- Procurorii sustin ca Sorin Apostu ar fi incasat si 50.000 euro de la comerciantii de pepene pentru ca acestia sa primeasca autorizatiile de comert stradal
- Compania Kiat Group Construct, care a castigat un contract de 140 milioane euro, ar fi achitat primarului bilete de avion si contravaloarea unor nopti de cazare la hotel.
Presupusa mita in bilete de avion si nopti de cazare. Procurorii sustin ca societatea Kiat Group Construct, cea care in decembrie 2010 a semnat cu primaria Cluj Napoca un contract de 140 milioane euro, i-ar fi platit lui Sorin Apostu bilete de avion, contravaloarea unor nopti de cazare la un hotel din Bucuresti si cumparaturi.
Procurori mai spun ca in timp ce Kiat Group Construct concura pentru licitatia de 140 milioane de la Primaria Cluj-Napoca, Monica Apostu - sotia primarului, era angajata de aceeasi companie ca sa “reprezinte interesele firmei in ce priveste relatia cu tertii, inclusiv cu Primaria municipiului Cluj Napoca.”
Mustafa Bekar, actionar Kiat Group Construct si nominalizat in acest dosar, este si actionar la compania King Industrial Enterprises la care, pana in septembrie 2007, a fost asociata si Liliana Calin, despre care ziarul Cancan a relatat, in mai 2007, ca ar fi avut o relatie cu actualul premier Emil Boc. Potrivit procurorilor, Mustafa Bekar este si el invinuit in acest dosar.
Vezi mai jos pasajul relevant din Motivarea Curtii de Apel Cluj:
- La debutul lunii martie 2010, Primaria municipiului Cluj Napoca a derulat licitatia pentru realizarea proiectului ,,Reparatie, intretinere, construire a drumurilor si proiectare pentru acestea, de pe raza municipiului Cluj Napoca”. Printre societatile inscrise la licitatie (14 in total), s-a aflat si S.C. K. G. C. S.R.L. Bucuresti, reprezentata de B. M. si C. L., societate care finalmente a fost declarata câstigatoare.
- Exact in aceeasi perioada, potrivit listingului telefonic al numitei A. M.U., aceasta a avut numeroase contacte cu reprezentanti ai societatii K. G. C. S.R.L. (01.04–23.07.2010), cabinetul de avocatura A. M.U. fiind chiar „angajat” sa reprezinte interesele firmei in ce priveste relatia cu tertii, inclusiv cu Primaria municipiului Cluj Napoca.
- La data de 14.05.2010, comisia de licitatie a dispus atribuirea contractului catre S.C. K. G. C. S.R.L. (asociata cu S.C. Diferit S.R.L.), iar la data de 13.12.2010, contractul a fost semnat de ambele parti.
- Intre foloasele primite de A. S. din partea reprezentantilor societatii K. G. C. SRL, a fost stabilita si achitarea contravalorii unui bilet de avion pe ruta Bucuresti – Târgu Mures, la data de 15.05.2011, precum si doua nopti de cazare in Bucuresti, la Hotel M. (13/14 si 14/15 mai 2011), toate in valoare de aproximativ 350 euro.
- De asemenea, la data de 9 octombrie 2011, reprezentantii SC K., prin persoana numitei C.L., au achitat contravaloarea cumparaturilor realizate de faptuitoarea A. M.U. din magazine de imbracaminte/incaltaminte din I.M. Cluj Napoca, a caror valoare nu este inca stabilita. (sursa: Motivarea Curtii de Apel Cluj)
- In mod concret, s-a retinut in cauza ca, pentru incheierea si derularea in bune conditii a contractului de asigurare al parcului auto al unei regii aflate in subordinea Primariei, RATUC Cluj Napoca, contract anual incheiat cu SC G. F. A. de A. S.R.L. Cluj Napoca reprezentat de invinuita D.A., inculpatul A. S. a pretins acesteia remiterea unor sume de bani, disimulate prin incheierea unui contract de consultanta cu Cabinetul avocatial al sotiei sale, invinuita A. M.U..
- In perioada imediat urmatoare de la incheierea primului contract (survenit in anul 2009), societatea G.e F. a inceput sa plateasca, lunar, sume de bani in contul Cabinetului de avocatura A. M.U.. Astfel, in perioada aprilie 2009–noiembrie 2011, societatea a efectuat plati in valoare totala de 208.936 lei, echivalent a cca. 50.000 euro, aceasta prestatie având la baza supraevaluarea politelor de asigurare RCA si CASCO.
- Spre exemplu, prima de asigurare RCA a unui autoturism Dacia 1310 pentru anul 2011, se ridica, in medie, pe piata asigurarilor, la suma de 550 lei. In cazul unui autoturism identic, asigurat de Primaria municipiului Cluj Napoca, pentru anul 2011, prin societatea G. F., prima de asigurare se ridica la suma de 1.008 lei (desi plata este efectuata integral si in avans).
- Conform declaratiei invinuitei D.A. (f.77-81 vol I dosar urmarire penala) aceasta a aratat ca, in anul 2008 sau la inceputul anului 2009 a purtat o discutie cu inculpatul A. S. la biroul acestuia din primarie si l-a rugat sa o ajute sa asigure masinile de la RATUC deoarece aceasta era administrator la SC G.E F. SRL - o societate de asigurare .
- Dupa ce invinuita a reusit sa obtina primul contract cu RATUC CLUJ, aceasta a purtat discutii cu A. M. si cu A. S. despre modul in care s-ar putea revansa si toti au convenit ca este o varianta foarte buna de a incheia un contract de consultanta juridica intre societatea de asigurare a invinuitei A. D. si cabinetul de avocatura al invinuitei A. M., acel contract era anual insa nu era prevazut in el nici o suma de bani ce trebuia platita, fiind redactat de invinuita A. M. si fiind reinnoit dupa anul 2009, si in 2010 si in 2011 prin acte pregatite tot de catre invinuita A. M. adica noi contracte, ori acte aditionale la contractul initial.
- De asemenea, invinuita D. mai arata ca, invinuita A. M. in baza acestor contracte emitea facturi pe sume pe care i le comunica invinuita D. care si-a calculat cât poate plati la un moment dat.
- De asemenea, invinuita D. a mentionat in mod expres ca invinuita A. M. nu a prestat nici un serviciu juridic pentru aceasta personal, sau pentru societatea de asigurari si nici nu a fost cazul deoarece sumele virate in contul cabinetului acesteia reprezentau modul in care invinuita D rasplatea ajutorul pe care i l-a dat inculpatul A. S. iar daca avea nevoie de serviciile unui avocat a apelat la un alt avocat.
- De asemenea, mai arata aceasta invinuita ca in luna octombrie 2011 l-a cautat pe inculpatul A. S. pentru a-l ruga sa o ajute in continuare ca Parcul Auto RATUC sa incheie contract de asigurare si pentru anul 2012 reusind sa discute cu acesta la domiciliul sau, iar inculpatul A. S. a asigurat-o ca totul este in ordine si ca vor merge mai departe tot asa. (sursa: Motivarea Curtii de Apel Cluj)
- In cursul anului 2011, Primaria municipiului Cluj Napoca, prin persoana faptuitorului A. S., a emis autorizatii de comercializare stradala a producatorilor agricoli. Din actele premergatoare efectuate in cauza rezulta ca, pentru emiterea acestor autorizatii, faptuitorul A. S. percepe ,,taxe” in bani si produse de la faptuitorul S. M., asociat al S.C. C. A. A. I. E. SRL D., jud. Dolj, liderul/reprezentantul producatorilor agricoli. Astfel, s-a stabilit ca acesta din urma colecteaza de la fiecare producator suma de 4.000 de euro pentru fiecare locatie pentru care i se aloca autorizatie, sumele colectate, alaturi de produse agricole, fiind remise lui A. S..
- In acest sens, se arata ca, la data de 16.06.2011, Primaria municipiului Cluj Napoca sub semnatura lui A. S., a eliberat, pentru anul 2011, un numar de 26 autorizatii de comercializare stradala (in principal pentru pepeni). Inainte de emiterea acestor autorizatii, cât si in perioada urmatoare, faptuitorul S. M. l-a contactat pe A. S. telefonic, in repetate rânduri si s-a deplasat la locuinta acestuia din …..
- Suspiciunile privind existenta faptelor de coruptie sunt intarite de faptul ca ,,vizitele” lui S. M. sunt la ore foarte târzii, intotdeauna in intervalul 23:30 – 24:30, noaptea, când acesta intra cu masina proprie in curtea si garajul primarului, in timp ce primarul supravegheaza din masina sa, parcata pe strada, derularea ,,vizitei”. De asemenea, actele premergatoare efectuate in cauza au surprins deplasari nocturne ale faptuitorului A. S. la locatia unde faptuitorul S. M. comercializeaza in Cluj Napoca produse agricole (IRA), deplasari care au avut loc invariabil la ore foarte târzii, spre miezul noptii. Astfel, A. S. l-a contactat pe S. M. in seara de 27.08.2011 la ora 23,22 dupa care i-a facut o vizita la locul unde acesta vindea marfa agricola, precum si in seara de 7.09.2011, la ora 23,09, discutie urmata de o alta vizita.
- Din evaluarea sumelor colectate de catre faptuitorul S. M. raportat la numarul de autorizatii emise de Primaria Cluj Napoca numai pentru acest an ar rezulta suma de 50.000 euro remisa in acest context ilicit faptuitorului A. S. (sursa: Motivarea Curtii de Apel Cluj)
45.000 euro pentru contractul de salubrizare. Procurorii mai arata ca invinuitul Calin Mihai Stoia, reprezentantul Total Trading Company, companie care administreaza Bratner Veres, adica societatea care a castigat concesionarea serviciului de salubritate pentru jumatate din teritoriul municipiului Cluj Napoca, i-ar fi transmis lui Sorin Apostu - tot prin cabinetul de avocatul al sotiei - suma de 45.000 euro. Vezi mai jos paragrafele relevante:
- Referitor la inculpatul S.C.M. invedereaza instantei ca in sarcina acestuia se retine ca in perioada 2010-2011 a remis inculpatului A. prin intermediul cabinetului de avocatura al sotiei acestuia din urma o suma echivalenta cu 45.000 euro pentru a proceda in favoarea societatii B. V., in sensul incheierii si derularii fara incidente a unui contract de salubrizare, contract ce a fost incheiat in 2010 pe o durata de 8 ani.
- Totodata, in cauza s-a dovedit ca pentru prestatiile financiare de care beneficia cabinetul avocatial al invinuitei A. M. U., aceasta nu desfasura nicio activitate juridica, activitatea zilnica a invinuitei fiind in fapt o perpetua vacanta. Mai mult, nimic de ce intreprinde aceasta nu poate justifica un nivel minim al sumelor care intra in contul acesteia. (sursa: Motivarea Curtii de Apel Cluj)
- La data de 9 iunie 2010, societatea E. SA Cluj Napoca, reprezentata de faptuitorul M. S., a câstigat o licitatie publica organizata de Primaria municipiului Cluj Napoca, având ca obiect inchirierea unui numar de 300 de camere video de supraveghere a traficului rutier si a obiectivelor de interes ale municipiului. Contractul, incheiat pentru o perioada de 7 ani, se ridica la suma totala de 1.000.000 euro.
- De asemenea, numai in anul 2011, societatea E. SA a obtinut de la Primaria municipiului Cluj Napoca, cu sprijinul faptuitorului A. S., un numar de 11 autorizatii, avize, certificate de urbanism necesare in activitatea societatii.
- Actele premergatoare efectuate in cauza au stabilit ca, intre faptuitorii A. S. si M. S. exista relatii foarte apropiate, familiile acestora petrecând frecvent concediile impreuna, concedii care sunt achitate de catre faptuitorul M. S. personal sau prin intermediul societatii sale, E. SA. Astfel, din actele premergatoare efectuate in cauza a rezultat ca, in cursul lunii august 2011, familia A. S. a „beneficiat” din partea SC E. de o vacanta in Grecia petrecuta la vila din Halkidiki, apartinând faptuitorului M. S. (in perioada 16-27 august 2011), inclusiv contravaloarea biletelor de avion pe ruta Cluj – Bucuresti – Salonic si retur, cazare la Hotel H. in Bucuresti in noaptea de 16/17 august 2011;
- In cursul lunii septembrie 2011, M. S. prin societatea sa a achitat faptuitorilor A. S. si A. M.U. contravaloarea unui weekend la Viena, (in perioada 14-16 octombrie 2011), insemnând contravaloarea cazarii pentru 2 nopti in Austria; in cursul lunii octombrie 2011, M. S. a mai achitat o vacanta pentru familia A. S. pe care acestia, impreuna cu copiii lor au petrecut-o in Dubai, in perioada 20-25 octombrie 2011, incluzând bilete de avion pe ruta Cluj Napoca - Bucuresti – Dubai si retur, cazare cu servicii complete. Valoarea celor trei vacante de care au beneficiat faptuitorii A. S. si A. M.U. se ridica la suma de aproximativ 5.000 euro, constând in bilete de avion, cazare, masa in strainatate.
- S-a mai retinut ca, un alt folos material primit de faptuitorul A. S. a constat in plata contravalorii unei deplasari cu avionul la Bucuresti si cazare pentru datele de 1 si 2 august 2011, respectiv plata contravalorii biletului de avion pentru cei doi copii ai sai pe ruta Cluj Napoca – Bucuresti, precum si cazare pentru el si cei doi copii la hotel M. – Bucuresti in noaptea de 1/2 august 2011.
- Valoarea totala a folosului primit de A. S. pentru sine sau membrii familiei sale, constând in plata celor trei vacante de care au beneficiat, contravaloarea biletelor de avion, cazare cu servicii complete in tara si strainatate, este estimata la suma de 5.300 euro. (sursa: Motivarea Curtii de Apel Cluj)
Carduri de benzina de la Rosal. Procurorii spun ca in cadrul perchezitiei la domiciliul primarului ar fi gasit carduri de benzina apartinand companiei Rosal, compania democrat-liberalului Silviu Prigoana, care a castigat si ea o parte din serviciul de salubrizare al orasului. Vezi mai jos pragraful relevant:
- Tot de la domiciliul inculpatului A. S., au fost ridicate 2 carduri de alimentare cu carburanti, emise pe numele SC R., o alta societate aflata in relatii contractuale cu Primaria municipiului Cluj Napoca pe servicii de salubrizare, fiind de presupus ca, folosind aceste carduri, inculpatul alimenteaza autoturismul sau si al sotiei sale, contravaloarea carburantilor fiind platita din contul societatii pe numele careia cardul a fost emis, insa aceste imprejurari, alaturi de celelalte fapte descrise, vor face obiectul investigatiilor viitoare. (sursa: Motivarea Curtii de Apel Cluj)
- In sustinerea acuzatiei se arata ca, masurile luate in cauza privind interceptarea convorbirilor telefonice şi de supraveghere operativa, au condus la creionarea unui comportament al inculpatului A. S. care nu are nicio legatura cu functia detinuta de acesta, cu statutul sau de ales local intr-un municipiu de calibrul Clujului.
- Astfel punctual se arata ca inculpatul A. S.:
- utilizeaza un numar impresionant de aparate telefonice mobile, la care schimba cartelele cu mare frecventa, la domiciliul şi biroul acestuia fiind identificate, cu ocazia perchezitiilor efectuate la data de 9 noiembrie 2011, un numar de 17 telefoane mobile;
- stabileşte intalniri conspirative cu invinuitii din dosar, care au loc in parking-ul Primariei municipiului Cluj Napoca, la etajul 5, locatie aflata in afara oricarui control al autoritatilor;
- pentru emiterea ordinelor de incepere a lucrarilor de reabilitari de drumuri, solicita prezenta administratorului societatii K. (cea care realizeaza lucrarile in baza contractului incheiat cu Primaria Cluj Napoca) la domiciliul sau, intalniri la fel de conspirate;
- se deplaseaza in vacante exotice impreuna cu oameni de afaceri care au in derulare contracte cu primaria, deplasari pe care incearca sa le ascunda, luand masuri de deplasare separata a lui fata de membrii familiei sale, cu avioane diferite, fara bagaje, pentru a nu atrage atentia (ca de ex, vacanta din Dubai din perioada 20-25.10.2011 petrecuta cu familia invinuitului M. S., patronul E. SA, societate care deruleaza cu Primaria un contract incheiat in anul 2010 in valoare de 1.000.000 de euro);
- se contacteaza şi tine legatura cu unii oameni de afaceri, invinuiti şi ei in acest dosar, numai pe anumite cartele telefonice, toti avand interese legate de Primaria municipiului Cluj Napoca;
- incearca, prin sotia sa, sa ascunda urmele faptelor ilicite.
- Astfel, se subliniaza faptul ca, pentru contactele cu inculpatul S.C.M. şi cu invinuitii din dosar (M. S. A., administrator al SC E. SA, B. M., administrator al K. SA), inculpatul A. S. foloseşte cartele telefonice dedicate, in sensul ca, legaturile cu ei le tine doar prin acest mijloc de comunicare, iar invinuitii, la randul lor, comunica pe acele cartele numai cu inculpatul A. S..
- Este evident ca, tot acest efort de conspirativitate, a fost facut tocmai pentru a ascunde natura relatiilor existente intre ei, şi nu pentru ca cineva ar fi oripilat ca inculpatul se cunoaşte cu invinuitii (doar toti au contracte in derulare cu primaria, deci este de presupus ca se cunosc) ci pentru ca, relatiile lor reale sunt cointeresate material, sunt esentialmente ilicite, iar ascunderea acestui ilicit s-a facut cu foarte multa minutiozitate. Daca activitatile lor ar fi unele oneste, transparente, este evident ca tot acest efort de ascundere nu ar mai avea loc. (sursa: Motivarea Curtii de Apel Cluj)
Simpla chestiune de timp(probabil mai mult ca la Dna Ridzi ca e deja rasunator ceea ce se intampla la Cluj!!), dar or s-o lalaie astia pana o sa-l vedem liber pe Sorin Apostu !!!!
LIBER !!!!!!!!!!!!!
Daca Boc stia ....sigur il prevenea !!
Cand va reveni ? CURAND !!
PDL-ul ala neprihanit al prea putin coruptului Basescu.
Ala cu tepele din Piata Victoriei si cu traitul bine ....
Hai sictir !
Am schimbat PSDul corupt cu supercoruptii de la PDL !
Asta da reforma !
Ar trebui sa le fie jena Dlui Basescu si Dlui Boc sa mai vorbeasca despre reforma facuta de PDL.....
RUSINE!
oare de ce nu au oamenii astia pic de respect de sine? si ultimul dorel cred ca are mai multa mandrie.
Daca Boc stia ....sigur il prevenea !!
Din ce am aflat de pe net, anul asta au fost 180 de cereri pe 26 de locatii (mult mai mult ca anul trecut cica), deci o medie de 7 vanzatori pe locatie. Putem considera ca locurile mai "centrale" sunt cele 10-12 pentru care s-a platit spaga respectiv mai "ocupate". am avea sa zicem 10 vanzatori pe locatie adica 400 eur de vanzator.
Oricum mi se pare mult dar considerand ca suma initiala de 50.000 este o estimare si nu o cifra calculata in baza chitantelor cred ca se poate ajunge la o "afacere" profitabila pentru toti implicati.
Cel mai mult mi-a placut pasajul in care spune ca nenea apostu statea in masina, in fata casei, in timp ce nenea ala intra la el in garaj la ora 12 noaptea. Daca nu era vorba de un dosar de mita sigur ma gandeam la altceva....
Problema este cea relevata de articol: da-i statului putearea de a autoriza comercianti si va da pe mita aceasta autorizatie.
Motivul pentru care pepenii au fost mai scumpi la cluj este pentru ca pretul acoperea si mita data primarului...imi vina si sa rad si sa plang cand ma gandesc.
Atat.
pentru 125 mii de coco si o excursie la dubai raspundeti corect la intrebarea: cine este cel mai activ primar desi se afla de mai bine de 5 zile la bulau?
indiciu: nu este pinalti!
Iar isi arata 'procurorii' , DIICOT-ul muschii, si cat de corect este intregul aparat justitiar....
Dar cum de s-a ajuns la asa ceva?
Spaga, mita, falimentari de companii nationale, etc.
Mai scoatem de la naftalina niste dosare grele de coruptie, sa vada poporul cine ii apara si ii fereste de hoti cu adevarat....
Voi stiti, cine?
AS statea in masina, in fata casei sale, in timp ce SM intra la el in garaj la ore tarzii. LOGIC: ala venise sa plateasca pentru pepenii nevestei! NU?
Ducerea in derizoriu a faptelor e o practica destul de cunoscuta...
Totusi cineva a stricat, inca din vara, afacerea "Lubenita"; Magazinele Profi. Astia vindeau pepenii oltenesti cu 0,89 de bani kilogramul, in timp ce afara, in fata marketului, dabuleanul dadea acelasi lucru cu 2 lei.
E cusuta cu ata alba
de fapt toti sunt talhari la drumul mare, diferenta consta in timpul ramas pana la punerea "bratarilor" pe mainile lor!
justitia romana are la activ multe arestari preventive pentru cazuri de coruptie dar nicio condamnare. rusine!!!
ce e interesant aici e ca ditamai primarele umbla noaptea pe la vanzatorii de pepeni sa isi colecteze spaguta personal... saracu, n-avea si el un om de incredere care sa se ocupe de corvoada asta...
Cred ca s-a kkt boc pe el cand a vazut ca se face referire la 'number one' si cata spagalau le trebuie alora sa dea fonduri primariei care la randul ei sa dea fonduri privatilor cu care are 'contracte' .
O guvernare formata din analfabeti, incompetenti, hoti, spagari, lachei, lingusitori.Voi ati mai vazut un asa guvern de analfabeti?