DIICOT: Fostul ministru al Economiei Codrut Seres si 6 actuali si fosti sefi de la Hidroelectrica, trimisi in judecata pentru complot si subminarea economiei nationale

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 30 septembrie 2011, 11:16 Dosare Anticoruptie


Fostul ministru al Economiei, Codrut Seres
Foto: Rompres
Codrut Seres, fost ministru al Economiei si Comertului, si 6 actuali sau fosti sefi din cadrul companiei Hidroelectrica au fost trimisi in judecata pentru complot si subminarea economiei nationale, anunta Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, intr-un comunicat. Ceilalti 6 inculpati sunt Pena Eugen, in varsta de 63 de ani - fost director general al S.C. Hidroelectrica S.A, Geormaneanu Victoria, in varsta de 63 de ani - fost director economic la S.C. Hidroelectrica S.A.,  Asan George Lavinius, in varsta de 53 de ani - director furnizare la S.C. Hidroelectrica S.A., Opris Nicolae, in varsta de 52 de ani - fost sef Serviciu Marketing -  Furnizare la S.C. Hidroelectrica S.A., Oprea Traian, in varsta de 60 de ani - director general la S.C. Hidroelectrica S.A. si Iosif Georgeta, in varsta de 55 de ani - director economic la S.C. Hidroelectrica S.A.

Procurorii considera ca inculpatii au pus in pericol Sistemul Energetic National si au cauzat un prejudiciu de aproximativ 540 de milioane de lei, echivalentul a 165 de milioane de dolari.

Dosarul va fi judecat de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

  • Codrut Seres a ocupat functia de ministru al Economiei in perioada decembrie 2004 - decembrie 2006, in Guvernul Tariceanu, fiind numit din partea Partidului Conservator. In iunie 2010, Seres a fost numit presedintele companiilor Antena 1 SA si Intact Production SA, el fiind si membru al Consiliului de Administratie al Antena 3 SA.


Ce spune rechizitoriul procurorilor:

  • Procurorii il acuza pe Eugen Pena ca ar fi initiat si constituit o asociere infractionala, impreuna cu inculpatii Oprea Traian, Geormaneanu Victoria, Asan George Lavinius, Opris Nicolae si  Iosif Georgeta si, in virtutea functiilor de conducere detinute in cadrul S.C. Hidroelectrica S.A., societate comerciala cu capital integral de stat, au desfasurat activitati infractionale care au produs un prejudiciu considerabil patrimoniului societatii si bugetului consolidat al statului.
  • Activitatea infractionala a vizat modalitatea de contractare a cantitatilor de energie electrica rezultate din productia proprie si din achizitiile de la alti producatori, in conditii total nefavorabile societatii si a condus la imposibilitatea asigurarii, in anumite perioade de timp, a rezervei de putere necesare functionarii in siguranta a Sistemului Energetic National -  ramura strategica a economiei nationale, aspect de natura sa submineze economia nationala.
  • In sarcina inculpatilor se retine ca, in cursul anului 2003, in contextul aparitiei fenomenului de seceta hidrologica pentru fluviul Dunarea si a prognozelor meteorologice privind situatia hidrologica pe raurile interioare, nu au invocat clauza de forta majora inserata in contractele de furnizare a energiei electrice, pana la normalizarea regimului hidrologic, si nici nu au luat masuri in vederea renegocierii  preturilor, cu consecinta inregistrarii unei pierderi financiare considerabile de catre S.C. Hidroelectrica S.A.
  • Astfel, in conditiile efectelor negative ale secetei hidrologice asupra functionarii in siguranta a Sistemului Energetic National, inculpatii nu au procedat la  reducerea cantitatilor de energie electrica aferente contractelor comerciale incheiate cu consumatorii eligibili si furnizorii licentiati de pe piata concurentiala, ci  au actionat in sensul onorarii in totalitate a cantitatilor contractate sau chiar depasirii acestora, prin achizitia de energie de la producatorii termo, la preturi mult mai  mari decat cele stabilite conform contractelor de vanzare de energie electrica.
  • Se mai retine ca, in perioada 2002 - 2003, inculpatii au dispus cumpararea de energie electrica de la S.C. Termoelectrica S.A. la preturi mari si au revandut energia electrica catre furnizorii licentiati si consumatorii eligibili la preturi mult diminuate fata de preturile stipulate in contractele incheiate cu acestia.
  • In perioada 2003  - 2004, inculpatii au actionat in sensul incheierii in mod ilegal a unui numar de 4 contracte de furnizare de energie electrica, cu majorarea cantitatilor de energie electrica pe o perioada de 9- 10 ani, desi S.C. Hidroelectrica S.A. nu avea dreptul sa incheie in aceasta perioada contracte pe piata concurentiala pentru furnizare de energie electrica si nici acte aditionale la contractele aflate in derulare.
  • In sarcina inculpatului Seres Ioan Codrut se retine ca, in calitate de Ministru al Economiei si Comertului, a sprijinit gruparea constituita la nivelul conducerii S.C. Hidroelectrica S.A., prin nedenuntarea si omisiunea sesizarii organelor judiciare a faptelor ilicite de care a luat cunostinta prin natura functiei detinute, a dispus efectuarea de modificari asupra materialul realizat de Corpul de Control si nu a luat masurile care se impuneau pentru ca activitatea S.C. Hidroelectrica S.A. sa se deruleze in mod legal.
  • Prin modalitatile descrise, inculpatii au pus in pericol Sistemul Energetic National si au cauzat un prejudiciu in suma de aproximativ 540 de milioane de lei, echivalentul a 165 de milioane de dolari.
  • In vederea acoperirii prejudiciului, procurorii D.I.I.C.O.T. au dispus aplicarea sechestrului asigurator asupra mai multor autoturisme, imobile - locuinte si terenuri,  precum si sume de bani apartinand inculpatilor, in valoare totala de aproximativ 6.000.000 lei, 400.000 Euro si 200.000 de dolari.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























9467 vizualizari

  • +30 (30 voturi)    
    Oare...? (Vineri, 30 septembrie 2011, 11:25)

    vladdracul [anonim]

    Poate vedem si condamnari...nu numai gargara....!
    • +11 (11 voturi)    
      nu (Vineri, 30 septembrie 2011, 12:12)

      cristi [anonim] i-a raspuns lui vladdracul

      o sa il vedem la rubrica de dosare pe rol a hotnews, acolo cu mischie si oprisan... si peste 10 ani.
  • +30 (32 voturi)    
    Scandal (Vineri, 30 septembrie 2011, 11:29)

    nano2k [utilizator]

    Asta e scandalul benefic pentru România, adica exact scandalul pe care USL nu si-l doreste. Rand pe rand ies la iveala toate manevrele. Sper sa vada bine românii cine i-a condus inainte sa puna stampila.
    • +20 (22 voturi)    
      Ai gresit un cuvant acolo (Vineri, 30 septembrie 2011, 12:38)

      Marius [anonim] i-a raspuns lui nano2k

      Scandalul este benefic pt PDL. Daca ar fi o condamnare ar fi benefic pentru Romania.
      • +14 (14 voturi)    
        Subscriu (Vineri, 30 septembrie 2011, 12:45)

        nano2k [utilizator] i-a raspuns lui Marius

        Sunt de acord cu ce ai zis.
  • +18 (20 voturi)    
    E un semnal puternic (Vineri, 30 septembrie 2011, 11:31)

    DNA si DIICOT, singure in fata coruptiei [anonim]

    Sper ca dosarele sa nu fie luate in bataie de joc de judecatori, observ ca in Romania exista numerosi procurori si anchetatori care isi fac datoria, din pacate insa avem un numar mare de judecatori corupti.
    Nici Basescu nu a reusit sa invinga mafia din CSM, acest organ corporatist rezista violent la orice schimbare, sustinut de mafii politice transpartinice !

    Practic, nici un judecator nu raspunde in vreun fel in fata vreunei legi pentru decizii gresite, eronate, prin care se aduc uneori mari pagube Romaniei si romanilor. Este inacceptabil si trebuie o presiune continua mediatica asupra acelor judecatori implicati in salvarea unor infractori si politicieni corupti.
  • +21 (23 voturi)    
    Seres era tzucalarul securistului Voiculescu (Vineri, 30 septembrie 2011, 11:32)

    Lupta impotriva mafiei politice [anonim]

    Aici e vorba de mafia PC-ului, sper ca presa sa puna in evidenta clar legaturile acestor infractori cu oameni politici !
    • +5 (9 voturi)    
      Nu era, este! (Vineri, 30 septembrie 2011, 13:02)

      denvarel [utilizator] i-a raspuns lui Lupta impotriva mafiei politice

      Daca esti atent sunt implicate tocmai compania nationala care vinde energie electrica ieftin: Hidroelectrica.
      Credea cineva ca Antenele functioneaza cu aer?
  • +19 (23 voturi)    
    bravo (Vineri, 30 septembrie 2011, 11:41)

    raj [anonim]

    Sa vezi acum virulente si denigrari la adresa guvernului si a presedintelui la Latrina 3 .
  • +15 (19 voturi)    
    Baietii destepti (Vineri, 30 septembrie 2011, 11:44)

    traian [anonim]

    Nu sunt chiar asa de destepti!
  • +26 (28 voturi)    
    Monstrii (Vineri, 30 septembrie 2011, 11:48)

    Relu [anonim]

    Astia sunt monstrii ascunsi in economia romaneasca care o macina din interior spre folosul unor grupari securistice.Iata cine este Codrut Seres ,omul lui Felix Voiculescu. O gasca securistica care capusaza economia de 20 de ani .
  • +21 (23 voturi)    
    Catuse (Vineri, 30 septembrie 2011, 12:05)

    mihai [anonim]

    Cu catuse sa va vedem, dupa gratii pramatiilor!
  • +12 (12 voturi)    
    Nu-i judecati in strainatate? (Vineri, 30 septembrie 2011, 12:09)

    Andor74 [anonim]

    Ca la cum taraganeaza procesele la noi, mor bietii oameni inainte de a apuca sa vada sentinta. Sau se prescrie fapta.... Sau se da decizia de nevinovatie....

    P.S. Daca cineva in tara asta cunoasteti un caz de coruptie in care vinovatul (nu tapul ispasitor) a facut puscarie, sa-mi ziceti si mie !
  • +12 (12 voturi)    
    Seres, merge pe mana lui Felix! (Vineri, 30 septembrie 2011, 12:18)

    A9 [utilizator]

    Probabil ca-l plateste Felix suficient de bine, incat sa merite sa faca puscarie pentru el.
  • +10 (12 voturi)    
    mda (Vineri, 30 septembrie 2011, 12:21)

    eu [anonim]

    astia sunt lacheii lui voiculescu felix turnator cu acte...

    au furat baietii pentru sef

    ca rasplata, felix l-a pus pe codrut sef pe antene..

    poate-l infunda in primul rand pe nenea codrutz, ca sa dea un exemplu "asta se intampla daca furi pentru seful tau"
  • +9 (9 voturi)    
    Sunt bolnavi nu suporta detentzia (Vineri, 30 septembrie 2011, 12:29)

    Sasu [anonim]

    Ceilalti 6 inculpati sunt Pena Eugen, in varsta de 63 de ani - fost director general al S.C. Hidroelectrica S.A, Geormaneanu Victoria, in varsta de 63 de ani - fost director economic la S.C. Hidroelectrica S.A., -Bonava cu diabet-altzhaimar- Asan George Lavinius, in varsta de 53 de ani - director furnizare la S.C. Hidroelectrica S.A.,-bolnav de inima si diabet- Opris Nicolae, in varsta de 52 de ani - fost sef Serviciu Marketing - Bolnav gastic mintal -pierde orientare pe strada. Furnizare la S.C. Hidroelectrica S.A., Oprea Traian, in varsta de 60 de ani - director general la S.C. Hidroelectrica S.A. -doua infarcturi- pareza faciala dreapta cu pareza miini drepte si picior drept. si Iosif Georgeta, in varsta de 55 de ani - director economic la S.C. Hidroelectrica S.A.-poseda varice-si prolaps-paralizata pe sciatica, poarta pantofi de handicapata.
  • +9 (9 voturi)    
    in ordine fireasca... (Vineri, 30 septembrie 2011, 12:33)

    bubu [anonim]

    ar trebui sa se sape putin si la radacina legaturilor misterioase dintre acesti indivizi si companiile de servicii desprinse din Hidroelectrica.
    as mentiona aici Hidroserv VL.
  • -8 (16 voturi)    
    la comanda capitanului (Vineri, 30 septembrie 2011, 12:35)

    gogu15 [anonim]

    in ultima vreme vad stiri cu d-astia care au fost pe tot felul de posturi si acum sunt trimisi in judecata. bun, imi zic, uite ca mai ii scutura cineva pe astia, ca de inchis nu cred ca inchid ei pe nimeni. da' daca ma uit mai bine nicicare nu are legatura cu pdl-ul sau daca chiar e un pic portocaliu sigur a cracnit in front. asta e gargara pana dupa alegeri, ca dup-aia ii fac scapati
  • +11 (13 voturi)    
    Urmeaza Voiculescu si Nastase. (Vineri, 30 septembrie 2011, 12:41)

    ticuta2IV1940 [utilizator]

    Si cand te gandesti ca toate aceste acte de coruptie se intampla pe vremea guvernarii Nastase,oare cand ii va veni randul si acestui impostor care spera ca dosarele lui sa se prescrie?
  • +11 (11 voturi)    
    tarliu tarliu (Vineri, 30 septembrie 2011, 12:44)

    Dr.Mythnick [utilizator]

    2003 suntem in 2011 , ce draq sa mai recupereze din prejudiciu

    voiculescu si-a cumparat proprietati sau a mutat banii in paradisuri fiscale

    cam tarziu DIICOT-ul s-a trezit

    EU nu inteleg, daca ei asculta tel si au dovezi ca aia au pus-o de o hoteala, de ce nu-i prinde pe loc? de ce asteapta 7 ani sa fure 145 mil $?
    • +1 (7 voturi)    
      pentru ca (Vineri, 30 septembrie 2011, 14:41)

      florin [anonim] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

      trimiterile astea in judecata se fac la comanda, dosarele sunt stranse de mult, asa cum sunt facute si pentru Basescu, Boc si altii de acum. Peste 7-8 ani o sa fie si ei scosi din politic cu aceleasi tertipuri. Cineva sta si scrie dosare pentru fiecare, da chiar pt. fiecare, orice pas pe langa e notat de acel cineva si folosit cand e cazul. Metehne vechi, comunisto-sovietice, adaptate la timpuri noi.
  • +8 (8 voturi)    
    Mircea (Vineri, 30 septembrie 2011, 12:46)

    Mircea [anonim]

    Da Doamne, la mai multi! E plina tara! Da pe-afara
  • +5 (9 voturi)    
    Tilharii (Vineri, 30 septembrie 2011, 12:47)

    Trojan.H [utilizator]

    Uslasii securisti.
  • +8 (12 voturi)    
    Secuisti hoti (Vineri, 30 septembrie 2011, 12:49)

    John [anonim]

    Nu lucreaza singur. Mai mult, nu lucreaza pentru el. Lucreaza pentru motanul Felix. Nu vedeti ca este seful antenelor? De ce credeti ca se lupta astia de la USL sa vina la putere? Sa-si inchida dosarele, sa-si stearga toate urmele. ASTIA DE LA USL SUNT O ARMATA DE HOTI, PUTUROSI SI PANARAME ! Nu vedeti ca nu mai scapam de securistii astia: Hrebe, Sechelariu, Cosma, Iliescu etc. Se sustin unul pe celalat, se au la mana unul pe altul. Pica unul, pica toti ! Culmea este ca prostimea se uita in gura lor, se uita la antene, la realitatea. Aceste trusturi de presa construite special sa spele pe bani multi si pe functii politice imaginea nenorocitilor !
  • +1 (1 vot)    
    istoric si viitor (Vineri, 30 septembrie 2011, 13:13)

    Anna [anonim]

    Care este istoricul acestui dosar? A fost inceput in aprilie 2007, de atunci tot aud de el, ce s-a intamplat cu el in acesti 4 ani jumate?

    Ar fi foarte utila o enumerare a evenimentelor de atunci si pana azi, de ex daca s-a blocat pt expertize, invocarea unor exceptii de neconstitutionalitate, imunitati parlamentare si alte tertipuri folosite in Ro pt blocarea proceselor de mare coruptie.

    (ex:
    http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-3563649-dosarul-hidroelectrica-1-8-mil-euro-cea-mai-scumpa-expertiza-dintr-dosar-justitiei-romane.htm)

    Apoi, ar fi utile niste lamuriri, de genul, care sunt sansele ca procesul sa se incheie cu condamnari? Care este termenul de prescriptie? Care sunt pasii urmatori si unde s-ar mai putea bloca procesul?
  • +3 (3 voturi)    
    In sfarsit! (Vineri, 30 septembrie 2011, 13:37)

    Justin Puscasu [anonim]

    Mai sunt si altii. Sper ca Justitia noastra minunata sa nu-i elibereze pe caz de boala, pentru ca au platfus, certificat de vreun mare ginecolog.
  • -2 (6 voturi)    
    le-a zis Basescu...? (Vineri, 30 septembrie 2011, 14:58)

    sebi [anonim]

    sunt ingrijorat si nelinistit... oare a apucat basescu sa avertizeze pe cineva (nu conteaza pe cine), ca si in povestea cu nokia, ca PC va submina economia? el sigur stia ...pentru c-asa e el, atotstiutor si previzionist. stim noi, parliti de electori, cat o fi combatut el cu voiculescu...? cate breakfast-uri o fi sarit si cate rasarituri l-or fi prins tot in combinatii si scenarii cu aia 5% de la PC...? clar ca i-o fi soptit el cuiva, ceva... si-ala n-a facut nimic! very sad: nu-l mai asculta nimeni desi el ii asculta pe toti! (in afara de boc care asculta da' nu intelege). si tocmai acuma, cand mai e un an pana la alegeri, uite c-apare tigania asta cu PC care explica de ce suntem unde ne-au adus... rusine seres! sa nu mai faci! aprofundezi, un pic, cu nastatse si-o sa uitam. cum se uita toate furaciunile... in rest, ca sa parafrazez un contemporan, informatia asta cu hotiile PC-ului face cat o musca intr-o scoala. asa ca, atentie la vot! macar sa-i rotim mai des...
  • +1 (1 vot)    
    Pacat ca justitia se face cand e convenabil (Vineri, 30 septembrie 2011, 15:27)

    anonim [anonim]

    Pacat ca justitia se face doar cand interesul politic sau de alta natura o cere.
    Este foarte probabil ca acuzatiile pot fi dovedite , ca faptele sunt reale , DAR trimiterea in judecata trebuia facuta mult mai repede , iar desfasurarea procesului in regim de urgenta.
    NU cred ca DIICOT nu a avut resurse umane sau materiale suficiente . Deasemenea NU cred ca faptele au fost probate doar acum .
    Mi-a greata de ce vad la Antena 1 , 2,3, ..,n (cate or mai fi) , dar Justitia trebuia sa isi faca datoria inca din 2003 , nu acum.
  • +1 (1 vot)    
    Dosarul se judeca la ICCJ? (Vineri, 30 septembrie 2011, 16:54)

    adrian88000 [utilizator]

    Am emotii. Cine mai e pe acolo? Costiniu tot judecatoare e acolo? Si altii judecatori-talhari mai sunt in ICCj? S-a facut o adevarata schimbare a ticalosilor de acolo? M-as mira.
    De curand s-a dat o stire , care a cam fost trecuta rapid cu vederea, ca judecatorii au dat guvernul in judecata. Normal ca alta banda de judecatori ticalosi a judecat speta. Normal ca sentinta a fost sa le dea castig da cauza judecatorilor reclamanti.
    Care era speta? Salarii mai mari, sporuri de stress, de praf, de....etc.
    Cum vi se pare gasca asta de ticalosiu?
    Ce facem cu ei?
  • -1 (1 vot)    
    SEN (Vineri, 30 septembrie 2011, 19:07)

    ionut [anonim]

    Hooopa se gasira vinovatii tocmai la timp pentru
    dezastrul national din Sistemul Energetic. Cel mai mult imi place ca Hidroelectrica a incheiat contracte in nume propriu ca si cum ei stiu o metoda de a pastra Kilowatii in camara. Din pacate Sistemul Energetic National nu are culoare politica si nici bani pentru investitii. Poate face cineva o analiza a obiectivelor din sistemul energetic neterminate !!!!. Cernavoda nu e o solutie , inchidem minele ca minerii sunt aia rai si SEN va functiona pe bateri. A sosit ora 12 !!!
  • +1 (1 vot)    
    In sfarsit.. (Sâmbătă, 1 octombrie 2011, 0:31)

    jorj [anonim]

    Da doamne ca cei vinovati de batjocorirea romanilor sa fie pedepsiti asa cum se cuvine.Poate nu s-a nascut Vlad Tepes dar nu am vazut NICIODATA pe vremea spurcatilor de comunisti vopsiti ceva asemanator. Imi este greu sub portocalii dar macar avem parte de ADEVAR si DREPTATE
    • +1 (1 vot)    
      Valizela cu bani (Sâmbătă, 1 octombrie 2011, 3:29)

      Mihai G [anonim] i-a raspuns lui jorj

      Acum stiti despre ce vorbea Presedintele Basescu? Astia primeau valizele cu bani. Noi ca prostii plateam energia la suprapret, pentru ca ei sa aibe conturile pline. Halal ministri, halal economie.
  • +2 (2 voturi)    
    mai corect (Sâmbătă, 1 octombrie 2011, 11:02)

    ady [anonim]

    era - complot la aservirea economiei romanesti Rusiei,caci se lucreaza de ani buni la obiectivul asta .de cand Ilici a fost recrutat de Magureanu urmat de locotenentii Militaru si Vantu care si-au indeplinit misiunea...
  • -1 (1 vot)    
    energie (Sâmbătă, 1 octombrie 2011, 19:32)

    am [anonim]

    luati-o usor...nu va infierbantati....ca si de la pdl sunt unii bagati in chestia asta cu energia cumparata si revanduta si bani de pusculita la partid.........
    clasa politica nu are ideologie....are doar oportunisti care acum se lupta intre ei care pe care si cui sa-i ia
    felia de privilegii.......................
  • -1 (1 vot)    
    Si daca e minciuna ? (Marţi, 4 octombrie 2011, 0:44)

    rodica [anonim]

    Chiar credeti TOT ?
    Acum lucrurile merg mai rau si miliarde de euro dispar din energie.
    Subminarea economiei cu aprox 100mil euro !
    Chiar crede cineva ?
    E cusuta cu ata Base.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by