Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Motivare Instanta: Mircea Basescu a recurs la Marian Capatana ca stratagema, pentru a nu se autoincrimina

de I.B.     HotNews.ro
Miercuri, 5 octombrie 2016, 0:12 rechizitorii


Mircea Basescu a recurs la sprijinul lui Marian Capatana pentru primirea banilor de la membrii familiei lui Sandu Anghel ca "stratagema" pentru a nu se autoincrimina, se arata in motivarea deciziei Curtii de Apel Constanta prin care fratele fostului presedinte Traian Basescu a fost condamnat definitiv la patru ani de inchisoare cu executare, potrivit Agerpres.

Potrivit documentului, Mircea Basescu nu si-a recunoscut fapta, in timp ce Capatana a recunoscut abia in cursul judecatii, dar de o maniera care sa-i creeze o situatie juridica mai favorabila.

Mircea Basescu este acuzat ca a primit 250.000 de euro dintr-un total de 600.000 de euro de la denuntatorul Florin Anghel, prin intermediul si cu sprijinul lui Marian Capatana, in schimbul promisiunii ca va interveni pe langa magistratii investiti cu solutionarea cauzei privindu-l pe Sandu Anghel, zis Bercea Mondial.

"In orice caz, asa cum probele de la dosar o arata, inculpatul Basescu Mircea, contrar sustinerilor sale, a primit in mod efectiv o suma de bani, imprejurarea invocata in aparare, in sensul ca acesta nu ar fi avut nevoie de niciun intermediar pentru a primi acea suma, daca ar fi dorit sa intre efectiv in posesia ei, fiind cu totul lipsita de relevanta. De altfel, recurgerea la o persoana de incredere, asa cum este si Capatana Marian Adrian, a constituit o stratagema din partea inculpatului Basescu Mircea, fiind evidenta intentia sa de a nu se autoincrimina prin primirea nemijlocita a acestei sume, data fiind si posibilitatea de a fi surprins in flagrant sau interceptat in virtutea cauzei penale aflate pe rol intens mediatizata si cunoscand destinatia precisa a banilor", se precizeaza in motivare.

Magistratii apreciaza ca pericolul social al faptelor celor doi inculpati este "deosebit de ridicat", dar si ca ele reprezinta o amenintare reala pentru democratie.

"Pericolul social al faptelor (...) rezida si din aceea ca inculpatul Basescu Mircea s-a bucurat de o trecere deosebita in fata familiei Anghel, fiind perceput ca o persoana cu o puternica influenta in considerarea calitatii de ruda apropiata cu cel mai important om al statului, Presedintele Romaniei. Aceste fapte trebuie sanctionate cu fermitate fiindca nimanui nu ii este permisa sa intervina intr-o ancheta judiciara aflata in desfasurare. (...) La momentul actual, stabilirea unui tratament sanctionator adecvat se impune in conditiile in care fenomenul coruptiei judiciare reprezinta o reala amenintare pentru democratie, contribuind la erodarea statului de drept, reprezentand sursa unor inechitati sociale si punand intr-un pericol grav stabilitatea institutiilor statului, principiile morale ale societatii si credibilitatea actorilor ce concura la rezolvarea disputelor aflate pe rolul instantelor sau parchetelor", mentioneaza judecatorii in document.

In motivarea instantei apare de mai multe ori numele fostului sef al statului caruia i se atribuie calitatea de inculpat, insa din context reiese ca magistratii fac referire, de fapt, la Mircea Basescu.

Judecatorii Curtii de Apel Constanta au decis, in iunie, printr-o sentinta definitiva, ca Mircea Basescu, condamnat in prima instanta la 4 ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta, sa isi ispaseasca pedeapsa.

Magistratii au dispus si ca Marian Capatana sa isi execute condamnarea de 3 ani de detentie data in acelasi dosar pentru complicitate la trafic de influenta.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1045 vizualizari

Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by