Dosarul Carabulea - Apostu: Trei dintre mituitorii prim-procurorului de la Sibiu si-au recunoscut vinovatia in fata instantei. Vezi in text ce spun omul de afaceri sibian si fostul prim-procuror Apostu

de Alina Bargaoanu-Vasiliu     HotNews.ro
Joi, 20 ianuarie 2011, 18:09 Dosare Anticoruptie


La primul termen al procesului de coruptie in care inculpat principal este fostul prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Sibiu, Florin Nicusor Apostu, trei dintre co-inculpatii sai, acuzati ca i-au dat mita, si-au recunoscut in fata instantei vinovatia. Fostul ofiter SRI, Tiberiu Narcis Popescu precum si Sebastian si Izabela Carstea au recunoscut toate faptele de care au fost acuzati, asa cum au fost ele descrise in rechizitoriul alcatuit de procurorii DNA, prevalandu-se de prevederile articolului 320 indice 1 din Codul de Procedura Penala care, in aceste cazuri, permite reducerea pedepsei cu o treime.

Fostul ofiter SRI, Tiberiu Narcis Popescu, arestat, alaturi de Florin Nicusor Apostu, fost prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Sibiu, a recunoscut ca, in august 2010, i-a dat mita prim-procurorului pentru a solutiona favorabil un dosar penal referitor la cercetarea unei persoane pentru infractiuni legate de circulatia pe drumurile publice. Potrivit acestuia, la aceasta mituire au participat Sebastian si Izabela Carstea, primul fiind director la Liceul Carol I din Sibiu.

Popescu a recunoscut ca i-a dat prim-procurorului Apostu un plic cu 400 de euro si apoi 1500 lei, iar acesta din urma a sustras din dosar doua declaratii de martori, pe care le-a inlocuit cu alte doua declaratii, scrise de sotii Carstea dupa dictarea lui Popescu si indrumarile lui Apostu.

Un alt caz in care Tiberiu Popescu a recunoscut ca a intervenit pe langa Apostu este un dosar penal in care o persoana era cercetata pentru ucidere din culpa. Popescu a recunoscut implicit ca, in septembrie 2010, Apostu  a acceptat sa primeasca o suma de bani pentru a solutiona favorabil dosarul, cuantumul sumei urmand a fi comunicat dupa studierea dosarului.  La termenul de astazi, Apostu a declarat ca, intr-adevar, el insusi a solutionat dosarul cu netrimiterea in judecata a persoanei cercetata pentru ucidere din culpa.

Potrivit procurorilor, tot in cadrul colaborarii cu ofiterul SRI, Tiberiu Popescu, fostul prim-procuror de la Sibiu a stabilit sa intocmeasca unei persoane un dosar penal, in mod fictiv, in scopul de a o determina sa achite unui prieten al ambilor inculpati o datorie recunoscuta printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, dar care nu fusese supusa executarii silite. Cei doi inculpati sunt acuzati ca au stabilit ca, dupa plata datoriei, sa primeasca de la prietenul lor echivalentul a 20% din valoarea sumei recuperate.

In ce il priveste pe inculpatul principal, fostul prim-procuror Florin Apostu, el nu si-a recunoscut vinovatia la termenul de ieri, invocand in apararea sa faptul ca nu a fost realizat un flagrant, ci apar doar probele obtinute prin urmarire si interceptari, si nu exista o plangere penala, ci doar un denunt  anonim. El a declarat ca lucrurile nu s-au intamplat in maniera descrisa in dosar, povestind, in fata instantei, fiecare dintre cele 13 fapte care ii sunt imputate.

Daca, in unele fapte, se declara total nevinovat, in altele el spune ca nu a observat (nu a observat cand Popescu i-a pus in geanta cei 400 euro, i-a gasit abia a doua zi, dar nu spune ce a facut cu ei cand i-a gasit) sau nu isi explica actiunile sale. "Din irationalitate", spune Apostu ca a schimbat cele doua declaratii de martor din dosarul mentionat mai sus. Iar faptul ca a solutionat dosare in locul procurorilor subordonati, dar nu in nume propriu, ci semnand in locul lor il descrie ca pe o "initiativa paguboasa".

Astazi a comparut in fata instantei de la Curtea de Apel Constanta si omul de afaceri sibian Ilie Carabulea, patronul holdingului Atlassib, acuzat si el de dare de mita si cumparare de influenta in relatia cu Apostu. El a explicat contextul in care i-a cerut prim-procurorului Apostu sa se implice in cazul memoriului pe care il trimisese catre procurorul general al Romaniei pentru promovarea unui recurs in anulare.

A declarat ca nu il cunoaste pe tatal procurorului general Codruta Kovesi (pe langa care Apostu a intervenit pentru a mijloci o audienta pentru patronul sibian) si ca nu i-a cerut prim-procurorului decat sa afle unde i s-a impotmolit memoriul. HotNews.ro a scris pe larg despre incercarile lui Carabulea de a interveni pe langa tatal procurorului general, Laura Cordruta Kovesi. Vezi detalii in articolul Prim-procurorul din Sibiu suna la tatal procurorului general, Laura Codruta Kovesi, sa-i aranjeze omului de afaceri Ilie Carabulea o audienta la Bucuresti . Vezi in text stenogramele discutiilor si ce a facut Kovesi

Nici Carabulea, nici Apostu nu au recunoscut ca ar fi dat sau luat mita, oferirea in folosinta a doua masini prim-procurorului sau faptul ca, asa cum se intelege dintr-o conversatie inregistrata, Carabulea i-ar fi facut cadou lui Apostu, "din partea casei", o revizie in valoare de 4000 de lei a masinii, pentru ca ar fi "prietenul meu", omul care "ne ajuta intotdeauna" (citate din transcrierea inregistrarii).

In urma termenului de ieri, instanta a disjuns cauzele celor trei inculpati care si-au recunoscut vinovatia, urmand sa se administreze in continuare probe fata de ceilalti inculpati. Avocatul fostului prim-procuror Apostu a cerut sa fie vizionate si audiate toate probele rezultate in timpul urmaririi, cerere acceptata de instanta si a mai facut o incercare pentru a obtine inlocuirea masurii arestului preventiv cu obligarea de a nu parasi localitatea de domiciliu. Fata de aceasta solicitare, instanta se va pronunta miine.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























4128 vizualizari

  • -1 (5 voturi)    
    - (Joi, 20 ianuarie 2011, 18:21)

    Constantin [anonim]

    Cred ca era mai corect "prim procurorului" decat "primului procuror"...
  • -1 (3 voturi)    
    Fantastic de scump (Joi, 20 ianuarie 2011, 18:59)

    dan [anonim]

    Nu cred ca o revizie poate costa aproape 1000 de euro...
    • +4 (4 voturi)    
      Revizie (Joi, 20 ianuarie 2011, 20:08)

      qwerty [anonim] i-a raspuns lui dan

      Sa mergi la Renault cu un Megane sa vezi cat face si apoi sa vorbesti. Pai astia merg cu dacia 1300?
  • +7 (7 voturi)    
    Grija la Carabulea (Joi, 20 ianuarie 2011, 19:30)

    IORDAN [anonim]

    Grija la Carabulea. El are experienta in musamalizarea acestor situatii ! Jos mafia ordinara din Sibiu !
  • +4 (4 voturi)    
    Pai cum (Joi, 20 ianuarie 2011, 21:17)

    drak latinu [utilizator]

    In Ardeal se intampla asa ceva ? Ca bucurestean nascut in Brasov bucurestenii nascuti aici si alte persoane imi "pupa mana" ca " sunt " din Ardeal !! Prostia si coruptia nu are limite de judet in Romania !!!
    • 0 (0 voturi)    
      sunt sibian ... (Vineri, 21 ianuarie 2011, 13:51)

      :)) [anonim] i-a raspuns lui drak latinu

      de la stra-stra-bunicii din partea mamei si tatalui - si nu stiu de unde pana unde chestia cu ardelenismele astea ... lumea este la fel - geografic altfel - doar ca in ardeal oamenii sunt mai ascunsi, mai suspiciosi si de multe ori mai inceti la minte...in ceea ce priveste subiectul de mai sus - tentaculele caracatitei este muuuuult mai lungi ...
      • 0 (0 voturi)    
        este muuuuult mai lungi ... (Duminică, 23 ianuarie 2011, 10:34)

        dordea [anonim] i-a raspuns lui :))

        mitica, mitica, te dai sibian !
        Sibienii "de la stra-stra-bunicii din partea mamei si tatalui" sunt de mult in Germania.
  • 0 (4 voturi)    
    Kovesi a zburat la Sibiu sa-i invtze (Vineri, 21 ianuarie 2011, 12:51)

    Marioara [anonim]

    Kovesi laura codrutza a si zburat din Bucale la Sibi cind a vazut ca ie grosa sa-i invetze ce sa declare.
    La Constantza are in tribunal oamenii lor si cu banii deschid usii si inchid dosare. Un foc in paie ude.Sa avem si noi falitzi nostrii coruptzi.
  • -1 (1 vot)    
    lipsa de mentalitate criminala (Vineri, 21 ianuarie 2011, 13:14)

    Demigod [utilizator]

    Daca nici procurorii nu-s in stare sa se fereasca de intercepterile telefonice, desi lucreaza zilnic cu ele, la ce sa te mai astepti ?
    Doar atat ii poate duce capul !?
  • 0 (0 voturi)    
    Raspuns lui Demigod si Marioara (Sâmbătă, 22 ianuarie 2011, 12:34)

    CD [utilizator]

    ........Nu,se considera niste Dumnezei , care pot da orice solutie juridica unei situatii de fapt ,cu orice fel de argumentare astfel incat cel care a platit comisionul sa fie scos nevinovat ,oricat de evidente sunt probele de vinovatie !De aceea procurorii nus e sfiesc sa scoata depozitii de martori din dosar sau sa falsifice probele astfel incat protejatul sa iasa basma-curata si li se pare FIRESC sa faca asemenea falsuri intr-un dosar !Cei mai multi procurori asta fac de 20 de ani si li s-a urcat la cap PUTEREA cu care sunt investiti numai ca acesta putere legea le-o da in
    scopul AFLARII ADEVARULUI si nu in scopul ASCUNDERII si MASLUIRII ADEVARULUI !
    In ce priveste pe Procurorul General LC Kovesi denigrarile care apar pe forum la adresa ei sunt facute cu rea-credinta intrucat este printre singurii din CSM care cere inlaturarea magistratilor si procurorilor corupti ,anchetarea disciplinara drastica a acestora si inlaturarea din profesie scop in care critica ineficienta inspectieie judiciare!
  • 0 (0 voturi)    
    Un hot (Sâmbătă, 22 ianuarie 2011, 19:18)

    Triaz [anonim]

    Sa il inchida odata pe carabulea ca multi oameni a mai pus pe drumuri cu firma lui de asigurare Carpatica. Eu ma judec de jumatate de an cu ei sa imi recuperez paguba facuta de o asigurata de la ei si cred ca mai dureaza un an cel putin.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...


Startup Cafe
Euractiv
Contributors

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by