Fostul ministru al agriculturii Stelian Fuia, inculpat de procurorii DNA pentru abuz in serviciu
Redam integral comunicatul DNA:
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de urmatorii inculpati:
FUIA STELIAN, director la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare a Plantelor Medicinale si Aromatice Fundulea (la data faptelor), in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial;
STATE ALEXANDRINA si STATE DANIEL, sora, respectiv cumnat ai primului mentionat, asociati la SC PROCERA AGROCHEMICALS, PARASCHIVOIU DRAGOS ALIN si OPRISAN CONSTANTIN, executor judecatoresc,
in sarcina carora s-a retinut complicitate la infractiunea de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.
In ordonanta de punere in miscare a actiunii penale se mentioneaza ca exista probe care sustin urmatoarea stare de fapt:
Inculpatul Fuia Stelian, in calitate de director la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare a Plantelor Medicinale si Aromatice Fundulea (functie pe care a detinut-o in perioada 1 martie 2005-15 decembrie 2008), cu stiinta, a omis indeplinirea unui act de serviciu, in cadrul unei proceduri de executare silita, fapt ce a condus la scoaterea ilegala, prin procedura de licitatie organizata de inculpatul Oprisan Constantin, la 19 decembrie 2005, a unor imobile din patrimoniul statului, in valoare de 243.950 lei si la indestularea in acest mod a creditorului SC PROCERA AGROCHEMICALS Romania SRL cu suma totala de 174.631 lei, societate la care State Alexandrina, sora lui Fuia Stelian era asociata.
Fuia Stelian, in calitate de director general al SCDPAM Fundulea, desi cunostea ca impotriva statiunii de cercetare pe care o conducea s-a declansat, ca urmare a sentintei civile, o procedura de executare silita a unor bunuri din domeniul public, pe care institutia le detinea in calitate de concesionar, nu a formulat contestatie la executare (conform Codului de procedura civila) si nu a aratat ca bunurile se aflau in patrimoniul statului.
Fapta a avut in vedere stingerea unei datorii pe care, initial, Statiunea de cercetare Fundulea o avusese fata de Statiunea Didactica Belciugatele. Dupa incuviintarea executarii silite, cu acordul Statiunii Fundulea, dreptul de a recupera datoria a fost preluat, printr-un contract de cesiune de creanta, de catre SC PROCERA AGROCHEMICALS. Avantajele patrimoniale obtinute in acest mod de SC PROCERA AGROCHEMICALS s-au reflectat in mod direct in patrimoniul lui STATE ALEXANDRINA si STATE DANIEL (sora si cumnat ai lui Fuia Stelian), asociati la SC PROCERA AGROCHEMICALS, care au cunoscut si au acceptat prejudicierea statului prin modul de actiune descris.
Din probele administrate pe parcursul urmaririi penale a rezultat ca la activitatile mentionate a participat, in calitate de complice, si inculpatul Paraschivoiu Dragos Alin, care a acceptat sa intre formal in proprietatea bunurilor instrainate fraudulos, prin licitatie, platind pentru aceste bunuri suma de 231.000 lei. Aceasta suma insa i-a fost virata in cont, la data de 21 decembrie 2005, de catre Fuia Stelian. La data de 23 decembrie 2005 suma de 230.700 lei a fost virata de Paraschivoiu Dragos Alin in contul executorului judecatoresc Oprisan Constantin, in vederea distribuirii acesteia catre creditori.
Prin activitatile desfasurate in cadrul procedurii de executare silita, inculpatul Oprisan Constantin a contribuit la scoaterea ilegala, din patrimoniul statului, a bunurilor imobile supuse executarii silite, desi cunostea situatia juridica reala a acestora si faptul ca prin vanzare se obtineau foloase necuvenite atat pentru adjudecatar, cat si pentru creditorii Statiunii Fundulea.
Din concluziile raportului de expertiza tehnica judiciara intocmit in cauza a rezultat ca valoarea de piata actualizata, estimata pentru imobilele instrainate fraudulos este de 1.611.522 lei, valoare ce constituie prejudiciu nerecuperat.
Inculpatilor Fuia Stelian, State Alexandrina, State Daniel, Paraschivoiu Dragos Alin si Oprisan Constantin li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala de inculpat si acuzatiile, in conformitate cu art. 309 din Codul de procedura penala.
DNA anuntatse, pe 8 ianuarie, ca s-a inceput urmarirea penala fata de Stelian Fuia, director la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare a Plantelor Medicinale si Aromatice Fundulea la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea in forma calificata de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial.
In acelasi dosar mai sunt urmariti penal sora si cumnatul lui Fuia, Alexandrina si Daniel State, asociati la SC Procera Agrochemicals, pentru complicitate la infractiunea in forma calificata de abuz in serviciu contra intereselor publice.
Din rezolutia de incepere a urmaririi penale intocmita de procurori a rezultat ca exista date si indicii temeinice potrivit carora invinuitul Fuia a omis indeplinirea unui act de serviciu in cadrul unei proceduri de executare silita, fapt ce a condus la vanzarea ilegala, prin licitatie organizata la data de 19 decembrie 2005, a unor imobile din patrimoniul statului catre o persoana fizica, banii fiind platiti societatii la care asociata era sora lui.
DNA preciza ca avantajele patrimoniale obtinute de firma, dupa executarea silita, s-au reflectat, in mod direct, in patrimoniul invinuitilor Alexandrina si Daniel State.

Dezbatere HotNews.ro LIVE: Românii și moldovenii, în plin război informațional. Cum ar trebui să interpretăm avertismentele Occidentului și răspunsurile ironice ale Rusiei: „În literatura de specialitate se cheamă hahaganda”
Economia Ucrainei în cifre. De la litrul de lapte, la îngrijorările Băncii Centrale privind ”fuga capitalurilor”
Supermunții masivi au controlat evoluția vieții pe Pământ / Netflix va face un film „Bioshock” / Gladiatorul 2 are deja un scenariu
Plafonarea prețurilor RCA pentru 6 luni: Ce tarife maxime sunt propuse, cum se vor calcula la persoane fizice și firme și ce amenzi riscă asigurătorii - proiect de Hotărâre de Guvern
O altă perspectivă asupra garsonierei de 11 mp din Cluj: ce înseamnă „locuință socială” în România versus Occident
![]() | Proiect finantat de Uniunea Europeana |
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei. Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor. Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania. |
- 14 ani 3 luni
- 13 ani 11 luni
- 13 ani 7 luni
- 9 ani 11 luni
- 9 ani 8 luni
- 3794 zile
- 3598 zile
- 3264 zile
- 3178 zile
- 3178 zile
- 7112 zile
- 3785 zile
- 5352 zile
- 5926 zile
- 3339 zile
- 3191 zile
- 5778 zile
- 5131 zile
- 5736 zile
- 3233 zile
- 3797 zile
- 5471 zile
- 6304 zile
- 4874 zile
- 4802 zile
- 5857 zile
- 5830 zile
- 2887 zile
- 4038 zile
- 5831 zile
- 3290 zile
- 3105 zile
- 4099 zile
- 4903 zile
- 4917 zile
- 5738 zile
- 4898 zile
- 3183 zile
- 3150 zile
- 4023 zile
- 5540 zile
- 4063 zile
- 5324 zile
- 3616 zile
- 5669 zile
- 4176 zile
- 3112 zile
- 3336 zile
- 4447 zile
- 3125 zile
- 3371 zile
- 6188 zile
- 5096 zile
- 4385 zile
Sesizarea ta aici Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz. | |
![]() |
Ancheteaza si de la pdl.
Unde mai pui ca l-a luat si pe F.Popescu de la pmp.
Astept un minus de la tine si un comentariu macar.
Multumesc.