Fosta sefa a Vamii Halmeu, care a platit 130.000 de euro pentru a obtine acest post, trimisa in judecata pentru cumparare de influenta

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 22 martie 2011, 17:58 Dosare Anticoruptie


Fosta sefa a Vamii Halmeu, Nicoleta Manuela Dobrescu - inspector vamal in cadrul Biroului vamal - a fost deferita justitiei, pentru cumparare de influenta, dupa ce a platit 130.000 de euro pentru postul de sef, ulterior fiindu-i ceruta suma de 300.000 de euro pentru a isi pastra acest post, potrivit Mediafax.

Procurorii DNA Oradea au dispus si trimiterea in judecata a oamenilor de afaceri Liviu Florian, arestat pentru doua infractiuni de trafic de influenta si Ion Savu, arestat pentru complicitate la doua infractiuni de trafic de influenta, precum si Ioan Romeo Nitu, fost angajat al unui magazin Duty-free din Vama Halmeu, arestat pentru complicitate la doua infractiuni de cumparare de influenta, Florin Danut Feher, pentru complicitate la doua infractiuni de cumparare de influenta.

In acelasi caz a mai fost deferita justitiei si Nicoleta Manuela Dobrescu, inspector vamal in cadrul Biroului vamal Halmeu, pentru cumparare de influenta.


  • Ce spune rechizitoriul procurorilor

Potrivit rechizitoriului, in perioada septembrie 2009 - februarie 2010, inculpatul Florian Liviu ar fi pretins si primit de la Dobrescu Nicoleta Manuela, inspector vamal in cadrul Biroului vamal Halmeu, suma de 130.000 de euro promitandu-i, in schimb, ca isi va exercita influenta reala asupra invinuitului Radu Traian Marginean, sef al Autoritatii Nationale Vamale (ANV) si vicepresedinte al Autoritatii Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), pe care il va determina s-o delege in functia de sef al Biroului Vamal Halmeu. Florian a intervenit la Marginean prin intermediul invinuitului Petrescu Eugeniu.

Astfel, prin ordinul din data de 22 septembrie 2009, semnat de Marginean, Dobrescu a fost delegata pana la 31 decembrie 2009 in functia de sef birou vamal la Biroul Vamal Halmeu, delegare ce a fost prelungita pana la 23 februarie 2010, in lipsa unui interviu sau a unui concurs public, afirma DNA. Banii au fost primiti in mai multe transe prin intermediul inculpatilor Savu Ion si Romeo Nitu.

De asemenea, in cursul lunii martie 2010, Florian Liviu, cu ajutorul inculpatului Savu Ion, a pretins de la Dobrescu Nicoleta Manuela suma de 300.000 de euro promitandu-i, in schimb, ca isi va exercita influenta asupra invinuitului Marginean Radu Traian in vederea determinarii acestuia s-o numeasca definitiv in functia de sef al Biroului Vamal Halmeu.

In cursul anilor 2009 - 2010, Dobrescu Nicoleta Manuela a obtinut suma de 130.000 de euro cu ajutorul inculpatilor Nitu Ioan Romeo si Feher Florin Danut prin colectarea acestor bani de la persoane care obtin venituri in mod ilegal (camatari sau persoane care se ocupa cu traficul de tigari) sau prin remiterea sumei de 21.000 de euro de catre Nitu Ioan-Romeo.

Prin acordarea acestui ajutor, cei doi au urmarit sa obtina sprijinul inculpatei Dobrescu Nicoleta Manuela in vederea introducerii in tara de tigari in mod nelegal, dupa delegarea acesteia in functia de sef birou vamal. O parte din acesti bani au fost obtinuti de catre Dobrescu Nicoleta Manuela personal, prin incheierea unor contracte de amanet (bijuterii) sau de imprumut bancar.

Avand in vedere ca nu a mai putut strange suma de 300.000 de euro pretinsa de Florian Liviu, Dobrescu Nicoleta Manuela nu a mai fost numita in functia de conducere respectiva.

In data de 3 februarie 2011, procurorii anticoruptie au dispus retinerea pe termen de 24 de ore a inculpatilor Florian Liviu, Savu Ion si Nitu Ioan Romeo iar la data de 4 februarie 2011, Tribunalul Satu Mare a hotarat arestarea preventiva a celor trei inculpati pe o perioada de 29 de zile, masura ce a fost prelungita ulterior.

In conditiile in care inculpatii Florian Liviu, Savu Ion, Nitu Ioan Romeo sunt cercetati in stare de arest preventiv, pentru respectarea principiului celeritatii in aceste cazuri, procurorii au dispus disjungerea cauzei fata de invinuitii Marginean Radu Traian si Petrescu Eugeniu si continuarea cercetarilor in cadrul unui alt dosar.

In vederea confiscarii, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui teren apartinand inculpatului Savu Ion.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiteri din cadrul MAI-Directia Generala Anticoruptie. Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Satu Mare.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























863 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    cit? (Marţi, 22 martie 2011, 18:19)

    pila [anonim]

    ba, unii invata degeaba ca altii cumpara pe sub mina. e mai rau decit in comunism. acolo un inginer primea repartitie pe post de inginer. acum, ai bani cumperi orice....diplome, posturi, ...apropo stiti cum se cumpara licentele la facultatea de drept???? nemaiauzit....
  • 0 (0 voturi)    
    ... (Marţi, 22 martie 2011, 22:52)

    pamfletaru [utilizator]

    130.000euro?! pai voi va dati seama cat facea cucoana aia daca s-a gandit ca postul merita 130.000?!

    imi place formularul "Ai cunostinta de un act de coruptie".... pai e suficient sa te duci in orice spital... de politie nu zice nimeni nimic... ca de... ei sunt incoruptibili si un model de urmat in societate...


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by