte buna de a incheia un contract de consultanta juridica intre societatea de asigurare a invinuitei A. D. si cabinetul de avocatura al invinuitei A. M., acel contract era anual insa nu era prevazut in el nici o suma de bani ce trebuia platita, fiind redactat de invinuita A. M. si fiind reinnoit dupa anul 2009, si in 2010 si in 2011 prin acte pregatite tot de catre invinuita A. M. adica noi contracte, ori acte aditionale la contractul initial.
  • De asemenea, invinuita D. mai arata ca, invinuita A. M. in baza acestor contracte emitea facturi pe sume pe care i le comunica invinuita D. care si-a calculat cât poate plati la un moment dat.
  • De asemenea, invinuita D. a mentionat in mod expres ca invinuita A. M. nu a prestat nici un serviciu juridic pentru aceasta personal, sau pentru societatea de asigurari si nici nu a fost cazul deoarece sumele virate in contul cabinetului acesteia reprezentau modul in care invinuita D rasplatea ajutorul pe care i l-a dat inculpatul A. S. iar daca avea nevoie de serviciile unui avocat a apelat la un alt avocat.
  • De asemenea, mai arata aceasta invinuita ca in luna octombrie 2011 l-a cautat pe inculpatul A. S. pentru a-l ruga sa o ajute in continuare ca Parcul Auto RATUC sa incheie contract de asigurare si pentru anul 2012 reusind sa discute cu acesta la domiciliul sau, iar inculpatul A. S. a asigurat-o ca totul este in ordine si ca vor merge mai departe tot asa. (sursa: Motivarea Curtii de Apel Cluj)
50.000 euro “taxa” pentru autorizatiile comericiantilor de pepene. Procurorii sustin ca din investigatiile preliminare ar rezulta si faptul ca Sorin Apostu ar fi perceput o taxa ilegala de la producatorii agricoli, in special comercianti de pepene, pentru ca acestia sa primesca autorizatiile de comercializare stradala. Procurorii au aratat ca o persoana colecta banii de la comercianti si i-o remitea primarului. Anchetatorii sustin ca Apostu ar fi primit astfel 50.000 euro. Vezi mai jos pasajele relevante din motivarea instantei:

  • In cursul anului 2011, Primaria municipiului Cluj Napoca, prin persoana faptuitorului A. S., a emis autorizatii de comercializare stradala a producatorilor agricoli. Din actele premergatoare efectuate in cauza rezulta ca, pentru emiterea acestor autorizatii, faptuitorul A. S. percepe ,,taxe” in bani si produse de la faptuitorul S. M., asociat al S.C. C. A. A. I. E. SRL D., jud. Dolj, liderul/reprezentantul producatorilor agricoli. Astfel, s-a stabilit ca acesta din urma colecteaza de la fiecare producator suma de 4.000 de euro pentru fiecare locatie pentru care i se aloca autorizatie, sumele colectate, alaturi de produse agricole, fiind remise lui A. S..
  • In acest sens, se arata ca, la data de 16.06.2011, Primaria municipiului Cluj Napoca sub semnatura lui A. S., a eliberat, pentru anul 2011, un numar de 26 autorizatii de comercializare stradala (in principal pentru pepeni). Inainte de emiterea acestor autorizatii, cât si in perioada urmatoare, faptuitorul S. M. l-a contactat pe A. S. telefonic, in repetate rânduri si s-a deplasat la locuinta acestuia din …..
  • Suspiciunile privind existenta faptelor de coruptie sunt intarite de faptul ca ,,vizitele” lui S. M. sunt la ore foarte târzii, intotdeauna in intervalul 23:30 – 24:30, noaptea, când acesta intra cu masina proprie in curtea si garajul primarului, in timp ce primarul supravegheaza din masina sa, parcata pe strada, derularea ,,vizitei”. De asemenea, actele premergatoare efectuate in cauza au surprins deplasari nocturne ale faptuitorului A. S. la locatia unde faptuitorul S. M. comercializeaza in Cluj Napoca produse agricole (IRA), deplasari care au avut loc invariabil la ore foarte târzii, spre miezul noptii. Astfel, A. S. l-a contactat pe S. M. in seara de 27.08.2011 la ora 23,22 dupa care i-a facut o vizita la locul unde acesta vindea marfa agricola, precum si in seara de 7.09.2011, la ora 23,09, discutie urmata de o alta vizita.
  • Din evaluarea sumelor colectate de catre faptuitorul S. M. raportat la numarul de autorizatii emise de Primaria Cluj Napoca numai pentru acest an ar rezulta suma de 50.000 euro remisa in acest context ilicit faptuitorului A. S. (sursa: Motivarea Curtii de Apel Cluj)

45.000 euro pentru contractul de salubrizare. Procurorii mai arata ca invinuitul Calin Mihai Stoia, reprezentantul Total Trading Company, companie care administreaza Bratner Veres, adica societatea care a castigat concesionarea serviciului de salubritate pentru jumatate din teritoriul municipiului Cluj Napoca, i-ar fi transmis lui Sorin Apostu - tot prin cabinetul de avocatul al sotiei - suma de 45.000 euro. Vezi mai jos paragrafele relevante:

  • Referitor la inculpatul S.C.M. invedereaza instantei ca in sarcina acestuia se retine ca in perioada 2010-2011 a remis inculpatului A. prin intermediul cabinetului de avocatura al sotiei acestuia din urma o suma echivalenta cu 45.000 euro pentru a proceda in favoarea societatii B. V., in sensul incheierii si derularii fara incidente a unui contract de salubrizare, contract ce a fost incheiat in 2010 pe o durata de 8 ani.
  • Totodata, in cauza s-a dovedit ca pentru prestatiile financiare de care beneficia cabinetul avocatial al invinuitei A. M. U., aceasta nu desfasura nicio activitate juridica, activitatea zilnica a invinuitei fiind in fapt o perpetua vacanta. Mai mult, nimic de ce intreprinde aceasta nu poate justifica un nivel minim al sumelor care intra in contul acesteia.  (sursa: Motivarea Curtii de Apel Cluj)


Vancante in Dubai si Grecia pentru un contract de 1 milion de euro. Procurorii au mai aratat in fata instantei ca investigatiile lor au concluzionat ca proprietarii companiei Electrogrup i-ar fi achitat lui Sorin Apostul costul vacantelor in Dubai si Grecia. Procurorii arata Electrogrup a primit “cu sprijinul faptuitorului A. S., un numar de 11 autorizatii, avize, certificate de urbanism necesare in activitatea societatii”. Compania a transmis un comunicat de presa prin care nega in totalitate afirmatiile procurorilor. Vezi mai jos pasajele relevante din motivarea instantei:

  • La data de 9 iunie 2010, societatea E. SA Cluj Napoca, reprezentata de faptuitorul M. S., a câstigat o licitatie publica organizata de Primaria municipiului Cluj Napoca, având ca obiect inchirierea unui numar de 300 de camere video de supraveghere a traficului rutier si a obiectivelor de interes ale municipiului. Contractul, incheiat pentru o perioada de 7 ani, se ridica la suma totala de 1.000.000 euro.
  • De asemenea, numai in anul 2011, societatea E. SA a obtinut de la Primaria municipiului Cluj Napoca, cu sprijinul faptuitorului A. S., un numar de 11 autorizatii, avize, certificate de urbanism necesare in activitatea societatii.
  • Actele premergatoare efectuate in cauza au stabilit ca, intre faptuitorii A. S. si M. S. exista relatii foarte apropiate, familiile acestora petrecând frecvent concediile impreuna, concedii care sunt achitate de catre faptuitorul M. S. personal sau prin intermediul societatii sale, E. SA. Astfel, din actele premergatoare efectuate in cauza a rezultat ca, in cursul lunii august 2011, familia A. S. a „beneficiat” din partea SC E. de o vacanta in Grecia petrecuta la vila din Halkidiki, apartinând faptuitorului M. S. (in perioada 16-27 august 2011), inclusiv contravaloarea biletelor de avion pe ruta Cluj – Bucuresti – Salonic si retur, cazare la Hotel H. in Bucuresti in noaptea de 16/17 august 2011; 
  • In cursul lunii septembrie 2011, M. S. prin societatea sa a achitat faptuitorilor A. S. si A. M.U. contravaloarea unui weekend la Viena,  (in perioada 14-16 octombrie 2011), insemnând contravaloarea cazarii pentru 2 nopti in Austria;  in cursul lunii octombrie 2011, M. S. a mai achitat o vacanta pentru familia A. S. pe care acestia, impreuna cu copiii lor au petrecut-o in Dubai, in perioada 20-25 octombrie 2011, incluzând bilete de avion pe ruta Cluj Napoca - Bucuresti – Dubai si retur, cazare cu servicii complete. Valoarea celor trei vacante de care au beneficiat faptuitorii A. S. si A. M.U. se ridica la suma de aproximativ 5.000 euro, constând in bilete de avion, cazare, masa in strainatate.
  • S-a mai retinut  ca, un alt folos material primit de faptuitorul A. S. a constat in plata contravalorii unei deplasari cu avionul la Bucuresti si cazare pentru datele de 1 si 2 august 2011, respectiv plata contravalorii biletului de avion pentru cei doi copii ai sai pe ruta Cluj Napoca – Bucuresti, precum si cazare pentru el si cei doi copii la hotel M. – Bucuresti in noaptea de 1/2 august 2011.
  • Valoarea totala a folosului primit de A. S. pentru sine sau membrii familiei sale, constând in plata celor trei vacante de care au beneficiat, contravaloarea biletelor de avion, cazare cu servicii complete in tara si strainatate, este estimata la suma de 5.300 euro. (sursa: Motivarea Curtii de Apel Cluj)

Carduri de benzina de la Rosal. Procurorii spun ca in cadrul perchezitiei la domiciliul primarului ar fi gasit carduri de benzina apartinand companiei Rosal, compania democrat-liberalului Silviu Prigoana, care a castigat si ea o parte din serviciul de salubrizare al orasului. Vezi mai jos pragraful relevant:
  • Tot de la domiciliul inculpatului A. S., au fost ridicate 2 carduri de alimentare cu carburanti, emise pe numele SC R., o alta societate aflata in relatii contractuale cu Primaria municipiului Cluj Napoca pe servicii de salubrizare, fiind  de presupus ca, folosind aceste carduri, inculpatul alimenteaza autoturismul sau si al sotiei sale, contravaloarea carburantilor fiind platita din contul societatii pe numele careia cardul a fost emis, insa aceste imprejurari, alaturi de celelalte fapte descrise, vor face obiectul investigatiilor viitoare. (sursa: Motivarea Curtii de Apel Cluj)
Procurorii mai sustin si ca Sorin Apostu si-a luat masuri preventive sa nu fie interceptat sau prins in flagrant. Procurorii consemneaza ca primarul Apostu detine un numar mare de telefoane mobile si se intalnea conspirativ cu invinuitii din dosar. Vezi mai jos pasajul relevant din dosar:
  • In sustinerea acuzatiei se arata ca, masurile luate in cauza privind interceptarea convorbirilor telefonice şi de supraveghere operativa, au condus la creionarea unui comportament al inculpatului A. S. care nu are nicio legatura cu functia detinuta de acesta, cu statutul sau de ales local intr-un municipiu de calibrul Clujului.
  • Astfel punctual se arata ca inculpatul A. S.:
  • utilizeaza un numar impresionant de aparate telefonice mobile, la care schimba cartelele cu mare frecventa, la domiciliul şi biroul acestuia fiind identificate, cu ocazia perchezitiilor efectuate la data de 9 noiembrie 2011, un numar de 17 telefoane mobile;
  • stabileşte intalniri conspirative cu invinuitii din dosar, care au loc in parking-ul Primariei municipiului Cluj Napoca, la etajul 5, locatie aflata in afara oricarui control al autoritatilor;
  • pentru emiterea ordinelor de incepere a lucrarilor de reabilitari de drumuri, solicita prezenta administratorului societatii K. (cea care realizeaza lucrarile in baza contractului incheiat cu Primaria Cluj Napoca) la domiciliul sau, intalniri la fel de conspirate;
  • se deplaseaza in vacante exotice impreuna cu oameni de afaceri care au in derulare contracte cu primaria, deplasari pe care incearca sa le ascunda, luand masuri de deplasare separata a lui fata de membrii familiei sale, cu avioane diferite, fara bagaje, pentru a nu atrage atentia (ca de ex, vacanta din Dubai din perioada 20-25.10.2011 petrecuta cu familia invinuitului M. S., patronul E. SA, societate care deruleaza cu Primaria un contract incheiat in anul 2010 in valoare de 1.000.000 de euro);
  • se contacteaza şi tine legatura cu unii oameni de afaceri, invinuiti şi ei in acest dosar, numai pe anumite cartele telefonice, toti avand interese legate de Primaria municipiului Cluj Napoca;
  • incearca, prin sotia sa, sa ascunda urmele faptelor ilicite.
  • Astfel, se subliniaza faptul ca, pentru contactele cu inculpatul S.C.M. şi cu invinuitii din dosar (M. S. A., administrator al SC E. SA, B. M., administrator al K. SA), inculpatul A. S. foloseşte cartele telefonice dedicate, in sensul ca, legaturile cu ei le tine doar prin acest mijloc de comunicare, iar invinuitii, la randul lor, comunica pe acele cartele numai cu inculpatul A. S..
  • Este evident ca, tot acest efort de conspirativitate, a fost facut tocmai pentru a ascunde natura relatiilor existente intre ei, şi nu pentru ca cineva ar fi oripilat ca inculpatul se cunoaşte cu invinuitii (doar toti au contracte in derulare cu primaria, deci este de presupus ca se cunosc) ci pentru ca, relatiile lor reale sunt cointeresate material, sunt esentialmente ilicite, iar ascunderea acestui ilicit s-a facut cu foarte multa minutiozitate. Daca activitatile lor ar fi unele oneste, transparente, este evident ca tot acest efort de ascundere nu ar mai avea loc. (sursa: Motivarea Curtii de Apel Cluj)






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























6106 vizualizari

  • +6 (8 voturi)    
    E bine (Miercuri, 16 noiembrie 2011, 20:42)

    gamma [utilizator]

    Ca inca se mai pitesc .
  • +7 (7 voturi)    
    mi-a placut articolul... (Miercuri, 16 noiembrie 2011, 21:13)

    marius [anonim]

    bag seama ca a fost de munca pentru procurori si servicii...dar erau prea multe ca sa le "doseasca".
  • 0 (8 voturi)    
    Intrebare: cand scapa Sorin Apostu ?! (Miercuri, 16 noiembrie 2011, 21:28)

    costica [anonim]

    Ai cand revine la primaria Cluj, ca si in cazul Antonie Solomon ?!!!
    Simpla chestiune de timp(probabil mai mult ca la Dna Ridzi ca e deja rasunator ceea ce se intampla la Cluj!!), dar or s-o lalaie astia pana o sa-l vedem liber pe Sorin Apostu !!!!
    LIBER !!!!!!!!!!!!!
    • +3 (5 voturi)    
      Cat de curand! (Joi, 17 noiembrie 2011, 9:02)

      timantius-raptor [anonim] i-a raspuns lui costica

      Ca doar si cine il "pedepseste" face parte din acelasi sistem, asa ca se gandeste ca nu poate crea un precedent tinandu-l la beci cat merita si confiscandu-i banii pe care nu-i poate justifica... nu de alta, dar daca azi-maine ii vine si lui randul?!
    • 0 (0 voturi)    
      curand... (Vineri, 18 noiembrie 2011, 13:41)

      DanA [anonim] i-a raspuns lui costica

      A furat cumva Apostu din banii publici ? din banii Primariei ? a facut afaceri cu Statul roman ? Aaaa da , cateva firme private i-au rasplatit atentia ....si nu direct , ci prin cabinetul de avocatura care a eliberat factura si chitanta pe servicii/bani si deci si impozite la stat ( daca veneau cu plicul la primar Statul nu mai incasa nimic...la buget ...)
      Daca Boc stia ....sigur il prevenea !!
      Cand va reveni ? CURAND !!
  • +11 (11 voturi)    
    lacomie (Miercuri, 16 noiembrie 2011, 21:41)

    am [anonim]

    Sunt de-a dreptul jalnici. O clasa politica lacoma cu apucaturi de neamuri proaste. Bine ca a inceput parchetul sa-i mai piaptene,poate mai descurajeaza pe unii dintre ei. Dar este mult de lucru..................
  • -3 (11 voturi)    
    Asta e fata nevazuta a PDL-ului (Miercuri, 16 noiembrie 2011, 21:50)

    Bula Romanul [anonim]

    Fata asta nevazuta care incepe sa se vada din ce in ce mai bine.
    PDL-ul ala neprihanit al prea putin coruptului Basescu.
    Ala cu tepele din Piata Victoriei si cu traitul bine ....
    Hai sictir !
    • +1 (1 vot)    
      Nu ai inteles? (Joi, 17 noiembrie 2011, 10:00)

      drona [utilizator] i-a raspuns lui Bula Romanul

      Tepele din Piata Vicoriei "a" fost "o" teapa ca multe altele.
    • -1 (1 vot)    
      Sa fi recunoscator (Joi, 17 noiembrie 2011, 10:07)

      hot news [utilizator] i-a raspuns lui Bula Romanul

      Ca Basescu si PDL au facut reformele necesare in justitie. Tine minte ce s-a intamplat in ultimii ani in justitie ca sa poti compara cu ce o sa se intample cand o sa vina USL la putere. O sa reintram in "normalitatea" lui Nastase, Iliescu, Ponta.
  • -3 (11 voturi)    
    asta-i PDLul care reformeaza Romania ?! (Miercuri, 16 noiembrie 2011, 22:03)

    lili [anonim]

    Vai de reforma asta !
    Am schimbat PSDul corupt cu supercoruptii de la PDL !
    Asta da reforma !
    Ar trebui sa le fie jena Dlui Basescu si Dlui Boc sa mai vorbeasca despre reforma facuta de PDL.....
    RUSINE!
  • +5 (5 voturi)    
    activitati de primar (Miercuri, 16 noiembrie 2011, 22:12)

    Analfabet [anonim]

    hai si cu volosevici
  • +12 (12 voturi)    
    nu inteleg (Miercuri, 16 noiembrie 2011, 22:20)

    pehash [utilizator]

    cum e posibil sa iei spagi de zeci, sute de mii de euro, dar tot sa te bucuri la un bilet de avion si sa-ti plateasca altul pantofii la magazin. penibil. daca nevasta-sa ar fi castigat banii aia pe munca cinstita, ar fi fost si mai penibil.
    oare de ce nu au oamenii astia pic de respect de sine? si ultimul dorel cred ca are mai multa mandrie.
    • +3 (3 voturi)    
      Nesimtire fara limite. (Joi, 17 noiembrie 2011, 9:20)

      Martinezu [anonim] i-a raspuns lui pehash

      Asta vine in completarea dezbaterilor mai vechi in care se sustinea ca functionarii publici iau spaga din cauza salariilor mici. Intotdeauna am sustinut ca de fiecare data cind cineva fura ( spaga, etc) ceva cit de mic, nepedepsit, miine va fura si mai mult. Cum oare se explica situatia ciudata in care un parlamentar milionar posesor a mai multor case incaseaza diurna in mod fraudulos? Cei 100 si ceva de mii luati de asta doar nu credeti ca sint toti banii. Asta e ce stiu procurorii. Trecut cu vederea si eliberat fiti siguri ca omul va dubla sumele incasate. Ciudatenii....Exact ca si Vintu. Odatata plecat de la proces cu frica in sin, se apuca omul de slefuit noul tun. Mai puternic si mai devastator.
  • +11 (11 voturi)    
    Adica pe spaga incasata platea impozit? (Miercuri, 16 noiembrie 2011, 22:30)

    Spagatax [anonim]

    Ma scuzati ca ma prapadesc de ras, insa cum a ajuns primar al Clujului un personaj care poarta 17 telefoane? Nenea, mai bine aveai unul pe zi, il aruncai, apoi altul si altul, ca iti permiteai, ce naiba sa faci cu 17 telefoane? Iar pentru spert, mita, spaga - presupusa - se facea factura si se platea impozit? Ceva TVA de recuperat, cumva?
    • 0 (0 voturi)    
      fi sigur............ (Vineri, 18 noiembrie 2011, 13:44)

      dana [anonim] i-a raspuns lui Spagatax

      A furat cumva Apostu din banii publici ? din banii Primariei ? a facut afaceri cu Statul roman ? Aaaa da , cateva firme private i-au rasplatit atentia ....si nu direct , ci prin cabinetul de avocatura care a eliberat factura si chitanta pe servicii/bani si deci si impozite la stat ( daca veneau cu plicul la primar Statul nu mai incasa nimic...la buget ...)
      Daca Boc stia ....sigur il prevenea !!
  • -4 (8 voturi)    
    Vinzatorii de pepeni au dat 50.000 euro?????? (Miercuri, 16 noiembrie 2011, 22:34)

    Liviu Iordache [anonim]

    Daca suntem oameni intregi la minte, dupa ce citim, in primele rinduri, ca vinzatorii de pepeni au dat spaga 50.000 de euro ca sa poata pune lubenitele pe tarabe, ne inchinam si ne vedem de treaba noastra! Hai sa fim seriosi, 50.000 de euro spaga inseamna 250.000 lei noi, adica 250 de tone de pepeni verzi vinduti numai pentru spaga. Deci, aia trebuiau sa vinda cel putin 1000 de tone, adica 100 de vagoane de tren pline ochi cu lubenite! Ride lumea de noi cu prostiile astea, ce Doamne-iarta-ma!
    • +1 (3 voturi)    
      Pai ati gresit calculee (Joi, 17 noiembrie 2011, 8:42)

      Florin [anonim] i-a raspuns lui Liviu Iordache

      Puneti la socoteala ca pepeni in Cluj se vindeau la pret dublu fata de Bucuresti, adica cu 2,5 lei in iulie si cu 2 lei in august. Oltenii sedimentati in jurul nucleului corupt, practic au constituit un monopol pe piata clujeana. Pentru clujean, lubenita cum se spune in sud sau lebenita cum se cheama in Transilvania, este un fel de exotism, mult cautat, chiar si la un pret mai ridicat. Asa ca, chiar si fara mare profit, pe o piata monopolizata, vanzatorii de pepeni nu riscau sa ramana cu marfa nevanduta, plus ca "cheltuila pentru un loc sigur" era acoperita de pretul dublat al amaratului de pepene.
      • 0 (2 voturi)    
        6 tone spaga? (Joi, 17 noiembrie 2011, 9:20)

        pehash [utilizator] i-a raspuns lui Florin

        si la o medie de 2.25 lei tot ies 5.66 tone pe vanzator. asta e cusuta cu ata alba si nu exista nici o dovada, doar presupuneri. probabil ca i-a taxat pe vanzatori, prea se leaga povestile, dar nu la scoruri de-astea prohibitive.
        • 0 (0 voturi)    
          vanzator/locatie (Joi, 17 noiembrie 2011, 11:21)

          justin [utilizator] i-a raspuns lui pehash

          Nu cred ca e vorba de 4000 eur de vanzator, ci de "locatie".

          Din ce am aflat de pe net, anul asta au fost 180 de cereri pe 26 de locatii (mult mai mult ca anul trecut cica), deci o medie de 7 vanzatori pe locatie. Putem considera ca locurile mai "centrale" sunt cele 10-12 pentru care s-a platit spaga respectiv mai "ocupate". am avea sa zicem 10 vanzatori pe locatie adica 400 eur de vanzator.

          Oricum mi se pare mult dar considerand ca suma initiala de 50.000 este o estimare si nu o cifra calculata in baza chitantelor cred ca se poate ajunge la o "afacere" profitabila pentru toti implicati.

          Cel mai mult mi-a placut pasajul in care spune ca nenea apostu statea in masina, in fata casei, in timp ce nenea ala intra la el in garaj la ora 12 noaptea. Daca nu era vorba de un dosar de mita sigur ma gandeam la altceva....
      • +1 (1 vot)    
        ha? (Joi, 17 noiembrie 2011, 9:50)

        AT [anonim] i-a raspuns lui Florin

        Vorbesti minuni. In primul rand exista concurenta intre acei vanzatori, chiar daca is toti din sud. In al doilea la rand la hypermarketuri erau de vanzare pepeni de spania si turcia. Care monopol?
        Problema este cea relevata de articol: da-i statului putearea de a autoriza comercianti si va da pe mita aceasta autorizatie.
        Motivul pentru care pepenii au fost mai scumpi la cluj este pentru ca pretul acoperea si mita data primarului...imi vina si sa rad si sa plang cand ma gandesc.
  • -2 (10 voturi)    
    Apostu este de la PDL (Miercuri, 16 noiembrie 2011, 22:54)

    marius [anonim]

    Partidul lui Basecu si Boc.

    Atat.
    • 0 (0 voturi)    
      Atat te duce capul (Joi, 17 noiembrie 2011, 10:09)

      hot news [utilizator] i-a raspuns lui marius

      .
  • +9 (11 voturi)    
    de coma! :)))) (Miercuri, 16 noiembrie 2011, 22:59)

    marius [anonim]

    ia duceti-va pe site-ul domnuleprimar.ro (site pastorit de altfel de hotnews) si uitati-va in dreapta jos la topul celor mai activi primari pe site.

    pentru 125 mii de coco si o excursie la dubai raspundeti corect la intrebarea: cine este cel mai activ primar desi se afla de mai bine de 5 zile la bulau?
    indiciu: nu este pinalti!
    • +1 (1 vot)    
      Mda (Joi, 17 noiembrie 2011, 9:09)

      silvestrocea [anonim] i-a raspuns lui marius

      Tare... ce sa zic. Ce naiba te tara mai e si asta?
  • +4 (4 voturi)    
    nici nu vreau sa ma gindesc (Miercuri, 16 noiembrie 2011, 23:12)

    ciliki [anonim]

    cit de apreciati ar fi fost banii astia la pensia a 100 de tarani. acesti infractori distribuie prost avutia nationala. chiar nu se poate schimba sistemul de decizie ca sa nu mai beneficieze toti de slabiciuni? daca nu intra vreo 10 in inchisoare pe viata nu se potoleste niciunul ba.
  • -3 (5 voturi)    
    Praf in ochi (Miercuri, 16 noiembrie 2011, 23:12)

    e bine pentru cine? [anonim]

    Vin alegerile.
    Iar isi arata 'procurorii' , DIICOT-ul muschii, si cat de corect este intregul aparat justitiar....
    Dar cum de s-a ajuns la asa ceva?
    Spaga, mita, falimentari de companii nationale, etc.
    Mai scoatem de la naftalina niste dosare grele de coruptie, sa vada poporul cine ii apara si ii fereste de hoti cu adevarat....
    Voi stiti, cine?
  • +3 (5 voturi)    
    daca era de la alt partid... alt titlu? (Miercuri, 16 noiembrie 2011, 23:13)

    cosminrs [utilizator]

    nu mai exista in titlu cuvantul presupus?
  • +2 (4 voturi)    
    Exercitiu de gandire (Joi, 17 noiembrie 2011, 2:35)

    cata [anonim]

    Fara a incerca sa acuz sau sa iau apararea cuiva, rog cititorii sa analizeze mai profund anumite pasaje si sa faca un test de plauzibilitate si de analiza a dovezilor oferite. De exemplu povestea cu pepenii: suma prezentata ar putea fi in dezacord cu veniturile obtinute de vanzatori; iar apoi, care este propozitia din care rezulta ca a luat acesti bani: ni se spune ca persoana din Dolj colecta bani (poate e adevarat) si ca se intalnea cu A.S. la ore din noapte (poate e corect). Va rog sa imi spuneti ce s-a dovedit cu aceste afirmatii? Un mic exercitiu de gandire.
    • 0 (0 voturi)    
      e clar! e nevinovat! (Joi, 17 noiembrie 2011, 11:05)

      justin [utilizator] i-a raspuns lui cata

      Am facut exercitiul ala de gandire si nu am putut ajunge la aceasta concluzie. Acum totul e limpede.

      AS statea in masina, in fata casei sale, in timp ce SM intra la el in garaj la ore tarzii. LOGIC: ala venise sa plateasca pentru pepenii nevestei! NU?

      Ducerea in derizoriu a faptelor e o practica destul de cunoscuta...
  • +3 (7 voturi)    
    presupun ca e o gluma (Joi, 17 noiembrie 2011, 4:12)

    trdytde [anonim]

    50 de mii de euro spaga de la vinzatorii de pepeni? la un leu kilu, iti trebuie 4 kile pentru un euro... 4x50000 inseamna 200000 de kile, adica 200 de tone. deci din totalul pepenilor vinduti la cluj, 200 de tone s-au dus pe spaga... asta inseamna vreo 40 de camioane... cite mii de camioane de pepeni s-or fi vindut anul asta in cluj ca sa se dea o asemenea spaga? 50 de mii de euro or fi dat spaga vinzatorii de uraniu sau de mercur, eu ma indoiesc ca pepenarii au strins o asemenea suma...
    • 0 (4 voturi)    
      Logica de bucuresti nu functioneaza la Cluj (Joi, 17 noiembrie 2011, 7:24)

      Clujeanul [anonim] i-a raspuns lui trdytde

      Pai daca ganditi ca la Bucuresti, nu tine. Clujul e departe de zonele agricole cultivabile cu pepeni. Primarul prin mita cu pricina, practic a asigurat monopolul pietii de pepeni in Cluj. Asta inseamna ca daca in Bucuresti pepeni se vindeau cu 1 leu/kg, la Cluj pretul era dublu (2 lei Kg). Acuma asa-i ca merita afacerea?
      Totusi cineva a stricat, inca din vara, afacerea "Lubenita"; Magazinele Profi. Astia vindeau pepenii oltenesti cu 0,89 de bani kilogramul, in timp ce afara, in fata marketului, dabuleanul dadea acelasi lucru cu 2 lei.
  • +2 (6 voturi)    
    Imposibil (Joi, 17 noiembrie 2011, 4:22)

    AI [anonim]

    50000 Eu de la vanzatorii de pepeni e imposibil!!!
    E cusuta cu ata alba
  • +2 (4 voturi)    
    e clar ca totul e politic (Joi, 17 noiembrie 2011, 4:27)

    paolalaan [utilizator]

    adica inselaciune , bine o fi gresit omu ,nimic de zis insa vantu care a furat milioane din banii oamenilor care a inselat statul etc e LIBERRRRRRRRRRR CA PASAREA CERULUI SI VEZI DOAMNE NU E PERICOL PUBLIC !Mi-e rusine ca traiesc in tara asta si ca avem o justitie atat de corupta!MI-E RUSINE!Asta a fost saltat fiindca era omu lui boc si psdul care l-a urmarit pesemne vrea sa dovedeasca asa zisa implicare indirecta a lui boc ..pe cand vantu ..ei aici e alta prb ..vantu e omu lor din umbra ..asta e de fapt .MI-E RUSINE CA TRAIESC IN TARA ASTA ...
  • +1 (3 voturi)    
    discriminări (Joi, 17 noiembrie 2011, 9:12)

    apostolul [anonim]

    Doamna Apostu nu a fost arestată preventiv şi nu înţeleg acest lucru. Ea este cea care a primit de fapt aceste foloase necuvenite. Justiţia să fie imparţială, nu să proclame diferenţele de gen. Probabil că acesta este unul dintre motivele pentru care şandramaua democraţiei se va prăbuşi, iar islamul de după va fi doar un simptom al discriminării evidente a bărbaţilor în faţa legii.
  • +1 (1 vot)    
    cine este nr. one? (Joi, 17 noiembrie 2011, 9:21)

    nenea [anonim]

    bine ar fi sa aflam cine este acel numarul unu la care se ajunge cu atatea sacrificii materiale. si eu care ma dau jos din pat atat de usor dimineata...
  • +1 (1 vot)    
    saracul! (Joi, 17 noiembrie 2011, 9:43)

    gigel [anonim]

    daca te luai de el acu cateva saptamani inainte, sareau altii cu gura si ziceau ca e un onorabil om de afaceri!
    de fapt toti sunt talhari la drumul mare, diferenta consta in timpul ramas pana la punerea "bratarilor" pe mainile lor!
  • -1 (1 vot)    
    circ (Joi, 17 noiembrie 2011, 9:46)

    vali [anonim]

    eu nu ma dau jos din pat pentru mai putin de 1 miliard de dolari :)). hai dovediti asta! pot sa zic orice. procurorii n-au nicio dovada, doar presupuneri. faptul ca este arestat preventiv este un abuz al justitiei care trebuie sa ne dea tuturor de gandit. est elimpede ca se platesc niste polite in pdl. nu il cred pe primar nevinovat, dar eu sunt un simplu spectator, contribuabil. cei din justitie nu trebuie sa vada lucrurile ca mine.
    justitia romana are la activ multe arestari preventive pentru cazuri de coruptie dar nicio condamnare. rusine!!!
  • +1 (1 vot)    
    personal (Joi, 17 noiembrie 2011, 9:55)

    pepo [anonim]

    calmati-va cu pepenii si mai cititi o data. 50.000 e o estimare bazata pe informatii despre citeva spagi extrapolate la toti pepenii vanduti in cluj. e clar ca estimarea e gresita si nu cred ca de-aici o sa-l infunde pe aprostu.

    ce e interesant aici e ca ditamai primarele umbla noaptea pe la vanzatorii de pepeni sa isi colecteze spaguta personal... saracu, n-avea si el un om de incredere care sa se ocupe de corvoada asta...
  • +1 (1 vot)    
    Legea Coruptiei (Joi, 17 noiembrie 2011, 10:13)

    cip. [anonim]

    Coruptia se poate starpi doar intr-un singur mod. Legea Coruptiei : inchisoare pe viata , confiscarea averilor atat a celui prins si dovedit cit si a rudelor gr. I. Dar , credeti ca se doreste acest lucru de acesti politicieni , sau totul este praf in ochii prostilor de romani !
  • +1 (1 vot)    
    Un escroc ordinar (Joi, 17 noiembrie 2011, 10:22)

    Titus [anonim]

    Niste escroci fara scrupule si Apostu si nevasta-sa. Rusine. Problema este insa justitia din Romania, care este la fel, daca nu cumva mai corupta decat invinuitii.
  • 0 (0 voturi)    
    nu stiu de ce (Joi, 17 noiembrie 2011, 11:06)

    Struan [anonim]

    ...dar am impresia ca DNA-ul asta si procurorii au lucra independent de comanda politica si au tras o teapa PDL-ului de zile mari.

    Cred ca s-a kkt boc pe el cand a vazut ca se face referire la 'number one' si cata spagalau le trebuie alora sa dea fonduri primariei care la randul ei sa dea fonduri privatilor cu care are 'contracte' .

    O guvernare formata din analfabeti, incompetenti, hoti, spagari, lachei, lingusitori.Voi ati mai vazut un asa guvern de analfabeti?
  • 0 (0 voturi)    
    pana cand ? (Joi, 17 noiembrie 2011, 13:35)

    mara [anonim]

    Pana cand vor profita de functiile pe care le au ? De ce atata coruptie ? Nu se mai satura ?Boc , chiar nu stia sau il tolereaza ( mai bine zis-acopera ). Primul ministru , trebuie sa se dezica de asemenea elemente , dar o face cu retinere , cu teama . De ce ?
  • 0 (0 voturi)    
    Oltean la CLUJ (Vineri, 18 noiembrie 2011, 11:59)

    clau bv [anonim]

    Ce naiba mai clujeni, v-ati ales cu un oltean primar la voi? Atata lume buna la voi si nu gasiti unul mai de doamneajuta?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by