UPDATE Consilier superior al ANAF si avocat din Baroul Bucuresti, arestati pentru 29 de zile sub acuzatia de trafic de influenta, dupa ce au pretins sute de mii de euro mita Nicolae Adrian Gavrila, consultant financiar si consilier superior in cadrul ANAF (Directia Generala Coordonare Inspectie Fiscala) si Marius Catalin Stancescu, avocat in Baroul Bucuresti, au fost retinuti pentru 24 de ore si urmeaza sa fie prezentati Curtii de Apel Bucuresti cu propunerea de arestare preventiva pentru 29 de zile, pentru infractiuni de trafic de influenta in forma continuata, potrivit unui comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie.UPDATE: Curtea de Apel Bucuresti a emis un mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile pe numele celor doi.
Cristian Poteras, trimis in judecata pentru abuz in serviciu intr-un dosar privind retrocedarea ilegala a unor terenuri Primarul sectorului 6 al Capitalei, Cristian Poteras (PDL), care este si presedinte al Subcomisiei locale de fond funciar de pe langa Consiliul Local al Sectorului 6, a fost trimis in judecata, miercuri, de procurorii anticoruptie, "pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata", se arata intr-un comunicat al DNA. Prejudiciul in acest caz este estimat la peste 58 de milioane de euro.
Departamentul Justitiei din SUA a aprobat extradarea in Romania a lui Mihai Necolaiciuc Departamentul de Justitie al Statelor Unite ale Americii, instanta competenta americana, a aprobat extradarea catre Romania a lui Mihai Necolaiciuc, fostul director al Companiei Nationale a Cailor Ferate Romane, informeaza Ministerul Justitiei de la Bucuresti. Necolaiciuc a fost arestat in iunie 2009 in Florida, Palm Beach County. In luna februarie 2009, Necolaiciuc a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie pentru infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata si continuata.Citeste in articol mai multe despre "Dosarul Necolaiciuc".
VIDEO Vintu s-a plans ca este haituit de Traian Basescu prin departamentul anti-SOV al SRI, iar judecatoarea doreste sa-l audieze pe Nicolae Popa prin videotelefon din Indonezia Tribunalul Bucuresti a judecat, marti, 1 martie dosarul in care Sorin Ovidiu Vintu este acuzat de favorizarea infractorului Nicolae Popa, condamnat in dosarul FNI. Dupa ce a stat 10 minute in sala de judecata, Vintu a declarat ca este judecat doar pentru ca si-a ajutat un prieten cu 20.000 euro si ca SRI a infiintat la cererea presedintelui Traian Basescu un departament special de 40 de oameni care sa il atace. Judecatoarea Camelia Bogdan a mentionat ca doreste sa il audieze pe Nicolae Popa in direct din Indonezia prin intermediul videotelefonului. La acest termen a fost audiat si Liviu Luca, care a explicat cum au ajuns 50.000 de euro prin offshore-ul sau Elbahold la Nicolae Popa in Indonezia. Moment comic in sala de judecata. Liviu Luca intrebat despre carnati si SOV: Da doamna! I-am dus carnati. Este prietenul meu, pot sa ii duc carnati nu? Vezi in text o relatare din sala de judecata
Sorin Ovidiu Vantu: Am deschis o actiune in civil impotriva domnilor Maior si Coldea si a Serviciului de Informatii Interne pentru interceptari ilegale si trucarea convorbirilor Sorin Ovidiu Vintu a anuntat ca va da in judecata SRI pentru interceptari ilegale si trucarea convorbirilor. “Voi face plangeri penale, plangeri in civil, de exemplu, acum am deschis o actiune in civil impotriva domnilor Maior si Coldea si a Serviciului de Informatii Interne pentru interceptari ilegale si trucarea convorbirilor”, a declarat Vintu intr-un interviu pentru Qmagazine. SOV a mentionat ca avocatii sai vor depune plangerile in instanta in zilele urmatoare. Desi acuza SRI ca i-a trucat convorbirile telefonice la penultimul termen din dosarul in care este acuzat de sprijinirea infractorului Nicolae Popa, Vintu a declarat in fata instantei ca nu a audiat inregistrarile. Vintu urmeaza sa se prezinte maine 1 martie la al unsprezecelea termen in dosarul judecat la Tribunalul Bucuresti. UPDATE Seful Biroului de Pres al SRI, Sorin Sava: "Serviciul Roman de Informatii nu comenteaza declaratiile domnului Vintu. SRI isi desfasoara activitatea in stricta conformitate cu cadrul legal in vigoare"
Judecatoarea Ioana Bogdan, schimbata din completul ce judeca dosarul Zambaccian. Adrian Nastase: Ar trebui ca la ICCJ sa existe si o "Sectie Adrian Nastase" Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au anuntat luni schimbarea din completul care judeca dosarul "Zambaccian" a judecatorului Ioana Bogdan, transmite Agerpres. Bogdan, fost consilier al sefului DNA, Daniel Morar, a fost contestata de presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase. Luni, la sfarsitul termenului din dosarul "Zambaccian", fostul premier a declarat ca  ar trebui ca la ICCJ sa existe si o "Sectie Adrian Nastase".Citeste mai multe despre Dosarul Zambaccian.
Dumitru Dragomir si Gino Iorgulescu, achitati in dosarul de coruptie in care fusesera trimisi in judecata in 2008 Presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, fiul acestuia, precum si fostul presedinte al FC National, Gino Iorgulescu si un fost angajat al LPF au fost achitati de magistratii Tribunalului Bucuresti in dosarul in care au fost judecati pentru fapte de coruptie, anunta Mediafax. Decizia poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti, in termen de 15 zile.
Cine este Cornel Costea, seful Vamii Ploiesti, ridicat joi de DNA. Cum a provocat un accident de masina crezind ca este urmarit ilegal Cornel Costea, seful Vamii Ploiesti, a fost ridicat de DNA in urma unor descinderi, fiind acuzat de luare de mita. Costea declarase in urma cu o saptamana ca se simtea urmarit de serviciile secrete. Potrivit declaratiei sale de avere, Costea a facut in 2007 un credit pe 20 ani in valoare de 125.000 de euro pentru un apartament in Bucuresti. Costea nu mentioneaza niciun alt bun sau venit in afara de salariu. Acesta a fost implicat luna aceasta intr-un scandal relatat de presa locala din Prahova, Costea declarand pentru un jurnalist ca a cheltuit 15.000 de ziua sa intr-un club.
Varujan Vosganian si Dan Nica, cercetati de DNA pentru abuz in serviciu Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie efectueaza cercetari fata de fostii ministri Varujan Vosganian si Dan Nica pentru abuz in serviciu, intr-un caz disjuns din dosarul "Posta Romana" in care au fost trimisi in judecata fostii ministri Tudor Chiuariu si Zsolt Nagy, potrivit rechizitoriului trimis de procurori la instanta suprema pe data de 14 decembrie 2010, informeaza Agerpres.
Seful Comisariatului pentru Protectia Consumatorilor Bihor, trimis in judecata de DNA Seful Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Bihor, Nicolae Sebastian Secosan, arestat dupa ce ar fi luat mita de la comercianti de produse etnobotanice, a fost trimis in judecata de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Oradea.
​VIDEO A zecea sedinta de judecata in dosarul SOV-Popa. Cum a descoperit procurorul de caz ca Vintu poate fi diagnosticat in Romania si nu trebuie sa plece in Viena Tribunalul Bucuresti a judecat marti 22 februarie al zecelea termen in dosarul in care Sorin Ovidiu Vintu este acuzat de favorizarea infractorului Nicolae Popa, condamnat in dosarul FNI. In sala de judecata Vantu a cerut judecatoarei sa ii permita sa paraseasca tara pentru a fi tratat in Viena, pentru ca, potrivit cardiologului austriac, Thomas Brunner angiograful spitalului Floreasca ar fi vechi. In timpul dezbaterilor procurorul de caz a prezentat o adresa a spitalului in care se arata ca angiograful este in realitate din 2003 si ca angiograma de care are nevoie SOV poate fi realizata fara probleme. Vantu la iesirea din sala de judecata:  635.000 de telefoane interceptate de serviciile de informatii din Romania.  Nu sunt de acord sa vorbesc cu doamna mea la ureche Vezi in text o relatare din sala de judecata
AUDIO Ce spune deputatul PDL Mihail Boldea despre limitarea accesului la dosarele penale: Obiectivul meu a fost sa tai sursele jurnalistilor Deputatul PDL Mihail Boldea a depus la Parlament doua proiecte de lege prin care doreste sa limiteze accesul la dosarele penale si sa sanctioneze scurgerile de informatii din faza de urmarire penala. In modificarea legislativa se prevede ca poate fi sanctionata cu inchisoarea orice persoana care are acces la informatii din dosarele penale. O formulare considerata prea generala, care ar putea include oricand si jurnalistii, dupa cum a declarat pentru HotNews.ro presedintele CSM, Horatius Dumbrava. Desi spune ca intentia lui nu a fost sa sanctioneze presa, recunoaste ca a dorit sa “taie sursele” din justitie ale jurnalistilor. Magistratii sau procurorii care vor fi prinsi ca furnizeaza informatii presei pot fi, potrivit initiativei legislative, condamnati chiar si la 5 ani de inchisoare. Horatius Dumbrava presedintele CSM: “Nu as sustine o astfel de reglementare, este exagerata” Vezi in text de ce spune deputatul ca accesul presei la dosarele penale trebuie limitat. UPDATE Cristian Turturica, redactor-sef Romania Libera: Initiativa deputatului Boldea se inscrie in ultima serie de gesturi si actiuni intreprinse de unii parlamentari PDL pentru a-si proteja propriii coruptiIoana Lupea redactor-sef adjunct Evenimenul Zilei:Propunerea domnului Boldea este o aberatie si de aceea periculoasa: multi dintre parlamentari sunt tentati sa voteze propuneri aberate, mai ales daca acestea satisfac un interes comun
Nou in sectiunea Dosare de Coruptie: Dan Pasat, Adrian Nastase si Marinica Cazacu HotNews.ro a finalizat monitorizarea a inca trei dosare de mare coruptie, astfel ca numarul acestora a ajuns la 24. Este vorba despre dosarul deputatului PDL Dan Pasat, blocat in faza urmaririi penale, despre dosarul "Trofeul calitatii" al fostului premier Adrian Nastase, in cazul caruia au trecut 766 de zile de la trimiterea in judecata, si despre dosarul "Trafic cu terenuri" al fostului prefect PD de Ialomita, Marinica Cazacu. HotNews.ro si-a propus monitorizarea tuturor dosarelor importante de mare coruptie Intra in sectiunea Dosare de Coruptie pentru a vedea statusul marilor dosare de coruptie ​
​AUDIO Ce spun democrat-liberalii Roberta Anastase, Gelu Visan, Daniel Buda, Daniel Oajdea, Sever Voinescu, Marius Spinu si Sulfina Barbu despre includerea in raportul pe Justitie a cazurilor Pasat si Ridzi Parlamentarii PDL spun ca mentionarea in raportul pe Justitie a cazurilor Pasat si Ridzi era de asteptat si ca reprezinta o bila neagra pentru partid, dar si pentru intreg Parlamentul. Sulfina Barbu a declarat ca Monica Iacob-Ridzi trebuie sa faca “gestul obligatoriu” de a se suspenda din partid. Deputatul Marius Spinu sustine ca va publica pe blogul sau numele celor care au votat impotriva cererilor DNA in cazurile Ridzi si Pasat. Daniel Oajdea a declarat ca in cazul Pasat o parte din vina o poarta si Parchetul, pentru ca nu a trimis dosarul direct in instanta. UPDATE Elena Udrea: Este responsabilitatea intregii clase politice pentru cazurile Pasat si Ridzi.Monica Macovei: Raportul CE ii arata cu degetul pe cei care se impotrivesc reformei si luptei impotriva coruptiei si, mai ales, ii sustine si ajuta pe cei care s-au angajat in mod real in favoarea acestora.
Primarul Hunedoarei, liberalul Ovidiu Hada, trimis in judecata pentru atribuire ilegala de contracte Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea in judecata a primarului municipiului Hunedoara, acuzat de atribuire ilegala de contracte, potrivit unui comunicat al DNA. Ovidiu-Marius Hada (PNL) si alte cateva persoane, inclusiv viceprimarul orasului, ar fi creat un prejudiciu de aproape 700.000 de lei.
Cazurile Ridzi si Pasat evidentiate in raportul intermediar pe Justitie al Comisiei Europene Raportul de Monitorizare pe Justitie, dat publicitatii vineri, 18 februarie, de catre Comisia Europeana, mentioneaza la capitolul lupta anticoruptie cazul fostului ministru PDL Monica Iacob Ridzi si pe cel al deputatului Dan Pasat. In raport se mentioneaza ca Parlamentul a refuzat sa aprobe cererile de perchezitie informatica si de urmarire penala in cazul Ridzi si refuzul de a incuviinta arestarea preventiva a lui Dan Pasat. Vezi in text istoricul celor doua cazuri.​
CSM a sesizat autoritatile pentru ca site-ul cotidianul.ro a publicat o fotocopie a cartii de identitate a judecatoarei Camelia Bogdan, cea care judeca dosarul Vintu ​ CSM a anuntat printr-un comunicat ca a sesizat Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) in cazul judecatoarei Camelia Bogdan, cea care judeca si dosarul in care Sorin Ovidiu Vintu este invinuit de favorizarea infractorului Nicolae Popa. CSM a sesizat institutia responsabila cu datele cu caracter personal pentru ca publicatia cotidianul.ro, condusa de Cornel Nistorescu, a publicat o fotocopie a cartii de indentitate a judecatoarei.
Procesul in care SOV este acuzat de favorizarea infractorului Nicolae Popa va fi judecat in continuare de judecatoarea Camelia Bogdan Tribunalul Bucuresti a respins miercuri, 16 februarie, cererea de recuzare a judecatoarei Camelia Bogdan formulată de avocaţii lui Sorin Ovidiu Vîntu, în procesul în care omul de afaceri este judecat pentru favorizarea infractorului Nicolae Popa condamnat in dosarul FNI. Avocatii lui SOV au cerut in cadrul sedintei de judecata de marti, 15 februarie, inlocuirea judecatoarei pe motiv ca tatal acesteia ar fi pe lista pagubitilor FNI. Contactat de HotNews.ro, Vintu a declarat urmatoarele: Excelenta, cu presa aliniata actualei puteri nu discut.Citeste si cum s-a desfasurat cel de al noualea termen in dosarul SOV-Popa.
​VIDEO Surse: Averile liderilor de sindicat verificate de ANI. Vezi in text ce spun sindicalistii Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro ca averile liderilor de sindicat Bogdan Hossu, Vasile Marica, Dumitru Costin, Liviu Luca, Anton Hadar, Vasile Lincu, Sorin Dumitrascu, Marin Gruia, Gheorghe Isvoranu, Marius Nistor, Marius Petcu si Ion Albu sunt verificate de inspectorii Agentiei Nationale de Integritate. Liderii de sindicat sunt obligati sa isi declare averile, dupa ce anul trecut legea ANI a fost modificata. Tot astazi se dezbate in Senat si propunerea a opt parlamentari PSD, prin care se doreste scoaterea obligatiei sindicalistilor de a-si depune declaratii de avere.Comunicat Institutul pentru Politici Publice (IPP): Cerem public plenului Senatului Romaniei sa nu accepte sa ii scuteasca pe liderii de sindicat sa isi mai publice averileUPDATE: Bogdan Hossu, Cartel Alfa: Era de asteptat. Ma asteptam ca DNA sa ne aresteze pe toti liderii sindicaliDumitru Costin liderul BNS: Este o campanie de intoxicare a opiniei publiceVasile Marica: Foarte bine ca fac verificari. Nu spun mai multe. Maine fac o conferinta de presa
AUDIO A noua sedinta de judecata in cazul SOV. Vintu a anuntat ca il vaneaza pe Traian Basescu si a cerut inlocuirea judecatoarei Tribunalul Bucuresti a judecat marti, 15 februarie, al noualea termen in dosarul in care Sorin Ovidiu Vintu este acuzat de favorizarea infractorului Nicolae Popa, condamnat in dosarul FNI. Vintu a cerut ca judecatoarea sa fie inlocuita, pe motiv ca tatal magistratului ar fi unul dintre pagubitii FNI. Vintu a plecat din sala de judecata acuzand dureri la picior, dar a facut urmatoarea declaratie:  “Incepand de azi, am inceput si eu o vanatoare impotriva lui Traian Basescu”. Procesul a fost suspendat pentru miercuri, 16 februarie, cand Tribunalul Bucuresti va decide daca judecatoarea va fi sau nu schimbata.Vintu catre judecatoare: Nu am incredere in modul in care judecati acest proces. Vezi in text o relatare din sala de judecata
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by